Igen, tudom, palacsintareceptje is mindenkinek van, de mégis leírom, hogy én hogy csinálom, hátha Neked mégsincs, vagy nagyon másmilyenebb, mint az enyém...No, meg ma épp azt kell sütnöm uzsira és a blogban is jól mutat a gofri után...
Hozzávalók (kb. 25 darbhoz):
500 g (fehér tönkölybúza) liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 tk fahéj vagy/és vanília őrlemény (elhagyható)
- csipet só
- 2 egész tojás
- 2 ek cukorféle
- 500 ml tej
- 500 + kb. 400 ml víz
- 2 ek olaj
Elkészítés:
A lisztben elkeverem a sütőport, a fahéjt, a sót.
A tojásokat a cukorral és egy kis vizes tejjel habosra keverem.
Apránként, a maradék folyadékkal felváltva hozzádolgozom a lisztet.
Ha a tészta már csomómentes, lefedve hűtőbe teszem pihenni legalább ½-1 órára.
Sütés előtt hozzákeverek még kb. 3-4 dl vizet, hogy csak kicsit sűrű, könnyen terülő legyen a tészta. Végül 2 evőkanál olajat is a tésztába öntök, hogy ne tapadjon le sütéskor, és, hogy ne kelljen minden palacsinta előtt olajozni a serpenyőt, mert úgy túl zsíros lesz.A palacsintasütőt először üresen jól felhevítem, majd közepes lángra visszavéve merőkanállal belecsorgatok egy adag (kb. 70-80 ml) tésztát. A serpenyőt mozgatva egyenletesen elterítem, és kb. fél-1 perc alatt megsütöm az egyik felét, majd óvatosan alányúlva egy műanyag lapátkával (nekem nem megy a dobálás...), megfordítom és kb.20 másodperc alatt készre sütöm.
Így a tésztám egy könnyű, vékony, szép világos lap lesz, amit élvezet megtölteni bármilyen édes krémmel, akárcsak a gofrit, aminek receptjét ITT találod.
Megjegyzés:
- A készítésbe szeretem bevonni a Gyerekeimet is. Már profin tudják felváltva a tésztába adagolni a tejet és a lisztet.
- Néha a tartalmasabbá tétel érdekében szoktam a tésztába csempészni némi teljes kiőrlésű lisztet, de csak kb. 100g-nyit, hogy a kisült palacsinta ne legyen túl nehéz és vastag. Ilyenkor jó szintén kevés (100 g) rizslisztet is hozzáadni, hogy ellensúlyozza a "nehézséget".
- Ha biztosra akarsz menni, az első sütés előtt önts egy pár csepp olajat a serpenyőbe, hogy semmiképpen ne ragadjon le.
- A palacsintasütő olajozást ne hagyd ki, ha teljesen új serpenyőt kell "felavatnod".
Tapasztalatom szerint a sütőnek is bele kell jönnie a sütésbe, hogy jó palacsinták sülhessenek. - A munka végén a serpenyőt csak maximum egy papírtörlővel törlöm át, vagy sima vízzel öblítem el; mosószerrel sose, hogy az "olajos patinája" megmaradjon.
Egy-egy palacsintában 60 kcal-nyi energia és 7 g szénhidrát van, természetesen töltelék nélkül.