VajasPánkó

2021. január 19. - kreativiki

Tavaly ilyentájt legkisebbik KisLeányunkat elvarázsolta VajasPánkó története, amit az oviban hallott...Mást se lehetett akkoriban mesélni neki, naphosszat énekelgette a hozzá tatozó dalocskát. Azon a hétvégén elhatároztam, hogy megnézzük végre ki is az a csalafinta Pánkó...
Kerestem egy a történethez leginkább illeszkedő receptet és közösen megsütöttük. A KisOvis áhítattal figyelte a sütőt, hogy kelnek életre a gurulós VajasPánkók, a NagyLányok alig várták, hogy kezdődhessen a leevő-verseny.
Olyan nagy sikere lett, hogy azóta kicsit javítva az eredet recepten, felvettem a repertoárba és rendszerint elkészítem egytálételek utáni második fogásként, vagy uzsonnára.

Egy egyszerű kelttészta, semmi faxni; ráadásul - kemence híján - sütőben sül, nem kell olajjal se büdösíteni és a szalagot se kell nagy üggyel-bajjal rávarázsolni ;)

vajaspanko02.jpgHOZZÁVALÓK:

  • 500 g liszt
  • csipet só
  • 1-2 kk vanília őrlemény (elhagyható)
  • 2(-3) ek cukor
  • 2 dl tej
  • 30 g friss élesztő (vagy ennek megfelelő szárított)
  • 1 + 1 tojás
  • 2 ek joghurt (vagy tejföl)
  • 150 g olvasztott vaj (vagy margarin)

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet kimérem egy nagyobb tálba, elkeverem benne a sót, a vaníliát és 1-2 evőkanál cukrot.

A tejet egy kevés liszttel, 1 evőkanál cukorral felmelegítem, felfuttatom benne az élesztőt. Ha már szép habos, a liszt közepébe öntöm. Hozzáadok 1 felvert tojást, 2 evőkanálnyi joghurtot és apránként az olvasztott vajat is.
Szép, fényes, lágy tésztát dagasztok belőle, amit kb. 1 órán át meleg helyen kelesztek.

Ha jól megnőtt a tálban, kb. ujjnyi vastagra kinyújtom a tésztát és fánkszaggatóval körlapokat formázok belőle. Ehhez többféle méretű szaggató formát is lehet használni és variációkat készíteni...

  • vajaspanko01.jpgMindannyian nagyon szeretjük a 3-4 centis, 1falatos miniPánkókat, amik közepébe a hüvelykujjammal mélyedést nyomok, mint a szalagos fánknál, akkor kisülve meg lehet őket kenni lekvárral.
  • Apa leginkább a töltött 6-7 centisekért rajong. Ehhez túrót összekeverek egy kis tejföllel, mézzel, pici citromlével és egy kis vaníliával; ezt rákenem a pánkókra sütőbekerülés előtt.
  • A legjobb móka, ha a nagy (9-10 cm) átmérőjűre szaggatott fánkok közepét is kiszúrom egy kisebbel, hogy kecses gyűrűket kapjak, amiket spárgával fellógatva versenyben lehet majd (a kezeket távol tartva) leharapdálni.

Egymástól távolra tepsibe sorakoztatom őket és letakarva 20-30 percig békén hagyom.

Felmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel).

A pánkókat lekenem egy felvert tojással, a "simákat" (miniket és gyűrűseket) meghintem (vaníliával kevert kristály- vagy barna-) cukorral, a töltötteket megtöltöm.
Kb. 15 perc alatt szép pirultra sülnek.

Tipp:

  • A lágyabb, formázhatóbb tészta érdekében a 400 simához tesztek 100 g réteslisztet
  • A túrót lehet dió-, máktöltelékkel, reszelt almával vagy bármi más finomsággal helyettesíteni.

Ajánló:

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr716394930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása