Tisztaság Öko modszerekkel és olvasmányajánlóval

2011. október 10. - kreativiki

Előző hirtelen ’kirohanós’ bejegyzésemben már írtam, hogy én a magam részéről igyekszem minél inkább környezet-, állat- és emberbarát megoldásokat választani az életem minden területén.
Nos, ez igaz például házimunkára is.

Hogy kicsit többet is tegyek, sorjában leírom, hogy hogy’ is csinálom mindezt, hátha Te is tudsz hasznosítani valamit az ötletekből és továbbgyűrűzik az ökoszemlélet.

Sok olvasás és kutakodás után arra jutottam, hogy ebben az esetben (is) a legjobb, ha inkább köszönettel visszautasítjuk a ’modern technika’ vívmányait és elővesszük nagymamáink jól bevált tisztítószereit és trükkjeit.

Ezek, azaz a természetes tisztítószerek nem kevésbé hatékonyak, mint a szintetikusak, de ártalmatlanok, és még olcsóbbak is, igaz, némi időt kell hagyni nekik, hogy kifejtsék hatásukat, de ez az idő helyettesíti a drasztikus vegyszereket.
Így lehet, hogy kicsit később lesz tiszta a tűzhely, a kád, vagy egy leégett edény, de az otthonunk levegője és a tüdőnk se lesz tele mérgező gázokkal és a lefolyón is kevesebb és ártalmatlan anyagot engedünk az élővizekbe.

Antikváriumokban nagyon sok háztartási fortélyt soroló könyvet lehet találni, de mai kiadványok is születnek a környezettudatos (nem csak) takarítás zászlaja alatt.

Ilyenek például (hogy csak a kedvenceimet említsem):
Simon Blanka: Házi mindentudó (Athenaeum)
1000 tanács (Black&White kiadó)
Cassandra Kent: Mindentudó könyv a háztartás trükkjeiről (Magyar Könyvklub)
Hogyan éljünk harmóniában a természettel? (Reader’s Digest)
Varga Éva: 7 köznapi kalauz (Föld Napja Alapítvány)

És természetesen weboldalak is vannak bőven (megint csak a kedvenceim):
e-misszio.hu
okoblog.freeblog.hu

Sőt letölthető tartalmak a levegő munkacsoport honlapján.

A kép eredetije a wall.alphacoders.com oldalon található.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr713294968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása