2012. február 22.

2012. február 22. - kreativiki

Egy igazán izgalmas napra ébredtünk…Ma van 2012. 02. 22., Hamvazószerda, amikor az újhold és a Nap is a Halak jegyében halad, kezdetét veszi a tibeti holdújév és eljött az idei első Buddha nap is, de általában „csak” Üszögös Szent Péter napja.

No, de menjünk sorjában…

2012.02.22.
2+0+1+2++0+2+2+2=11 azaz 1+1=2
A számmisztika szerint a kettő bölcsesség száma, és a Holdat jelképezi; a befogadást, érzékenységet, nőiességet, lelki erőt, intuíciót. Ezeken túl pedig minden kettősséget – ellentétet, azaz magát a jin-jangot hordozza magában.
Olvass tovább és meglátod, milyen érdekesen fonódnak össze ezek az ellentétek ma; a kelet a nyugat, a Hold a Nap, az élet a halál, a testi-lelki megtisztulás a keresztény hagyományok és a misztikus asztrológia szerint.

Hamvazószerda
Elnevezése egy őskeresztény hagyományból ered, mikor is a húsvéti böjt kezdetén a mezítlábas, zsákruhába öltözött bűnösöket a püspök a templomba vezette, elimádkozta a bűnbánati zsoltárokat, majd fejükre hamut hintett és kitiltotta őket a templomból egészen nagycsütörtökig. Így űzte ki Isten is az első bűnbe esett emberpárt a Paradicsomból, ami vétek megváltásáért Jézus meghalt a kereszten, Húsvét péntekén.
Később az emberek bűnbánati vezeklésként hamut szórtak a fejükre, 1091-ben pedig a pápa elrendelte, hogy a papok minden keresztény homlokát hamuval kenjék meg ezen a napon (és nagyböjt első vasárnapján) a bűnbánat jeleként. Ezt nevezik impositio cinerum-nak, azaz ’hamvazásnak’, ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. Ilyenkor mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját szenteli meg, és azzal keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben azt mondja: "Emlékezzél ember, porból lettél és porrá leszel".

A hamu ősi jelképe a bűnbánatnak, mert az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert és, mint tudjuk, a bűnösök büntetése a pokol, a megtértek kerülhetnek a mennybe. De régen a mosószer és a szappan alapanyaga is hamu volt, így a tisztaság, megtisztulás szimbóluma is.
A böjt, ami e naptól következik, így nem csak a test, de a lélek megtisztításának is az időszaka, hogy az ember méltó képen emlékezhessen majd Húsvétkor Jézus Krisztus bűneinkért való halálára és feltámadására.
Pilinszky János szerint „a nagyböjt első napja nem véletlenül a halandó emberé, ahogy az utolsó se véletlenül a sírba fektetett Istené”…

Az ünnep latin neve quadragesima, azaz ’negyvenedik’, arra utal, hogy negyven böjti napnak kell megelőznie Húsvétot. Hamvazószerdától (február 22.) nagyszombat délig (április 7.), azonban 46 nap van a naptárban...A hétköznapokon túli 6 vasárnapon ugyanis nem kell betartani a böjtöt, de van két „szigorú böjti nap”; hamvazó szerda és nagypéntek, amikor a hús (és alkohol) elhagyáson túl (a katolikus előírások szerint) csupán csak háromszor lehet enni és ebből egyszer jóllakni. A nagy szigorúságban (szerintem) az is érdekes, hogy holnap, TorkosCsütörtökön azért még lehet egy nagyot enni, hogy ne menjen kárba a sok farsangról maradt finomság...
Viccesek ezek a vallási előírások és milyen leleményes az ember...Ramadamkor, amikor a muszlimok böjtölnek, csak akkor teszik, ha fenn van a nap (amikor egyébként is szörnyű meleg van és mindenki inkább alszik és visszahúzódik), így éjjel megy a dorbézolás...

Miért éppen negyven nap a nagyböjt?
A Bibliában számos esemény kapcsolódik a negyvenes számhoz. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen, Jónás próféta negyven napos böjtöt hirdetett Ninivében és Jézus is negyven napot töltött a pusztában nyilvános tanításának megkezdése előtt. A szülő nők megtisztulása is 6 hétig, azaz 42 napig tart, erről már írtam Gyertyaszentelő Boldogasszonykor.
A II. Helvét Hitvallás szerint a böjtben „a testtől megvonjuk a gondoskodást; hogy annál könnyebben engedelmeskedjék a Léleknek.” Erről és magáról a böjtről, valamint annak fajtáiról még írok majd bővebben.

Újhold
Tegnap Újholdkor a Hold éppen a Nap és a Föld közé ért, ezért a felénk eső része sötétben maradt, nem láthattuk. Ilyenkor kezdődik egy új Holdciklus. Ahogy a nevében is van „új”, ez az idő a legalkalmasabb a megújulásra, méregtelenítésére, rossz szokásokról való lemondásra, diétázásra, a böjt kezdetére. Ebben az időszakban mindez könnyebben is megy.
Újholdkor (és teliholdkor is) kicsit érzékenyebbek vagyunk érdemes ilyenkor (is) kerülni a stresszes helyzeteket, meghitt légkört teremteni, lazítani, meditálni.
A tegnapi újholddal a Hold Növő ciklusa kezdődött. A Hold ilyenkor távolodik a Naptól, így kezdjük látni a megvilágított részét is balfelé nyitott sarlóban „)”. Ez a holdfázis a befogadás, begyűjtés, felhalmozás időszaka, ilyenkor minden könnyebben épül be a szervezetbe, a kevesebb - több elvén könnyebben rakódnak a kilók is.

Hold a Halak jegyében
Az Újhold a Halak jegyében alkalmat ad az elmélkedésre és tervezgetésre, egy fajta belső megtisztulásra lelki és testi síkon egyaránt. Ilyenkor jóval sebezhetőbbek vagyunk, hiszen egy érzelmes bolygó jár egy érzelmes jegyben.

Tibeti Holdújév
A tibetiek évszámítása (a kínaiakhoz hasonlóan) szintén a hold járása szerint alakul; egy tibeti hold évben csak 354 nap van, egy hónap 30 napból áll, ezért minden harmadik évben egy hónappal megtoldják az évet és ezzel körülbelül behozzák az addigi naptári eltéréseket a nyugati világhoz képest. A tibeti hónapokat számozzák, viszont a hét napjait a napról, holdról és az öt látható bolygóról nevezték el.

Tibetben ma van az új év 2139. első napja. A távol keleti kozmológia szerint (a kínaihoz hasonlóan) náluk is a víz sárkány éve kezdődik.

Buddha napok
A tibeti buddhisták évente 4 napon ünnepség keretében emlékeznek meg Shakyamuni Buddha életének legfontosabb eseményeiről. Ezek, például a keresztény húsvéthoz hasonlóan mozgó ünnepek, azaz minden évben más napári napra esnek, mert szintén a Hold járása határozza meg az idejüket.

Azt tartják, hogy Buddha napokon a pozitív illetve negatív cselekedetek hatása tízmilliószorosára hatványozódik, emiatt érdemes csupa szépre és jóra gondolni és cselekedni, a rosszat pedig kerülni.
Az 1. ilyen nap a vajmécsesek ünnepsége, amit az első holdhónap 15. napján tartanak.
A 2. a tibeti naptár negyedik holdhónapjának teliholdja (15. napja) - Buddha megvilágosodásának ünnepe.
A 3. a tibeti naptár hatodik holdhónapjának negyedik napja, amikor Buddha első szentbeszédére, a Négy Nemes Igazság tanítására emlékeznek.
A 4. a tibeti naptár kilencedik hónapjának 22. napja, amikor Buddha a mennyekbe emelkedett.

Ezen a linken találsz egy tibeti naptárat, ahonnan könnyen leolvashatók a Buddha napok is. Az egyszerűség kedvéért elárulom, hogy 2012-ben a main kívül még Buddha nap lesz június 4., július 23 és november 6.

Megjegyzem, hogy a tibeti hagyományok szerint Újhold és Telihold napja hasonló módon százszoros erővel bír. A karma törvénye szerint, minden, amit ezeken a napokon teszünk, visszajut hozzánk, így amit ilyenkor adunk, azt százszorosan kapjuk vissza, legyen az jó, vagy rossz.

A hold járását a Holdnaptár.hu oldalon követheted, de még erről is szeretnék bővebben írni.

Üszögös Szent Péter napja
Általában február 22. Üszögös Szent Péter napja leginkább, de idén idegyűrűzött egy sor „mozgóünnep” is.
És ismét egy nap, amikor egy pogány szokást kellett valahogy felejtetni az emberekkel…A rómaiak ugyanis Lupercalia után egy hétig az elhunyt rokonaik emlékét gyászolták, 22-én pedig az élő rokonság egészségére rendeztek egy mulatozós napot. Az egyház így e napon emlékezik meg Szent Péter székfoglalásáról, mivel ezen napon ült a püspöki székbe a legfőbb apostol. A keresztények ilyenkor meglátogatták és megvendégelték egymást és a szegényeket is.
A magyar néphit azzal magyarázza a jelzős előtagot, hogy megfigyeléseik szerint ennek a napnak az időjárásától függ, hogy üszögös lesz-e a gabona. Ezt a napot szerencsétlennek is tartották, semmilyen munkának nem kezdtek neki, nehogy az is üszögös legyen.

A mai időjárásjóslás szerint „Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő”. Azt is mondják, hogy amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József-napkor is.

Szent Péter emléknapja június 29., így magáról a szentről majd akkor írok bővebben.

Hmmm...Mindezt csupán gondolatébresztő gondolatsziporkának szántam, mert megbizsergetett e nap kapcsán a SemmiSemVéletlen és MindenMindennelÖsszefügg érzés. Ha akarod nem jelentenek semmit, ha akarod mélázz el rajtuk...Mint tudjuk, a gondolatnak teremtő ereje van!
Szép napot! :)

Forrás: uj.katolikus.hu, hvg.hu, holdlap.eoldal.hu, Claudia Graf: Holdkalendárium, Czárán Eszter: Világnak virága, mek.niif.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr724162321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása