Apósom a minap rámzúdított több kilónyi epret, aminek nagyrészéből természetesen lekvárt főztem, de a szépséghibásakból süti lett, ami azzal a lendülettel fogyott el, ahogy letettem az asztalra...:)
Érthető, hiszen a kedvenc piskótatészta receptet vegyítettem egy kedvenc krémmel és persze az eperrel.
GyerekNapon a Lányok egyértelműen erre a sütire szavaztak ebéd utáni desszertként és asszem, még igen sokszor meg kell majd sütnöm ilyen-olyan savanykás gyümölcsökkel, akár szülinapi tortaként is.
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
- 2 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 65 ml olaj
- 65 ml víz
- 100 g (rizs)liszt
- fél csomag (6g) sütőpor
- pici só
- némi vanília őrlemény (el is hagyható)
A krémhez:
- 400 ml tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 4 ek cukor
- 250 g mascarpone
- pici citromlé
A tetejére:
- kb. 250 g eper szeletelve, vagy bármilyen más savanykás gyümölcs (ribizli, szeder, meggy stb.)
- esetleg egy kis eperlekvár
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat szétválasztom; a fehérjét kemény habbá verem úgy, hogy közben apránként beledolgozom a 100 g cukrot.
A lisztben elkeverem a sütőport, sót és a vaníliát.
A sárgájához - folyamatos keverés mellett - hozzáadom az olajat, majd váltogatva egy kis lisztet - egy kis vizet úgy, hogy mindkettőből hagyok egy keveset a legvégére. Ezen a ponton leállítom a keverőt és fakanállal dolgozom a masszához a cukros fehérjehabot, végül pedig a maradék lisztet és vizet.
A tésztát egy 22 x 30 cm-es kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és szépen elegyengetem.
180 fokos, előmelegített sütőben, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.
Míg sül a piskóta, összerakom a krémet.
250 ml tejet felteszek forrni 4 evőkanál cukorral. A hideg, maradék tejben csomómentesen elkeverem a pudingport, majd a gőzölgőhöz adom; addig főzöm, míg besűrűsödik. Egy keveset hagyom hűlni, majd habverővel homogénre keverem a mascarponéval és egy pici citromlével.
Ha megsült a piskóta, egy tálcára kiteszem és vékonyan megkenem eperlekvárral (ez a lépés ki is hagyható), majd a krémet is elkenem rajta. (Nem a teljes adag krémet kenem rá, csak úgy jó egy ujjnyi vastagságban, a többit a Lányok lelkesen elmajszolják.)
Az epreket megmosom és vékonyan szeletelve végigsorakoztatom a süti tetején.
Nem kell hűtőbe tenni, a krém elég jól összeáll, nem folyik le a piskótáról. No, meg ideje se lenne a sütinek dermedni, egyből rárepülnek...:)