Palacsinta

2012. január 17. - kreativiki

Igen, tudom, palacsintareceptje is mindenkinek van, de mégis leírom, hogy én hogy csinálom, hátha Neked mégsincs, vagy nagyon másmilyenebb, mint az enyém...No, meg ma épp azt kell sütnöm uzsira és a blogban is jól mutat a gofri után...

Hozzávalók (kb. 25 darbhoz):

  • palacsinta.jpg500 g (fehér tönkölybúza) liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tk fahéj vagy/és vanília őrlemény (elhagyható)
  • csipet só
  • 2 egész tojás
  • 2 ek cukorféle
  • 500 ml tej
  • 500 + kb. 400 ml víz
  • 2 ek olaj


Elkészítés:

A lisztben elkeverem a sütőport, a fahéjt, a sót.
A tojásokat a cukorral és egy kis vizes tejjel habosra keverem.
Apránként, a maradék folyadékkal felváltva hozzádolgozom a lisztet.
Ha a tészta már csomómentes, lefedve hűtőbe teszem pihenni legalább ½-1 órára.

Sütés előtt hozzákeverek még kb. 3-4 dl vizet, hogy csak kicsit sűrű, könnyen terülő legyen a tészta. Végül 2 evőkanál olajat is a tésztába öntök, hogy ne tapadjon le sütéskor, és, hogy ne kelljen minden palacsinta előtt olajozni a serpenyőt, mert úgy túl zsíros lesz.

A palacsintasütőt először üresen jól felhevítem, majd közepes lángra visszavéve merőkanállal belecsorgatok egy adag (kb. 70-80 ml) tésztát. A serpenyőt mozgatva egyenletesen elterítem, és kb. fél-1 perc alatt megsütöm az egyik felét, majd óvatosan alányúlva egy műanyag lapátkával (nekem nem megy a dobálás...), megfordítom és kb.20 másodperc alatt készre sütöm.

Így a tésztám egy könnyű, vékony, szép világos lap lesz, amit élvezet megtölteni bármilyen édes krémmel, akárcsak a gofrit, aminek receptjét ITT találod.

Megjegyzés:

  • A készítésbe szeretem bevonni a Gyerekeimet is. Már profin tudják felváltva a tésztába adagolni a tejet és a lisztet.
  • Néha a tartalmasabbá tétel érdekében szoktam a tésztába csempészni némi teljes kiőrlésű lisztet, de csak kb. 100g-nyit, hogy a kisült palacsinta ne legyen túl nehéz és vastag. Ilyenkor jó szintén kevés (100 g) rizslisztet is hozzáadni, hogy ellensúlyozza a "nehézséget".
  • Ha biztosra akarsz menni, az első sütés előtt önts egy pár csepp olajat a serpenyőbe, hogy semmiképpen ne ragadjon le.
  • A palacsintasütő olajozást ne hagyd ki, ha teljesen új serpenyőt kell "felavatnod".
    Tapasztalatom szerint a sütőnek is bele kell jönnie a sütésbe, hogy jó palacsinták sülhessenek.
  • A munka végén a serpenyőt csak maximum egy papírtörlővel törlöm át, vagy sima vízzel öblítem el; mosószerrel sose, hogy az "olajos patinája" megmaradjon.

Egy-egy palacsintában 60 kcal-nyi energia és 7 g szénhidrát van, természetesen töltelék nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr313540250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása