Mézeskalács készítés - A Tészta

2011. december 05. - kreativiki

Kislánykorom óta a karácsonyi és húsvéti készülődés egyik fontos feladata a mézeskalács készítés. Míg otthon laktam az én feladatom a díszítés volt, ma már persze az egész előállítás rám hárul, a gyúrástól a csomagolásig. Szerénytelenség nélkül elmondhatom talán, hogy van gyakorlatom a dologban…Sokféle receptet kipróbáltam, néhány tepsit leégettem, csináltam túl híg és szörnyen kemény cukormázat, sőt egyszer penészes mézest is. Mindezekből sokat tanultam és büszkén mondhatom, sokan lelkesen várják az ünnepi mézeskalácsaimat.

Megosztom Veled a tapasztalataimat és a kulisszatitkokat, amiket nem nagyon lehet könyvekből megtudni a jó, szép és finom mézeskalácsokról.

A TÉSZTA RECEPT
(ami nekem bevált, mert szépre sül, finom és sokáig puha marad)

Hozzávalók:

  • 500 g méz (a legjobb a vegyes virág)
  • 100 g vaj, vagy margarin
  • 800 g fehér búzaliszt
  • 200 g teljes őrlésű rozsliszt
  • 1-1 ek őrölt fahéj és szegfűszeg vagy 2 ek mézeskalácsfűszer
  • 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 150 g átszitált porcukor
  • 2 felvert tojás

Elkészítés:
Egy lábasba vizet öntök és erre egy kicsit kisebb lábast teszek, amiben felmelegítem az 500 g mézet (egyszóval vízfürdőn).
A 100 g vajat felolvasztom és a mézbe keverem. Addig hagyom a vízfürdőn, amíg könnyen keverhető, kellemesen folyós nem lesz.

Míg a mézes vaj hűl, addig a lisztben elkeverem a fűszereket, a szódabikarbónát és a jól átszitált porcukrot. (A lisztet is át lehet szitálni, hogy semmiképpen ne legyenek csomók majd a tésztában, szép homogénre sülhessen.)

Középen egy kis mélyedést csinálok a lisztben, és ebbe öntöm a folyadékot.

Fakanállal elkezdem összekeverni a szárazanyagokat a mézes vajjal, és közben hozzáadom az előre felvert tojásokat is.

Ha már áll össze a tészta, félreteszem a fakanalat és kézzel tovább gyúrom a masszát, amíg a liszt fehérsége el nem tűnik. (Ha száraznak érzed, tegyél hozzá egy kevéske langyos vizet, de tapasztalatom szerint anélkül is remekül gyúrható.)

Nem szabad spórolni sem az idővel, sem az erővel, jó alaposan meg kell dolgozni a tésztát, hogy finom puha, lágy legyen. Ez a munka a sütésnél meghálálja magát.

Egy életlen késsel levakarom a kezemről a ráragadványokat és cipót formázok a tésztából. Alaposan becsomagolom frissentartó fóliába, majd legalább 1 napra hűtőbe teszem, piheni.

Tippek a jó tésztához:

  • Nem győzöm hangsúlyozni, hogy érdemes időt szánni a tészta elkészítésére, mert a végeredmény annál szebb és finomabb lesz.
  • Minél jobban össze van dolgozva a tészta, annál szebb, homogénebb és puhább lesz, ha kisül.
  • Nem baj, sőt kifejezettem jót tesz a tésztának, ha napokat (akár egy hetet is) hagyjuk állni sütés előtt. Minél tovább hagyjuk pihenni, annál szebbre sül majd.
  • Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" akarsz készíteni, akkor egy kicsit keményebb tésztát gyúrj, több liszttel.
     

Ajánló:
Egyéb mézeskalács-készítésről szóló írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:

Láthatsz általam készített mézeskalácsokat ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr83440171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása