Idén nagyon sok, szép és finom céklánk termett a családi veteményesben, így lelkesen kísérletezhetek különböző "céklás ételek" elkészítésével :)
Kezdem a sort a(z aktuálisan) legnagyobb kedvencünkkel, az AlmásRépásNarancsos CélkaSalátával.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb darab (kb. 250g) cékla
- 2 közepes méretű (kb. 250-300g) alma
- 1 nagyobb (kb. 150-200g) sárgarépa
- 1 db narancs
- 1-2 evőkanál balzsamecet (vagy citromlé)
- 1 ek méz
- csipet só
- 2 ek napraforgómag esetleg dió
- 2 ek lenmagpehely (elhagyható)
Elkészítés:
A zöldségeket és az almát megpucolom, meghámozom, majd nagylyukú reszelőn egy nagyobb tálba reszelem.
A narancsot cikkekre szétszedem és felkockázom (azaz inkább háromszögekre vagdosom ;)
Meglocsolom balzsamecettel, hozzáadom a mézet, megszórom sóval, napraforgómaggal és lenmagpehellyel, majd az egészet jól átforgatom.
Jó, ha hagyjuk állni pár órát, hogy összeérjenek az ízek, de természetesen azonnal ehető.
Bármihez kiváló kísérősaláta, de sokszor csak önmagában esszük reggelire, vacsorára.
Tipp:
A fenti mennyiségek nincsenek kőbevésve; bátran el lehet tolni az arányokat. Nálam is előfordult már, hogy épp elfogyott a sárgarépa...anélkül is nagyon finom lett ;)
Ha ebédhez készítem, ez az első, amit megcsinálok, hogy legyen ideje érni.