Röszti, magyarán Krumpilslepény

2011. szeptember 30. - kreativiki

Mostanság igencsak rohanós napokat élek, ráadásul a szép őszi időt inkább kint töltjük a gyerkőcökkel, így igencsak kevés időm jut főzőcskézni. Ilyen „gyorsan összeütök valami finom-táplálót” megoldás a Röszti is.
Íme a recept, ahogy én csinálom:

Hozzávalók:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • kb. 3 + 2 evőkanál zsiradék (kacsa-, libazsír, vagy puha vaj)
  • kb. 750 g (5-6 db közepes méretű) krumpli
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • só, feketebors

Tovább lehet bolondítani:
100 g húsos szalonnával, kolbásszal, egyéb húsfélével, vagy reszelt, nyers zöldségfélével (cukkinivel, sárgarépával, gombával…, de ilyenkor 500g krumplit számolok 250g zöldséggel).
Némi reszelt sajt esetleg a tetejére.

Elkészítés:
A fokhagymát apróra vágom a petrezselyemmel és egy kis tálban krémesre keverem 3 evőkanál zsiradékkal, és félreteszem (ezt praktikusan még reggel pár perc alatt elkészítem, hogy legyen idejük összeérni).
A krumplit alaposan megmosom, majd héjában, sós vízben kb. 15-20 perc alatt nem túl puhára főzöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. (Mindezt szintén még reggeli közben, hogy ne a déli főzéskor húzzam az időt a hűtéssel.)
A hagymát felkockázom, és nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a meghámozott krumplit. Ha zöldséget is teszek bele, akkor azt nyersen, ilyenkor szintén belereszelem. (A cukkinit előbb külön hámozom, reszelem, sózom, állni hagyom és lecsöpögtetve adom a krumplihoz.)
Egy nagy átmérőjű, magas falú serpenyőben felolvasztok 1 evőkanálnyi zsírt és, ha húsfélét is teszek a lepénybe, akkor azt is rádobom, és kissé megpirítom. Beleteszem a krumpli egyötödét, megsózom, borsozom, és kevergetve kb. 2 percig sütöm. Így haladok, míg az összes krumpli a serpenyőbe nem kerül. Ekkor hozzáadom a fokhagymás-petrezselymes zsírt, az egészet jól elkeverem, majd egy lapáttal elsimítom, és kicsit lelapolgatom. Mérsékelt tűzön kb. 15 percig sütöm, hogy az alja aranybarnára piruljon. Ha ez megvan, a lepényt óvatosan ráborítom egy tányérra, a serpenyőt újrazsírozom még egy kanál zsírral, és megint óvatosan visszacsúsztatom rá a rösztit, hogy a megpirult fele legyen fölfelé. Ismét 15 percig pirítom. Ilyenkor jó meghinteni egy kis reszelt sajttal, mert az éppen szépen ráolvad a sütési idő végére.

Tanács:
Tapasztalataim szerint a megfordítás kissé nehéz művelete úgy tud sikerülni igazán, ha a tányér, vagy tálca kb. olyan átmérőjű, mint a serpenyő, így azt rátéve a serpenyőre, egy gyors mozdulattal rá lehet fordítani a lepényt, úgy hogy az szépen egyben marad, és alulra kerül a még sütésre váró oldala. Így könnyebb aztán, - szintén egyben tartva a krumplismasszát – visszacsúsztatni a serpenyőbe.

Tipp:
Mártásos, vagy sült húsfélékhez jó köret, de husikkal, zöldségekkel felturbózva, vagy salátával önmagában is kiváló főétel.

Megjegyzés:
Tápanyagtartalma 4 adag esetén adagonként, az alaprecept szerint: 200 kcal és 25 g szénhidrát.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr373267719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása