Az utóbbi bejegyzésekben sokat kozmetikáztam, jöjjön, hát ismét egy jól bevált, Mindenki Kedvence-recept.
SAJTOSRÚD juhtúróval, vagy anélkül
ΣEnergia: 3300 kcal Szénhidrát: 200 g
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 1-1 kk só, (Cayanne)bors, őrölt kömény
- ½ csomag sütőpor
- 250 g hideg vaj (vagy margarin)
- 200 g reszelt sajt
- 50 g juh-, vagy tehéntúró, esetleg helyette is sajt
- 1 tojás
A tetejére
- 1 felvert tojás
- jó sok (kb. 50 g) sajt, vagy szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A lisztben elkeverem a sót, fűszereket, sütőport, majd elmorzsolom a vajjal.
Hozzákeverem a reszelt sajtot és az előre felvert tojást, majd alaposan összegyúrom.
Puha lágy tészta kell, legyen a végeredmény. Ha nagyon ragacsos, természetesen lehet hozzá adni még egy kis lisztet.
A tésztát legalább 1 órát pihentetem a hűtőben.
Pihenés után kb.2 mm vékonyságú téglalappá nyújtom, a tetejét megkenem egy egész felvert tojással, (amibe lehet tenni egy kis pirospaprikát is, hogy szép színe, vagy cayanne borsot, hogy pikánsabb, csípősebb is legyen) és megszórom a sajttal, vagy szezámmaggal.
Derelyevágóval (vagy egy éles késsel) kb. 1 cm széles - kb. 7-8 cm hosszú rudakat vágok / szaggatok és sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatom őket.
Előmelegített sütőben közepes lángon (gázsütő 5-ös fokozat), kb. 10-12 percig (pirulásig) sütöm.
Megjegyzés
- A teljes tészta mennyiséget nem egyszerre, hanem több részletben nyújtom, szaggatom.
- A teljes tésztamennyiség 6 sütőlapon sül ki.
- A sütés pörgősen megy, mert a 10-12 perces sütési idő alatt épp ki lehet szaggatni a következő tepsire valót. (Éppen ezért szeretek két egyforma sütőlappal dolgozni.)
- Dobozban tartva több napig is finom puha marad, már ha nem fogyna el rögtön…;o)
- A megmaradt tojást természetesen alapos arctisztítás után pakolásként az arcomra kenem, aminek a receptjét ITT találod...;o)