Hétvirág-főzet

2011. július 11. - kreativiki

Egy korábbi bejegyzésben (a kurkumás arcpakolás kapcsán) már említettem Szabó Zsuzsanna: A szépség természete című könyvét. Nos, itt egy újabb gyöngyszem a könyvből, a „Hét virág arclemosó”, amit muszáj megosztanom másokkal is. Meg kell említenem, hogy A természet füvészkertje (Reader’s Digest kiadó) című másik remek kiadványban is találtam erre való utalást, de ott belsőleg fogyasztva Hétvirág-gyógyteaként szerepel egy mondat erejéig ez a fűkeverék. Ilyetén való alkalmazásáról sajnos, még bővebb információra nem akadtam, de az biztos, hogy a mai kutatási eredmények szerint a ’martilapu’ italként fogyasztva (hosszabb távon) inkább árt, mint használ…Bár azt kihagyva (vagy helyettesítve) a teakeverék jó lehet általános roboráló, gyulladáscsökkentő, vitalizáló, nőiesség megőrző céllal, italként fogyasztva (kivéve a kismamákat!). No, de arclemosóként veszély nélkül bárki használhatja!

Engem érdekelt, hogy a hét felsorolt gyógynövény közül vajon melyik miért szerepel az összetevők között, így kicsit továbbdolgoztam az egyszerű listát. Ráadásul az első beszerző körutamkor 1-2 gyógynövényt nem is sikerült megvennem, így annak is utána jártam, milyen más, hasonló droggal (szárított növénnyel) lehetne ezeket kihelyettesíteni. Ezekről a következő bejegyzésben fogok írni.

Az alább felsorolt növények kozmetikai (azaz külsőleg alkalmazott) jelentőségeit gyűjtöttem itt össze. Egyéb gyógyhatásaikról számos internetes oldal és könyv ír, így azt most mellőztem.

HÉTVIRÁG-FŐZET ARCLEMOSÓ

Hozzávalók:

Akácvirág (más néven: fehér akác, csipkefa, mézgafa, latinul: ’Robinia pseudoacacia’): nyugtató, bőrkondícionáló, hidratáló hatású, ezért érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos bőr ápolására kiváló. Emellett finom illatával is hozzájárul a keverék „zamatához”.

Hársfavirág (kis és nagylevelű hárs, szádokfa, ’Tilia cordata’): vitalizáló, hidratáló, pórusösszehúzó, fertőtlenítő hatású, ezért remekül alkalmazható zsír- és vízhiányos, valamint sérült bőr (csípés, irritáció) borogatására, ápolására.

Körömvirág (’Calendula officinalis’): bőrápoló „csodaszer”, mert hámosító, nyugtató, fertőtlenítő, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású; mindenféle bőrbetegségre (csípés, égés, fekély, visszér, horzsolás…), nehezen gyógyuló sebekre, bármikor, bármilyen bőrre kiváló.

Kamilla (orvosi székfű, teafű, ’Matricaria chamomilla’): gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, e mellett segít megőrizni a bőr rugalmasságát, frissességét, gyorsítja a hámosodást, hidratál, gyengéden tisztítja a bőrt, szóval kihagyhatatlan a házikozmetikai készletből.

Martilapu levél (lókörömfű, körömlapu, szattyú, ’Tussilago farfara’): magas C-vitamin tartalmú, lágyító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, összehúzó, hidratáló hatású.

Orvosi zilíz levél (fehérmályva, ’Althaea officinalis’): sebgyógyító (égési sérülésekre, pattanásokra), hatékony hidratáló, bőrpuhító hatású, így száraz, öregedő bőrre is ajánlott.

Papsajt levél (papsajtmályva, kereklevelű mályva, erdei mályva, ’Malva vulgaris vagy sylvestris’): lágyítja, puhítja a bőrt.

 

 

Elkészítés:
A beszerzett szárított növényekből egyenlő mennyiségeket kivéve, összekeverem őket egy zárható dobozban. Ebből az illatos keverékből egy púpozott evőkanálnyit leforrázok 4-5 dl vízzel és lefedve kb. 6 órán át állni hagyom. Ezután leszűröm egy jól kimosott befőttes üvegbe, a füveket jól kinyomkodom. A napi használathoz ki szoktam önteni egy kisebb (bébiételes) üvegbe egy keveset, hogy tovább eltartható legyen. (Így nem a teljes adagba nyúlkálok naponta többször a vattapamacsaimmal.)

Használat:
Előveszem a hűtőből a kellemesen hűvös, illatos virágfőzetet. Meleg vizes arcmosás után a lével benedvesített vattapamacsokkal áttörlöm az arcomat, a nyakamat, a dekoltázsom.
Tartok belőle egy kis szórófejes flakonban is a hűtőben, amiből frissítésként a nap folyamán időnként az arcomra permetezek.
Végül hagyom, hogy a bőröm magától megszáradjon, de egy tiszta kendővel is fel lehet itatni a lecsorgó felesleget.

Tárolás:
Hűtőben 5-6 napig eláll (kb. akkor szokott elfogyni is).

Megjegyzés:
Ha a városszéli (autóktól, egyéb durva szennyezőktől távoli) családi kertben nevelgettek valamelyik növényből, és biztosan tudod, hogy az a megfelelő fajta és azzal is tisztában vagy, hogy mikor kell begyűjteni, akkor használd nyugodtan.
Ha nem, akkor inkább vedd meg őket szárítva, csomagolva drogériában, patikában, bioboltban, a fűszeresnél.

A képek forrása:
akác - cyberpress.sopron.hu/article.php?id=7
a többit A természet füvészkertje című könyvből alakítottam át.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr703057689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása