Mogyoróvaj házilag

2011. szeptember 11. - kreativiki

Jó ideje nem eszem felvágottat, inkább mindenféle kencéket készítek, és azokat kenem a reggeli kenyeremre. A mogyoróvaj az egyik kedvencem, de a bolti amellett, hogy drága, tele van egyéb, nem kívánatos dolgokkal, így inkább kb. 5 perc alatt készítek magunknak házilag.

mogyorovaj.jpgHOZZÁVALÓK

  • 200 g pörkölt, sózott földimogyoró (vagy sótlan és egy kis só)
  • 1-2 ek kókuszolaj, vagy hidegen sajtolt földimogyoró-, vagy napraforgóolaj), vagy vaj (esetleg margarin)
  • 1 ek méz


ELKÉSZÍTÉS

A mogyorót kávédarálóban a lehető legfinomabbra ledarálom.
Ha darabos mogyoróvajat szeretnék, akkor kiveszek „menet közben” valamennyit és félreteszem.

A porrá-lett mogyoróhoz hozzákeverem a kókuszvajat (vagy hozzáöntöm az olajat, vagy a puha, de nem megolvasztott vajat).
A zsiradékok mennyisége változhat, a mogyoró minőségétől és ízléstől függően. Célszerű apránként adagolni és az is lehet, hogy Neked az általam megadottnál kicsit több, vagy épp kevesebb vaj/olaj kell majd hozzá.

Bele teszem a mézet is (ennek mennyisége szintén ízlés dolga) és a félretett darabos mogyorót. A cél a sűrű, de kenhető, krémes állag, amihez türelmesen, hosszasan kell kevergetni.

Üvegbe, vagy kis dobozba téve a hűtőben kb. 1-1,5 hónapig tárolható, már, ha addig el nem fogy... :o)

Tápanyag tartalom: (a zsiradék minőségétől és mennyiségétől függően)
energia: kb. 1650 kcal, szénhidrát: 45 g, úgyhogy csak mértékkel!

Van benne sok jótékony zsírsav, fehérje, rostok, B és E-vitamin, vas, kálcium.
Ha kókuszolajjal készül, akkor mindez kiegészül egyéb jótékony anyagokkal, például immunrendszer erősítő laurilsavval, és csökken a glikémiás index, azaz lassabban emelődik a vércukorszint.

TIPP
Ugyanezzel a módszerrel (kávédarálóban őrölve-vajjal-esetleg mézzel keverve) bármilyen más magból (dió, mandula, kesudió, makadámia dió és még sorolhatnám, ja a szezámmag is hasonló módon elkészítve a Tahini) finom krémet lehet készíteni.
Bár a földimogyoró nem igazi mogyoró, hanem olyan hüvelyes, mint a borsó vagy a bab, de tápanyag-összetételét tekintve nagyjából egy kalap alá vehető a diófélékkel.

Ha tetszetős üvegbe kanalazod, ajándéknak is kiváló.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr493217470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása