TénylegTutiFinom Tökfőzelék

2012. szeptember 03. - kreativiki

Hál'Isten a Dédink kertjében rengeteg, sokféle, szép, jó, finom és bio tök termett a nyáron, így bőven el vagyok látva velük; kísérletezhetek különböző tökökből készült, különböző receptekkel.

Elsőnek jöjjön egy számomra megunhatatlan kedvenc a Tökfőzelék, ami köszönőviszonyban sincs azzal a menzás ehetetlenséggel, amit pörkölttel meglocsolva tesznek(tettek) a diákok elé a suliban...

Hozzávalók:

  • tokfozelek.jpgkb. 500 g (spárga, vagy vaj)tök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kb. 30 g vaj
  • 1(-2) evőkanál vegamix
  • 1-2 tk só
  • némi őrölt fehérbors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • jó sok (legalább 2 csokor) kapor
  • 2 dl (görög)joghurt, vagy tejföl
  • 1 ek (zab)liszt
  • kevéske pirospaprika
  • 1(-2) ek balzsamecet vagy citromlé (elhagyható)

Elkészítés:
A tököt előkészítem; meghámozom, kimagozom, legyalulom(reszelem), besózva állni hagyom kb. 10 percig.
A hagymát az olvasztott vajon megpirítom, majd hozzáadom a kinyomkodott tököt is, jól átforgatom őket, vegamix-szel, sóval, borssal, kaporral, zúzott fokhagymával ízesítem és pici vízzel felöntve, fedő alatt puhára párolom.
A tejfölt a liszttel és kevéske főzőlével összekeverem, hozzáadok egy kis pirospaprikát (a színe kedvéért) majd besűrítem (behabarom) a főzeléket és még egyszer felforralom.

Megjegyzés:
A "Vegamix" egy olyan szárított, aprított leveszöldségekből álló ételízesítő, amiben nincsen só, sem ízfokozók, sem adalékok, sem semmilyen gyáritrutyi. Ma már hál'Isten, sokféle márkanév alatt lehet találkozni vele leginkább bioboltokban, de javaslom, mindig nézd meg az összetételt!

További olvasmányok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr774619317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása