EpresPudingosPiskóta

2020. május 31. - kreativiki

Apósom a minap rámzúdított több kilónyi epret, aminek nagyrészéből természetesen lekvárt főztem, de a szépséghibásakból süti lett, ami azzal a lendülettel fogyott el, ahogy letettem az asztalra...:)

Érthető, hiszen a kedvenc piskótatészta receptet vegyítettem egy kedvenc krémmel és persze az eperrel.

GyerekNapon a Lányok egyértelműen erre a sütire szavaztak ebéd utáni desszertként és asszem, még igen sokszor meg kell majd sütnöm ilyen-olyan savanykás gyümölcsökkel, akár szülinapi tortaként is.

HOZZÁVALÓK
A tésztához:

  • 2 db tojáseprespiskotas.jpg
  • 100 g kristálycukor
  • 65 ml olaj
  • 65 ml víz
  • 100 g (rizs)liszt
  • fél csomag (6g) sütőpor
  • pici só
  • némi vanília őrlemény (el is hagyható)

A krémhez:

  • 400 ml tejepersziv.jpg
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 4 ek cukor
  • 250 g mascarpone
  • pici citromlé

A tetejére:

  • kb. 250 g eper szeletelve, vagy bármilyen más savanykás gyümölcs (ribizli, szeder, meggy stb.)
  • esetleg egy kis eperlekvár

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat szétválasztom; a fehérjét kemény habbá verem úgy, hogy közben apránként beledolgozom a 100 g cukrot.
A lisztben elkeverem a sütőport, sót és a vaníliát.
A sárgájához - folyamatos keverés mellett - hozzáadom az olajat, majd váltogatva egy kis lisztet - egy kis vizet úgy, hogy mindkettőből hagyok egy keveset a legvégére. Ezen a ponton leállítom a keverőt és fakanállal dolgozom a masszához a cukros fehérjehabot, végül pedig a maradék lisztet és vizet.

A tésztát egy 22 x 30 cm-es kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és szépen elegyengetem.
180 fokos, előmelegített sütőben, légkeveréssel 20-25 percig sütöm.

Míg sül a piskóta, összerakom a krémet.
250 ml tejet felteszek forrni 4 evőkanál cukorral. A hideg, maradék tejben csomómentesen elkeverem a pudingport, majd a gőzölgőhöz adom; addig főzöm, míg besűrűsödik. Egy keveset hagyom hűlni, majd habverővel homogénre keverem a mascarponéval és egy pici citromlével.

Ha megsült a piskóta, egy tálcára kiteszem és vékonyan megkenem eperlekvárral (ez a lépés ki is hagyható), majd a krémet is elkenem rajta. (Nem a teljes adag krémet kenem rá, csak úgy jó egy ujjnyi vastagságban, a többit a Lányok lelkesen elmajszolják.)

Az epreket megmosom és vékonyan szeletelve végigsorakoztatom a süti tetején.

Nem kell hűtőbe tenni, a krém elég jól összeáll, nem folyik le a piskótáról. No, meg ideje se lenne a sütinek dermedni, egyből rárepülnek...:)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr7715730926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.