Krémparfüm házilag

2011. december 14. - kreativiki

Pár évvel ezelőtt kaptam egy gyönyörű kis kerámia edényben egy finomillatú krémet, azaz krémparfümöt. Nagyon takarékoskodom vele, csak színházba és ünnepi eseményeken „kenem fel”, pedig nagyon szeretem.
Azért, hogy nap, mint nap élvezhessem az évszaknak és a hangulatomnak megfelelő illatkompozíciót, kísérletezni kezdtem olajokkal, illatos olajokkal.

Jól sejted, megint az egyik kedvenc témámnál vagyunk...Latinul a ’per fumum’ kifejezés illatos füstölést jelent, ami, hát, igen az illóoaljokra utal…
A kölnivizek is lényegében alkoholban oldott illóolajok. A nagy titok természetesen maga az összetétel, az érlelés ideje (ami alatt a komponensek "összeérnek" és kialakul a harmonikus illat) és egyéb technológiai tudnivalók (pl. a beszerzési forrás). Ma már értem, hogy a parfümök készítését miért nevezik művészetnek; hát, nem könnyű harmonikus kompozíciót alkotni...

Nehezíti a helyzetet, hogy személyenként is másképp „viselkedik” egy parfüm; illata keveredik a tested sajátos illatával, és mindig változik. Az összetevők különböző ideig érezhetőek, nem egyszerre párolognak el. Ha tehát magadra teszel egy 4-5 illóolajból álló házi parfümöt, annak a legillékonyabb része egyszer csak eltűnik belőle, és akkor már nem ugyanaz az illat van rajtad.

Ezért a házi parfümkészítésnél (is), az illóolajok kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy melyik illat, mennyire illékony.

Fejillat: az első illat, ami egy parfümből kiérződik, de ez is illan el a leghamarabb (kb. 2 órán belül).
Ide tartoznak a friss, hűvös, citrusos illóolajok: cajeput, citrom, citromfű, bazsalikom, bergamott, borsmenta, erdei fenyő, édeskömény, grapefruit, koriander, levendula, mirtusz, narancs, teafa.

Szívillat: nem érezhetők azonnal, csak kis idő múlva, de több órán át illatoznak.
Ide tartoznak a lágy, virágos, gyümölcsös, fűszeres illóolajok: boróka, ciprus, eukaliptusz, fahéj, geránium, gyömbér, kakukkfű, kamilla, levendula, magnólia, majoranna, muskotályzsálya, narancsvirág, rozmaring, római kamilla, rózsa, szegfűszeg, szurokfű (oregánó), tömjén.

Alapillat: legfontosabb illat egy parfümben; ezek sem érezhetők azonnal, de hatásuk a legtovább, akár 1 napig is tart.
Ide tartoznak a keleties, fás, édes illatú olajok: cédrus, fahéj, jázmin, mirha, nárd, pacsuli, rózsafa, szantál, ylang-ylang, vanília, vetiver.

Tipp:

  • Minél több fejillatot választasz bele, annál frissebb és tünékenyebb lesz a kész illat.
  • Ha szívillatból van több, annál tartósabb lesz a parfümöd.
  • Az alapillatokból – intenzív és hosszantartó hatásuk miatt - elég csak pár csepp is.
  • Hordozóolajként a jojoba a legjobb választás, mert nincs saját illata, hosszan eltartható (így sokáig megőrzi a hozzákevert illóolajok illatát), és nem utolsósorban kiváló bőrápoló.

Készítés:
Egy kiürült illóolajos üvegbe (a lényeg, hogy sötét színű és jól záródó legyen az üvegcse) öntök 5 ml jojoba (vagy mandula) olajat, ebbe cseppentem a kiválasztott illóolajok közül először az alap illatokat, aztán a szívillatokat, végül a fejillatokat.
Összerázom az egészet és jól lezárva sötét, hűvös helyen tartom. Hagyom legalább 2-3 hétig „érni” (ennyi idő alatt összeérnek benne az illatok). Néha kinyitom, megszagolgatom, esetleg hozzácseppentek még, abból az illóból, amiről úgy gondolom, hogy hiányzik.

10 ml hordozóolajba kb. 10-30 csepp illóolaj adható (20 csepp = 1ml).
Az összetételt a fantáziád és az ízlésed szabja meg.

Ha már „késznek” érzem a parfümöt, vízfürdőn, kevés jojoba (vagy mandula) olajjal felolvasztok kb.1 tk méhviaszt. A forró vízbe beállítom a lezárt illatos üvegcsét is, hogy melegedjen, majd a kettőt összeöntöm egy tégelybe. Jól elkeverem és hagyom hűlni. Csak akkor zárom be, ha már megdermedt újra a méhviasz.

Receptek (amiket eddig próbáltam és sikerük lett):

  • Gyógynövényes:

4 csepp pacsuli
2 csepp szantál
5 csepp kékkamilla
10 csepp levendula
3 csepp zsálya
2 csepp citromfű

  • Vidám, könnyed, narancsos:

8 csepp vanília
3 csepp fahéj
15 csepp édesnarancs

  • Hódító, nőies:

3 csepp pacsuli
4 csepp ylang-ylang
2 csepp jázmin
2 csepp rozmaring
10 csepp narancsvirág

  • Édes virágos (Dolce Vita utánérzés):

4 csepp ylang-ylang
3 csepp fahéj
2 csepp jázmin
2 csepp kókusz
2 csepp vanília
5 csepp rózsa
10 csepp bergamott

Tipp:

  • Mielőtt elkezdeném a kotyvasztást átgondolom, hogy milyen hatású illatot szeretnék. Ezt le is jegyzetelem és a kiválasztott olajok mellé írom, miből mennyit tervezek beletenni. Minden változtatást felírok, hogy később reprodukálni tudjam a megtetszett illatot.
  • Ha tudod egy konkrét parfüm gyártóját és nevét, az interneten könnyen rákereshetsz az összetevőire. Természetesen az arányokat és egyéb „apró” lényegi információt nem fogsz találni, de mégis kiindulási alapot adhatnak a felsorolt illatanyagok a saját parfümöd elkészítéséhez. Ha ajándéknak szánod, akkor pedig nem lősz nagyon mellé, ha a kedvencillat összetevőiből dolgozol. (Ilyen esetben egy tusfürdő, szappan, vagy egyéb illatos kozmetikum is támpontot adhat.)
  • Ihletet kaphatsz például az alábbi oldalakon sorakozó parfümök összetevőiből (ha a konkrét illatkészítményre klikkelsz, olvashatsz a tulajdonságairól és felsorolják az összetételét is): iparfumeria.hu, vagy parfumexpress.hu

Érdekes olvasmány ezzel kapcsolatban:
INZELT GYÖRGY: Illatos utakon egy kémikus orra után

Szép, régi parfümös üvegcséket itt nézegethetsz:
silverquillantiques
ready2beat

Az utolsó kép eredetijének forrása a perfumeshrine.blogspot.com oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr23460436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása