Csak egy kis nátha?

2012. február 04. - kreativiki

A minap lázasan, folyton folyvást folyó orral hoztam haza nagyobbik Lányomat az oviból. Mióta oviba jár, ilyen eset 1-2 havonta előfordul, így már ők is tudják a menetrendet; orrszívás, orrspricni, fülsapka, gyógytea, corizalya, prospan, illóolaj. Ezek nálunk jól bejött módszerek, megosztom Veled is, hátha Rajtatok is segítenek.

A „Csak egy kis nátha?” című kis füzetében Dr. Somi Ildikó írja le, milyen komplex, több szervre is kiterjedő betegséget okozhat az orrban pangó váladék. Ez a Hétfejű Sárkány betegség, aminek alapja egy régi francia mondás:
„A nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be.” A betegség legfőbb tünete, a szűnni nem akaró orrfolyás és köhögés. A Hétfejű sárkány elnevezés lényege, hogy az orrban kezdődő hurutos betegség (gennyes orrfolyás), először az arcüregek felé halad (arcüreggyulladás), ide fészkeli be magát a kórokozó, szaporodni kezd és ennek hatására sok váladék termelődik. Utána jön a középfül (fülkürthurut, középfülgyulladás), majd az orrmandula (orrmandula megnagyobbodás, gyulladás), innen pedig a gége, a légcső és a hörgők felé halad a betegség útja (légcső, hörghurut).
A Hétfejű Sárkány elnevezés igencsak találó, mert a dolog lényege, hogy a teljes gyógyulás érdekében, a sárkány ártalmatlanná tétekéhez mind a hét fejével meg kell birkózni.
Erről bővebben olvashatsz a gyogysapka.hu oldalon.

Az egész ’ovitakony’-ügy alapja tehát, hogy az orrjáratok melegében a vírusok és baktériumok gyors szaporodásnak indulnak, amik az arcüregben és a füljáratokban további „sárkányfejek” kinövéséhez vezetnek. Ennek megelőzése érdekében az egyik legfontosabb az orr rendszeres és alapos kitisztítása.

Meg kell tanulniuk a gyerkőcöknek a helyes orrfújást!
Mintha az olyan könnyű lenne…Próbáltam én is az „orral fújassunk el vele egy gyertyát” tanácsot, de még jó, hogy előbb én próbáltam; megpörkölte a hajam… Van a tollpihe arrébb fújás is, de ez sem igazán vált be.
Végül csak annyit tettem, hogy látványosan becsuktam a szám és az ujjára fújtam az orrommal, majd kértem, hogy próbálja most ő. Hááát, így sem volt egyszerű, de a „szájon-be-orron-ki” előbb-utóbb csak sikerült mindkettőnek.

Elő az orrszívót, hogy a sok-sok váladék mihamarabb kiürülhessen!
Még, ha már megy is valamilyen szinten az orrfújás, akkor is fontos – szerintem – a leghatékonyabb eszközzel eltüntetni a járatokban megbújó bacistrutyit. Erre a legkiválóbb szerkezet az orrszívó; orrszi-porszi, ami egy műanyag cső, egyik végén egy porszívóra csatlakoztatható valamivel, másik végén egy kis orrba helyezhető szipkával.
A dolog első elgondolásra elég brutálisan néz ki, de egyébként nagyon nem az. Én is kipróbáltam, mielőtt a Lányaimon alkalmaztam volna; és bár belátom, nem egy felemelő érzés, de nem is fájdalmas; mondjuk úgy, némileg kellemetlen. A hatás viszont magáért beszél.

Tippek az orrszívó használatához:

  • Az első használatkor magamon mutattam be a Lányaimnak, mi is fog történni velük; ezt a bemutatót azóta is nagyon értékelik, így időnként újra rászánom magam.
  • Fertőtlenítésként éjszakára bedobom egy kis ecetes vízbe.
  • Éjszaka tompítani lehet a hangot, ha rádobsz a porszívóra egy vastag plédet, vagy a gép helyett te szívod meg a csövet (a trutyi megáll a szívókában, nem fog eljutni hozzád…).
  • Mindig tartok egy garnitúrát (szívócső és szipka) az utazós patikai készletemben, hogy, ha váratlanul tör ránk az orrfolyás azonnal, bárhol bevethessem. No, igen, ahol van porszívó…

Beszerzése igen egyszerű; bármelyik patikában kapható kb. 1.500,-Ft ért.

Van másik fajtája is az orrtakarító kézikészüléknek, ahol egy kis hálózatról, vagy elemmel működtethető motor végzi a szívást. Ez jelentősen barátságosabb; halkabb, kisebb méretű és nem kell hozzá porszívó. Azonban van némi hátránya is; a kisebb szívóerő, ebből adódóan a kisebb teljesítmény, és, hogy használatkor az egyik orrlyukat be kell fogni, hogy a másikból távozhasson a trutyi, ami igen kellemetlenné teszi a műveletet, a Lányaim nem is igazán kedvelik.
Ezt a szerkezetet használtam/om babakorukban, éjszaka, és, ha olyan helyre megyünk, ahol nincs porszívó.
Nekünk egy Pesztonka nevezetű ilyen konstrukciójú szerkezet vált be, de többféle létezik a palettán (írd be a keresőbe, hogy elektromos orrszívó, az Árgép felajánl majd rengeteg lehetőséget).
Beszerzése kicsit nehezebb; nagyobb bababoltokban (Budapesten például a Minimanóban) kapható, az ára kb. 8-10.000,-Ft körül van.

Váladékoldás orrspray-vel
Ha az alapos orrtisztítás után is „szörcsög” a gyerkőc, vagy be van dugulva az orra, a bentrekedt váladékot orrsprével a leghatékonyabb oldani. Erre a patikában számtalan márkájú termék létezik. Ezek azonban nem használhatók túl gyakran (max. naponta 3szor) és sokáig (3-4 nap) és könnyen kiszárítják a nyálkahártyát.
Tuti megoldás a házilag készíthető fiziológiás (0,9%os) sóoldat, azaz 2 dl forralt vízben oldott ¼ kávéskanál só.
Ezt lehet (patikában megvehető cseppentővel), vagy már nemhasználatos (orr)sprés üvegcsébe töltve alkalmazni.

Fülvédő oto therm gyógysapka
A náthás váladék a Hétfejű sárkánybetegségben már leírtak szerint az egész fejben elterjedhet, így a fülig is elérhet. Az itt begyűlt hurut könnyen okozhat eldugulást, ami nyeléskor és ásításkor a fül kattogásában nyilvánul meg, vagy fájdalommal jár. Melegítéssel ez a váladék oldódik és a járatokon át lefolyva, az orron át ki tud ürülni. Erre a legjobb megoldás – szerintem – az oto therm fülmelegítős gyógysapka.
Ez egy több méretben és színben is gyógyszertárban kapható (kb. 3-5.000,-Ft) pamut sapka, aminek a két oldalán 1-1 kis zseb található, ezekben 1-1 zselés anyaggal feltöltött „párnácska” található, amiket külön is be lehet szerezni a patikából újabb 1.700-2.000,-Ft ért.
Ezeket a betéteket kell meleg (60-70°C) vízben tartva felmelegíteni, majd a fülecskékbe csúsztatva a gyerkőc fejére tenni. Ezt praktikusan úgy szoktam megoldani, hogy egy kis fazékban felforralom a vizet, elzárom a gázt, majd beletéve a betéteket hagyom kb. 15 percig átmelegedni őket. (Így elkerülhető, hogy a tűzhelyen felejtve elolvadjanak a párnácskák és tönkremenjen az edény…)
A fülmelegítést naponta többször is meg lehet ejteni, esetenként 20-20 percre.
A sapkát házon belül és kívül is lehet használni.

Gyógytea
Egyébként is, de betegen még fontosabb a rendszeres és sok folyadék fogyasztása. A – szerintem - legjobb nátha-megfázós elleni teakeverék hársfavirágból és bodzavirágból áll. Serkentik az anyagcserét, elősegítik a verejtékezést, ezáltal „kiűzik” a betegséget.
1-1 teáskanál gyógyfüvet ½ liter vízzel leforrázok, lefedve állni hagyom kb. 15 percig, majd leszűrve, némi mézzel „tálalom”.

Coryzalia
Ez egy homeopátiás szer, amit kifejezetten vírusos eredetű nátha kezelésére kifejlesztett homeopátiás komplex gyógyhatású szer. (Összetevői: Allium cepa ’vöröshagyma’, belladonna ’nadragulya’, Sabadilla officinalis ’tetümag, hunyor’, Kalium bichromicum ’kálium-bikromát’, Gelsemium sempervirens ’sárga jázmin’ és Pulsatilla vulgaris ’közönséges kökörcsin’)
A homeopátiás szerek a szervezet öngyógyító folyamatait hivatottak ösztönözi, bár sokak szerint ez „semmitérő varázslás”. Mégha csak placebó elven működik is a dolog, azaz látszatorvosság (amikor nem egy hatóanyag, hanem maga a tudat gondoskodik a gyógyításról) legalább nincsenek mellékhatásai.
Tapasztalataim szerint a célnak jól megfelel, még ha „csak” tényleg a tudatot stimulálja is.
Bármely patikában kapható; 1 doboznyi (40 darab) kb. 1.000,-Ft.
Meg kell jegyeznem, hogy homeopátiás szerek alkalmazása előtt és után fél órával nem szabad enni-inni (kivéve vizet), illóolajat is tartalmazó (mentolos, eukaliptuszos) cukorkát szopogatni, és intenzív illatú fogkrémet használni, mert ezek jelentős mértékben képesek befolyásolni a homeopátiás gyógyszer hatását.

Prospan
Kanalas gyógyszerekkel is ellát bennünket bőven a gyógyszeripar. Ebből is jópárat leteszteltünk és egy természetes alapú, borostyánkivonatot tartalmazó készítménynél maradtunk; a Prospánnál. Annál is inkább, mert egy kedves kis mese is tarozott hozzá Prospánkirályról, aki meggyógyította Roszkát és a barátait, akik megfáztak egy hógörgeteg miatt.

Illóolajak
Már a légfrissítő készítésnél is írtam, mennyire fontos ilyenkor (is) a beltéri levegő szellőztetése, fertőtlenítése. A házikészítésű légspricnimről olvashatsz egy korábbi bejegyzésemben.
Ilyen orrfolyós időben szeretem begyújtani az aromalámpát is. Feltöltöm az edényként vízzel és belecseppentek 5-5 csepp narancs és citrom illóolajat, és még 3 csepp levendula vagy fahéj olajat. Természetesen más, légfertőtlenítő hatású illóolajat is használhatsz, de tud, hogy gyerekeknek nem ajánlott, sőt veszélyes illók a bazsalikom, borsmenta, eukaliptusz és a rozmaring.
Éjszakára a párnájuk mellé teszek egy-egy zsepit, amire 4-5 csepp citrom, vagy citromfű illót cseppentek. Segítenek jobban aludni.

Ami fontos még:

  • Ha náthás-köhögős lett a gyerkőc, inkább pár napra betegállományba veszem, hogy ne terjessze a bacit, de leginkább, hogy minél előbb elbánhassak a Hétfejű sárkányával.
  • Ilyenkor (is) komoly gondot fordítunk a kézmosásra és patikában kapható Clarasept fertőtlenítővel mosunk kezet minden hazajövéskor és orrtisztítás után.
  • Ha nincs láz, igyekszünk legalább egy félórás sétára kimenekülni a levegőre.
  • Megelőzés céljából ősztől-nyárig a délelőtti ajtónkilépéskor 1-1 Propolisz, délután  C-vitamin (50 mgos) tablettát rágcsálunk el.
  • És természetesen igyekszünk minél több idényzöldséget, gyümölcsöt enni, jó sokat játszani, mozogni a friss levegőn és időben lefeküdni.

Egyéb:
Vírusos légúti betegségek megelőzésére és kezelésére alkalmas homeopátiás szer még a Vincetoxicum, amiről ITT írtam.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr34060591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása