Március 18. Sándor napja

2012. március 18. - kreativiki

A Sándor név a görög Alexandrosz magyar változataként az egyik leggyakoribb férfinév. Jelentése görögből ’embereket oltalmazó’, törökből fordítva ’akarat’.

Az első igazán meleget hozó nap; ki ne ismerné a rigmust Sándor, József, Benedek...
A tavaszi napéjegyenlőséggel egy időben érkeznek ők hárman, mint a napkeleti bölcsek és ajándékként zsákjukban hoznak madárcsicsergést, lágy szellőt, napsütést.

Zsákos gyökerek
Egyes kutatások szerint a régi szólás egy ókori hiedelemben gyökerezik, miszerint Aiolosz (Aeolus) a szelek istene a különböző szeleket egy barlangban őrizte és aszerint engedte el őket, ahogy azt a többi olümposzi istenség kérte; ha néha egy kis szellőt vagy szélvihart akartak küldeni a földre. Egy napon a bolyongó Odüsszeusz kötött ki Aiolosz szigetén, akit az isten barátságosan fogadott, majd mikor a hős újra készült útra kelni adott neki egy zsákot, amibe az ártó szeleket zárta. Odüsszeuszt az Ithaka felé fújó szelek vezették, ám meglátva otthona partjait a hosszú úttól kifáradt Odüsszeusz elaludt. Az egyik kíváncsi tengerész kinyitotta a zsákot, amiből a kikelő rossz szelek messzire elsodorták a hajót.

A zsákos történet magyar olvasatban
Egyszer egy hosszú tél után, Szent Péter egy zsákba kötve leküldte Sándorral a meleget a földre. Sándor ment, mendegélt, de nagyon elfáradt a meleg súlya alatt és, mert az országút szélén meglátott egy kocsmát, betért és iszogatni kezdett. Elfeledkezett arról, hogy mi is volt a feladata. Szent Péter utána küldte Józsefet, hogy keresse meg Sándort, akit csak nagy sokára talált meg a kocsmában. A bor mellett azonban ő is elfeledkezett arról, hogy miért is küldték. Szent Péter már türelmetlenkedni kezdett és Benedeket küldte utánuk. Ő is elakadt a kocsmában. Az emberek a földön csak várták, várták a meleget, egyre csak fohászkodtak Szent Péterhez, aki nem értette, hová tűntek a szentek a meleggel. Lenézett az égből, de a jámbor vándorokat sehol sem látta, nagyon megharagudott és Mátyást is utánuk küldte a földre. Mátyás hamarosan rájuk is akadt a kocsmában, mert jó kedvű dalolásuk már messzire elhallatszott. Bement hozzájuk, mire azok megijedtek, szedték is a sátorfájukat és siettek az emberekhez a zsák meleggel, és akkor hirtelen nagy meleg lett, minden jég megolvadt.

Akárhogy is volt, a lényeg, hogy március idusára általában azért eljön a várva várt TAVASZ!

Március
Ilyenkorra a napfénytartam folyamatos növekedésével felmelegedés is kezdődik, ami segíti a tél teljes visszavonulását, a tavasz begyűrűzését. Bár előfordulhatnak még meglepetések az időjárásban...

Az első tavaszi hónap a meteorológusoknak Tavaszelő, ősi magyar nevén Kikelet hava, a katolikus kalendáriumban Böjtmás hava (mert javában tart a Húsvét előtti nagyböjt), manapság csak Március, aminek elnevezése a latin Martius hónapnévből ered, vagyis Mars hadisten hava. (Martius jelentése ’harcias’.)

Az ókorban az év kezdő hónapja volt a tavaszi napéjegyenlőséghez igazodva, ami március 20-22 közötti időszakra esik). Rómában a tavasz-újévet a márciusi teliholdkor ünnepelték, a hónap jeles napjai pedig a hadi évadra való felkészüléshez kapcsolódóan teltek.

A római Mars isten kezdetben növényi termékenységisten, a mezők, erdők, a termés és a tavasz patrónusa volt, majd általános termékenységistenné vált és, mint ilyen a férfierő jelképe lett, akinek közösségoltalmazó szerepe is volt (akárcsak ’Sándor’). Így végül dominánssá vált a harcias, hódító oldala és később leginkább a háború isteneként emlegették.
Milyen nagyszerű is a mitológia, hiszen a Tavasz (Mars) isten és a Szépség (Venus) istennőjének közös gyermeke a kis Szerelem istenke (Amor, vagy Cupido).

Március 21-én a nap belép a kos jegyébe, aminek uralkodó bolygója ki lenne más, mint a Mars, aki sok tüzességet, vitalitást, szenvedélyt, erős akaratot ('Sándor') kölcsönöz a jegy szülötteinek…Ezzel elkezdődik egy új kör a zodiákusban is, de erről majd később írok bővebben...

Időjárásjóslások, mondások:

  • Sándor napja ma vagyon, átbillegtem a fagyon.
  • Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható.
  • Ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz.
  • Ha ezekben a napokban süt a nap, akkor hosszú, meleg nyarunk lesz, ha borús az idő, akkor az ősz lesz hosszú és esős.

Érkeznek lassan haza a költöző madaraink is; a gólya, a fecske, ahogy a mondás mondja „Fecskét látok, szeplőt hányok”.

Véget ért a téli szobai munka, a szövés, fonás, kézimunkázás, megkezdődik a dolog a földeken, a gyümölcsösben, szőlőben. Régen, vidéken ezen a napon engedték ki először a méheket, hajtották ki először a nyájat a juhászok, vetették el a gabonát, zabot, árpát, a fehér babot.
Nálam hagyományosan a tavaszi nagytakarítás feladatai közül az ablakmosás, a kert, az erkély tavasziasítása zajlik mindig ezekben a napokban, hogy több fény jöhessen be a lakásba és kinézve zavartalanul gyönyörködhessünk a zöldülésben.

És jöjjön a Tavasz első Napsugara Bródy János tollából, Halász Judit előadásában

Forrás: wikipedia, mimicsoda.hu
A kép eredetijének forrása a pme200.blogspot.com oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr434322986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása