Arctisztító kezelés otthon

2011. augusztus 07. - kreativiki

Bőrünk szépsége és lassú öregedése érdekében, fontos megtennünk azt, amit megtehetünk; első sorban, hogy védjük amitől tudjuk, leginkább a káros környezeti hatásoktól (erős napfény, füst, vegyi anyagok, hideg, szél). Ezen túl, hogy tisztán tartjuk, no, és mindezt olyan anyagokkal, amik a szennyeződést eltávolítják, de a bőr védő rétegét nem oldják le agresszíven, (tehát az erősen habzó szappanokat és társaikat inkább hagyjuk). Ezek mellett fontos a táplálás is; olyan anyagokkal és annyival, amit a bőr igényel és fel tud szívni. A legjobb útmutató ehhez, hogy „azt kend magadra, amit szívesen meg is ennél!” Táplálni persze nem csak kívülről lehet és kell pakolásokkal, krémekkel, hanem belülről is változatos, tápanyag dús étrenddel és sok-sok vízzel.

Alapos, 3-4 órás arctisztító és feltöltő kezelésre a két gyerkőcöm mellett már nemigen jutok el kozmetikushoz, de a tágpórusú bőröm igencsak igényli a rendszeres takarítást. Kénytelen vagyok, így megoldani magam...

Mindenek előtt kérek a családomtól 1 óra szabadidőt; kb. eddig tart számomra 1-2 hetente az otthoni tisztító és tápláló szépülés.

Az otthoni kozmetikai kezelést is egy alapos arctisztítással kell kezdeni, hogy a bőrfelületen és a pórusokban lévő kosz, a hatóanyagokkal együtt ne menjen mélyebbre, és, hogy a tápláló pakolásokban, krémekben lévő hatóanyagok könnyen eljuthassanak (ne egy vastag szarurétegen keresztül) oda, ahová szánjuk őket, a bőrsejtekhez.

Először is néhány olajjal átitatott (fele rész ricinus olaj- fele rész olíva vagy szőlőmag olaj) vattapamaccsal letörlöm a sminket a szememről, majd langyos vízben megmosom az arcom. Egy csak és kizárólag arctörlésre fenntartott, nedvszívó törölközővel felitatom a vizet.

Előveszem a hűtőből az arclemosó tonikomat (én a legjobban a hétvirág főzetet és az uborkalét szeretem) és benedvesített vattapamacsokkal áttörlöm az arcom. A ’tonizálás’ egy fontos része a mindennapi bőrápolásnak is, mert az arcvíz eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mindent, amit a többi kozmetikai termék a bőrön hagy. Összehúzza a pórusokat, segíti az új bőrsejtek növekedését, javítja a bőr vérellátását friss, tiszta érzést ad. Tonik használata után a krémeket könnyebben és hatékonyabban szívódnak fel.

A még nedves bőrömet finoman átmasszírozom bőrradírral (a kedvencem a mézes-mandulás zabkorpa, de fontos, hogy mindenki a saját bőrtípusának megfelelő ’peelinget’ használja, amihez majd írok sok-sok receptet). A bőrradír segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, hogy a pakolás hatóanyagai könnyebben be tudjanak majd szívódni a bőrbe.

Most jöhet az igazán pihentető és lelket nyugtató gőzölés. Ehhez általában egy öblös üvegtálban 1 liter vízzel leforrázok 1-1 evőkanálnyi kamilla és levendula virágot (de lehet más tisztító hatású növényt, vagy pár csepp illóolajat is használni). Egy törölközőt a fejemre borítok és a párolgó illatos gőz fölé hajolok, forgatom az arcom, hogy mindenhol érje a meleg. Az így töltött kb. 10 perc alatt a bőr pórusai kinyílnak, a szennyeződés a felszínre jut, és így könnyen kitisztíthatókká válnak az eltömődött, bepiszkolódott faggyúmirigyek, azaz a mitesszerek.

Egy tiszta (papír)zsebkendővel az arcom jobb oldalától indulva, szisztematikusan haladva körbe eltávolítom az aknékat, mitesszereket. Ha finom nyomásra nem ugrik ki a bőrből a faggyú, nem szabad erőltetni, mert könnyen gyulladás, azaz pattanás lehet belőle.

Amikor a tisztítással végeztem, langyos vízzel lemosom az arcom és jöhet a pakolás, ami állhat az évszaknak és az egyénnek megfelelő gyümölcs, vagy zöldségpépből, gabonalisztből, vagy olajosmagvak őrleményéből, mézből, tejtermékekből, és majd egy következő bejegyzésben még sorolom, sőt részletezem tovább. Ezt a kutyulékot általában 20-30 percig hagyom, a bőrömön, majd langyos vízzel leöblítem.

Végül ismét áttörlöm az arcom a lemosóval, de nem hagyom megszáradni, hanem még a nedves bőrbe finoman bemasszírozom a hidratáló krémet, hogy a hatóanyagai ezáltal jobban bejuthassanak a sejtekhez.

Hidd, el ez az otthoni arctisztító kezelés nem egy órákig tartó, fájdalmas procedúra. Bőrtípusodnak megfelelően; ha zsírosabb, akkor akár heti rendszerességgel, ha száraz, érzékeny, akkor csak havonta kell időt szakítanod rá és meglátod, a bőröd hálás lesz érte.

Gőzöléshez (arcisztításra) használatos gyógynövények, vagy ezek illóolajos változatai: kamilla, levendula, borsmenta, citromfű, rozmaring, rózsa, cickafark, zsurló, esetleg őrölt kapormag.
1 liter forrásban lévő vízhez kb. 1-2 evőkanálnyi, vagy 1 maroknyi drogot, illóolajból 1-2 cseppet adjál.
 

Megjegyzés: A kamillás, levendulás gőzölőlét félreteszem és hajmosásnál ezzel öblítem le az eredendően szőke hajamat. Erről, azaz a hajápolásról is írok majd hamarosan...

A képek forrása az international.stockfood.com oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr933131426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása