Hál'Isten a Dédink kertjében rengeteg, sokféle, szép, jó, finom és bio tök termett a nyáron, így bőven el vagyok látva velük; kísérletezhetek különböző tökökből készült, különböző receptekkel.

Elsőnek jöjjön egy számomra megunhatatlan kedvenc a Tökfőzelék, ami köszönőviszonyban sincs azzal a menzás ehetetlenséggel, amit pörkölttel meglocsolva tesznek(tettek) a diákok elé a suliban...

tokfozelek.jpgHozzávalók:

  • kb. 500 g (spárga, vagy vaj)tök
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 30 g vaj
  • 2 dl tejföl, vagy joghurt
  • 1 ek (zab)liszt
  • 1-2 csipet só, őrölt fehérbors
  • 1 csokor kapor

Elkészítés:
A tököt előkészítem; meghámozom, kimagozom, legyalulom(reszelem), besózva állni hagyom kb. 10 percig.
A hagymát az olvasztott vajon megpirítom, majd hozzáadom a kinyomkodott tököt is, jól átforgatom őket és pici vízzel felöntve, fedő alatt puhára párolom.
A tejfölt a liszttel és némi vízzel összekeverem, majd besűrítem vele (behabarom) a főzeléket.
Sóval, borssal, kaporral ízesítem, és még egyszer felforralom.

Megjegyzés

  • Ízlés szerint lehet savanyítani egy kevés citromlével, vagy ecettel, de ez nálunk nem jött be.
  • Meg lehet bolondítani egy kisebb fej, kockákra vágott paradicsommal, amit a fűszerekkel egy időben lehet a tökhöz adni.
  • Én jobb szeretek minden főzeléket feltét nélkül enni, de bármilyen sült hús illik hozzá (Ausztriában a főtt marhahús a kötelező körete).

További olvasmányok

Szerző: kreativiki  2012.09.03. 09:03 Szólj hozzá!

Címkék: tök vegakaja Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr394619317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.