Az egyik Sógorom beházasodva a Családba, az Édesanyja konyhájából hozta ezt a jókis sósrúd receptet; mi meg megszerettük őt is és ezt a rágcsit is ;)
Hozzávalók:
- 500 g liszt (nálam ez 200 g sima + 200 g rétes +100 g teljes kiőrlésű)
- 1 csomag sütőpor
- 2 tk só
- 100 g lenmag
- 100 g szezámmag
- 100 g napraforgómag
- 250 g vaj / margarin
- 1,5 - 2 dl (száraz) fehérbor vagy rosé
- 1 dl olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozom (a liszteket kimérem, elkeverem bennük a sütőport, a sót, a magokat; elmorzsolom a vajat; apránként hozzáöntöm a boros olajat).
Ha nagyon ragad egy kis időre hűtőbe teszem.
Lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtom és cakkos derelyevágóval kb. ujjnyi széles, 8 centi hosszú rudakra szaggatom. (Az egyenletes hosszúsághoz egy kávéskanál nyelét szoktam mércéül használni :)
200 fokon 15-20 perc alatt, alul-felül sütéssel pirulásig sütöm.
Egy ekkora adagból kb. 3 tepsinyi sül ki.
Megjegyzés/tipp:
Azt szeretem benne, hogy gyorsan (kb. másfél óra alatt) elkészül egy nagy adag; akár hetekig is eláll, így mindig sütök, hogy legyen mit előkapni, ha váratlan vendégek érkeznek, vagy hogy tudjak a Lányoknak uzsira csomagolni, kirándulásra vinni :)
Ha laktózmentes margarinnal készül, akkor vegánok, vagy tejérzékenyek is ehetik.