Dédiféle TutiPite

2020. május 13. - kreativiki

Ősszel mindig feltöltekezük almával, hogy a hosszú, naptalan télben is legyen friss vitaminbázisunk. Idén valamiért szokatlanul sok almánk megmarad a folyamatos eszegetések ellenére, és természetesen többségük mostanra barnulásnak indult. Mentőakcióként folyton úgy sütök-főzök, hogy fogyjon a "maradék". Természetesen az egyik tuti befutó a TotálTutiAlmásPite.

Hozzávalók 1 sütőlapnyi mennyiséghez

A tésztához:almasalapjpg.jpg

  • 500 g liszt (300 g sima + 200 rétesliszt)
  • 1csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • némi vanília őrlemény és kardamom
  • 100 g cukorféle
  • 250 g zsíradék (nálam leginkább vaj, de lehet zsír, vagy margarin is)
  • 1 tojás
  • némi (kb. 2 ek) tejföl

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (bruttó súly, hámozatlanul)
  • fél citrom facsart leve
  • 100 g cukorféle
  • 1 ek fahéj
  • némi (kb. 1-2 marék) őrölt dió, vagy búzadara

és még 1 kis tojás a kenéshez

Elkészítés

A száraz anyagokat (liszt, sütőpor, fűszerek, cukor) jól összekeverem, majd elmorzsolom a zsiradékkal.
Hozzáadom az előre felvert tojást is és annyi tejfölt, amennyitől kellemes, jól gyúrható tészta lesz. Ha ez megvan, és egy kis időre - míg elkészül a töltelék - hűtőbe teszem pihenni.

Az almát meghámozom és lereszelem, majd meglocsolom citromlével és elkeverem a (barna)cukorral és a fahéjjal.

Előveszem a tésztát, két részre osztom és külön külön (nagy gáz)tepsi méretűre nyújtom.

Az "alja" tésztát belesimítom a tepsibe és megszórom egy kis dióval. Ráterítem a kifacsart, fűszeres almát. Erre is hintek egy kis diót, majd betakarom a második tésztalappal.

A tetejét megszurkálom villával, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon, ne repessze meg a süti tetejét. Lekenem a felvert tojással.

Előmelegített sütőben 180ºC-on (gázsütő 4es fokozat), alul-felül sütéssel kb. 40 percig (míg szép színt nem kap a teteje) sütöm.

Tipp

  • Enyhén vizes kézzel gyúrom a tésztát, úgy gyorsabban, kényelmesen összeáll.
  • A tésztát megfelelő méretű, lisztezett sütőpapíron szoktam nyújtani, úgy könnyű áthelyezni a sütőlapra.
  • A "tetőnek" szánt lapot is így nyújtom, de - értelem szerűen - tésztával lefelé teszem a töltelékre, majd lehúzom róla a papírt.
  • A diót, vagy búzadarát nem jó kihagyni; az szívja fel az alma levét, hogy ne tocsogjon a tészta.
  • Ugyanezt a tésztát természetesen más, például mák töltelékkel is el lehet készíteni. Ennek módját hamarosan bejegyzem.

Forrás
A recept eredetijét (amiben kicsit több cukor és emellett vaníliás cukor is szerepel) a Dédink kézzel írott, ősi szakácsfüzetében találtam.

Még több almás receptet ITT találhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr617267739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.