A pasifogó Szalonnás Sajtos Puffancs titkos receptje

2011. december 29. - kreativiki

Volt egy ősrégi sajtospuffancs receptem, amiből úgy éreztem hiányzik valami plussz, ami tutivá tenné...Kicsit átalakítottam és azóta nem győzöm megsütni.
Ja, és nem csak a Pasik vannak oda érte...;)

sajtospuffancs.jpgHOZZÁVALÓK (kb. 35 darabhoz)

  • 150 ml tej
  • 150 ml víz
  • 100 g vaj
  • 1 csipetnyi só
  • (esetleg kevés cayanne bors és/vagy őrölt kömény, de nélkülük is jó ;)
  • 150 g (fehér tönkölybúza) liszt
  • 150-200 g sajt
  • 100-150 g bacon, vagy kolozsvári szalonna
  • 3 db tojás

ELKÉSZÍTÉS

A vizes tejben felolvasztom a vajat, megsózom, majd apránként hozzákeverem a lisztet.
Mindezt magas lángon, hirtelen felfőzöm úgy, hogy az egész egy összeállt, minél szilárdabb massza legyen. Ez egy fontos része a puffancskészítésnek, mert, ha lágyra sikerül, a gombócok szét fognak folyni sütéskor.

A kemény besamel mártást langyosra lehűtöm, hogy később fájdalommentesen, alaposan össze tudjam gyúrni a reszelt sajttal, az apró kockákra vágott szalonnával és az előre elkevert tojásokkal.

Az összeállított tésztát jó, de nem muszáj legalább fél órára hűtőbe/hideg helyre tenni.

A tésztát teáskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatom (vagy egyszerűen kézzel kis gombócokat gyúrok) és jól előmelegített kb. 200°C meleg (gázsütő 5-ös fokozat) sütőben 35-40 perc alatt, pirulásig sütöm.

TIPP

  • Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a lisztet JÓL főzd meg a tejes vízben (ne csak beleszórd), különben elfolynak, kilapulnak a puffancsok. Egy nagyon sűrű masszát kell, hogy kapj főzés után, ami nem baj, ha kicsit csomós marad, mert úgyis eldolgozod a sajttal-tojással.
  • A sütési idő függhet a gombócok méretétől is. Minél nagyobbak a gombócok, annál több idő és alacsonyabb hő kell, hogy átsüljenek és ne maradjanak középen „szottyosak”.
  • Lehet egészen közel is sorakoztatni a gombóckákat a tepsiben, mert nem nőnek, nem dőlnek el. Nálam egy adag pont elfér egy sütőlemezen.
  • Érdemes mindjárt dupla adagot sütni, mert pikk-pakk elfogy…

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr13504003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása