Ősszel mindig feltöltekezünk almával, hogy a hosszú, naptalan télben is legyen friss vitaminbázisunk. Idén valamiért szokatlanul sok almánk megmarad a folyamatos eszegetések ellenére, és természetesen többségük mostanra barnulásnak indult. Mentőakcióként folyton úgy sütök-főzök, hogy fogyjon a "maradék".
Természetesen az egyik tuti befutó a TotálTutiAlmás(Mákos)Pite ;)
HOZZÁVALÓK 1 sütőlapnyi mennyiséghez
A tésztához:
- 500 g liszt (300 g sima + 200 rétesliszt)
- 1csomag sütőpor
- 1 csipet só
- némi vanília őrlemény és kardamom (elhagyható)
- 100 g cukorféle
- 250 g zsíradék (nálam leginkább vaj, de lehet zsír, vagy margarin is)
- 1 tojás
- némi (kb. 2 ek) tejföl
A töltelékhez:
- 1,5 kg (8-10 db) alma (minél több, annál jobb :)
- fél citrom facsart leve
- 100 g cukorféle
- 1 ek fahéj
- némi (kb. 1-2 evőkanál) őrölt dió, vagy búzadara
és még 1 kis tojás a kenéshez
ELKÉSZÍTÉS
A száraz anyagokat (liszt, sütőpor, fűszerek, cukor) jól összekeverem, majd elmorzsolom a zsiradékkal.
Hozzáadom az előre felvert tojást is és annyi tejfölt, amennyitől kellemes, jól gyúrható tészta lesz. Ha ez megvan, és egy kis időre - míg elkészül a töltelék - hűtőbe teszem pihenni.
Az almát meghámozom és lereszelem, majd meglocsolom citromlével és elkeverem a (barna)cukorral és a fahéjjal.
Előveszem a tésztát, két részre osztom és külön külön (nagy gáz)tepsi méretűre nyújtom.
Az "alja" tésztát belesimítom a tepsibe és megszórom egy kis dióval. Ráterítem a kifacsart, fűszeres almát. Erre is hintek egy kis diót, majd betakarom a második tésztalappal.
A tetejét megszurkálom villával, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon, ne repessze meg a süti tetejét. Lekenem a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180ºC-on (gázsütő 4es fokozat), alul-felül sütéssel kb. 40 percig (míg szép színt nem kap a teteje) sütöm.
TIPP
- Enyhén vizes kézzel gyúrom a tésztát, úgy gyorsabban, kényelmesen összeáll.
- A tésztát megfelelő méretű, lisztezett sütőpapíron szoktam nyújtani, úgy könnyű áthelyezni a sütőlapra.
- A "tetőnek" szánt lapot is így nyújtom, de - értelem szerűen - tésztával lefelé teszem a töltelékre, majd lehúzom róla a papírt.
- A diót, vagy búzadarát nem jó kihagyni; az szívja fel az alma levét, hogy ne tocsogjon a tészta.
MEGJEGYZÉS
- Nálunk a család fele nagyon szereti a mákos pitét, ezért felesben szoktam tölteni a tésztát; egyik fele alma, a másik mák.
A mákos töltelékhez 100 ml vizet pici citromlével, 50 g vajjal és 80 g cukorral felteszek főni. Ha a vaj elolvadt, beleteszek 250 g darált mákot és egy kis szegfűszeget. A masszát alaposan összefőzöm.
Pikánsabb lesz, ha teszünk bele egy kis lekvárt, és/vagy egy marék mazsolát.
Forrás
A recept eredetijét (amiben kicsit több cukor és emellett vaníliás cukor is szerepel) a Dédink kézzel írott, ősi szakácsfüzetében találtam.
Még több almás receptet ITT találhatsz!