Sütés után szépülés

2011. július 16. - kreativiki

…a megmaradt alapanyagokból.

Kis családom nagyon szereti a péksüteményeket, így minden héten készül uzsonnára némi kakaóscsiga, töltött kifli, vagy valamilyen kalács-féle. Ezeket sütés előtt jó lekenni egy kis tojással, mézes tejjel, amiből mindig marad is, vagy éppen nem kellett a tésztába egy tojás fehérje. Jó gazdasszonyként a szívem vérezne, ha a lefolyóban végeznék ezek a megmaradt anyagok, így hol ezzel, hol azzal kutyulom őket össze, majd felkenve az arcomra szépülök.

Az alábbi házikencéket heti 1-2 alkalommal bátran fel lehet használni arcpakolásként sütés után, vagy anélkül.

HA SÁRGÁJA MARAD
Hozzávalók:
1 tojás sárgája (vagy egy egész tojás maradéka)
1 ek méz
1ek zab, vagy búzakorpa, vagy liszt, vagy őrölt mandula
némi (1tk) olaj (olíva, búzacsíra, szőlőmag, mandula…stb), esetleg tej (de el is hagyhatók)
zsíros bőrűeknek némi citromlé is mehet bele.
Elkészítés és használat:
A felsorolt összetevőket kenőcsös állagúra keverem. Ha egy egész tojás van benne, vagy tej is, és túl híg, várok pár percet, míg a zabliszt kicsit megduzzad, utána kenem fel az arcomra 20-30 percre, majd langyos vízzel öblítem.
Megjegyzés:
Ez a pakolás puhít és táplál; fáradt, kiszáradt, repedezett kézre is tökéletes. A maradékot általában oda kenem, majd szintén egy idő múlva lemosom.

HA FEHÉRJE MARAD
Hozzávalók leginkább zsírosabb, tág pórusú bőrre:
1 tojás fehérje
pár csepp citrom
1 tk méz
némi zab, vagy búzaliszt
Elkészítés és használat:
A fehérjét egy pici citromlével habbá verem, majd hozzákeverem a mézet és besűrítem egy kevés liszttel, hogy ne csússzon le az arcomról. 10-15 percre felkenem, majd lemosom.

HA FEHÉRJE MARAD ÉS ÉLESZTŐ
Hozzávalók inkább zsírosabb, pattanásos, vagy tág pórusú bőrre:
1 tojás fehérje
pici citromlé
kb. ¼ kocka élesztő
Elkészítés és használat:
Az előzőhöz hasonlóan a fehérjét egy pici citromlével habbá verem, de most élesztővel keverem el. Ez általában már egy jól kenhető massza, nincs szükség egyéb sűrítőre, de ha mégsem, mehet bele kevés zabliszt, vagy őrölt mandula. 10-15 percre felkenem, majd lemosom.
Megjegyzés:
Ez a pakolás tisztít, zsírtalanít és összehúzza a pórusokat.

ÉLESZTŐS PAKOLÁS
Hozzávalók:
½ kocka élesztő
1 tk joghurt, vagy érzékenyebb bőrre tejszín
kb. 1 ek zabliszt, vagy őrölt mandula
Elkészítés és használat:
A kissé meglangyított joghurtban (vagy tejszínben) elmorzsolom és elkeverem az élesztőt. Zabliszttel (vagy őrölt mandulával, dióval) kicsit besűrítem, hogy krémesen kenhető legyen, de ne folyjon le az arcomról.
Ha ez megvan, felkenem az alaposan megtisztított arcomra és hagyom kb. 20-30 percig száradni. Ha teljesen kiszáradt inkább ledörzsölni szoktam a hatékonyabb hámlasztás érdekében, de langyos vízzel le is lehet mosni.
Megjegyzés:
Ha nem az egészet kenem az arcomra; egy kevés mézzel vagy banánnal, vagy mindkettővel elkeverve meg is szoktam enni. Így egész jó íze van, az amúgy borzalmas élesztőnek, de rendkívül jó B-vitamin forrás.

Magyarázat:
A különböző „maradékokat” kedved és bőröd igénye szerint is összekeverheted. Segítség képen leírom, melyiknek milyen kozmetikai hatása van.
Tojásfehérje: összehúzó, bőrfeszesítő, szárító hatású, így száraz, érzékeny bőrre nem ajánlott.
Tojássárgája: fehérjében gazdag, kiváló bőrpuhító, hidratáló.
Élesztő: kiválóan táplál és hidratál, nem mellesleg leszedi az elhalt hámsejteket, így puhává varázsolja a bőrt. Pattanások ellen kiváló.
Tej (tejszín): magas fehérje, kalcium és vitamintartalmú, a bőrrel megegyező pH értékű, hidratáló, bőrlágyító, nyugtató, tisztító hatású.
Joghurt (kefir): elpusztítja a kártékony baktériumokat, tisztító hatású, de kissé savas, így az érzékeny bőr nem kedveli.
Citromlé: frissít, feszesít, fertőtlenít, regenerál (helyre állítja a bőr savegyensúlyát), halványítja a szeplőket, bőrhibákat. Szárító hatása miatt inkább zsíros, pattanásos bőrre van jó hatással. Fontos, hogy frissen facsart gyümölcsből és ne gyári citromléből legyen!
Méz: kis mennyiségben alkalmazva hidratálja, tisztítja, táplálja és puhítja a bőrt.
Zabliszt: amellett, hogy jól besűríti a folyékony összetevőket (ezáltal kenhetővé válik, nem folyik le az arcról az adott arcpakolás) mélyen a pólusokba szívódva eltávolítja a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket; gyengéden hámlaszt. Helyette bármilyen más gabonaliszt is használható.
Őrölt mandula: szintén jó sűrítő anyag, nem mellesleg eltünteti a mitesszereket, tisztítja, összehúzza a pórusokat. Helyette őrölt diót, vagy más olajosmagot is lehet használni.

És akkor még nem beszéltünk a különböző, bőrápolásban (is) díjnyertes gyümölcsökről…No, majd legközelebb ;o)

Tipp:
A kelt tésztákból készülő péksütemény receptjeimet itt megtalálod: www.kreativiki.hu/content/receptek/pekseg/hazikenyer.php

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr763072402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása