Fűhajú Tojásemberek

2012. március 31. - kreativiki

Tavaly az ovis húsvéti vásáron láttam Fűhajú Tojásembereket, akik egy pillanat alatt belopták magukat a szívembe, mert eszembe juttatták gyerekkorom egyik kedves, angol nyelvű versikéjét Humpty Dumpty-ról, a tojásemberről.
Vettünk is belőlük és természetesen magunknak is készítettünk „fűhajú családtagokat”.
Az elkészítés roppant egyszerű, a mindennapos gondozás remek sikerélményt és tanulságot okoz a gyerekeknek, a szép zöld fű pedig öröm a szemnek. Ja, és nem mellesleg vidám, élő húsvéti/tavaszi dekoráció. Sőt ajándéknak is kiváló.

Hozzávalók:

  • tojás
  • virágföld
  • fű vagy búzamagok, a lényeg, hogy gyorsan növő fajtát válassz.
  • alkoholos filc

esetleg még kicsi virágcserép, vagy egyéb kis átmérőjű tálka (ilyeneket maximum 100,-Ft-os darabáron vehetsz hobbiboltokban), de tökéletes az egyszerű tojástartó is „talpnak”.

Elkészítés:
Sütéskor a felhasználandó tojást kb. a felső 1/3-ánál „megskalpoltam” (természetesen, kiöntöttem a belsejét, ami ment az ételbe), majd a megmaradt peremet óvatosan elegyengettem és az alsó felét egy kihegyezett 100as szöggel átlyukasztottam, hogy ne legyen majd pangó víz a virágföldben.
A tojást óvatosan elmostam, és hagytam, hogy megszáradjon.
Egy egyszerű M-es vastagságú, fekete alkoholos filccel rajzoltam mindenféle arckifejezéseket a fejekre, amit a Lányaim különösen élveztek; természetesen leginkább a szép lányos pofikák és a vicces ábrázatok tetszettek nekik.

A vetésnél már leginkább a Gyerkőcök szorgoskodtak; egy kiskanál segítségével kb. félig megtöltötték virágfölddel az üres tojáshéjakat, csipetenként beleszórták a magokat is, majd betakartuk őket még egy kevés földdel, mert a fűmag sötétben szeret csírázni.
A locsolást egy növény-permetezővel oldottuk meg, hogy minél óvatosabbak legyünk, ne mossuk ki a magocskákat a takaró alól.
A legnaposabb ablakunkba ültettük őket egy tojástartóban, és minden nap megspricceltük őket egy kis vízzel. (A fűmagnak sok fény és meleg kell, és jó, ha minden nap kap vizet, de legalábbis nem szabad hagyni kiszáradni.)

Pár (3-4) nap múlva ki is zöldültek a fejek, akiket különböző tartókba ültetünk. Volt aki apró virágcserépbe került, vagy egy kis üvegtálkába, esetleg egy kifogyott teamécses fém aljába. Néhánynak kötöttünk masnit, vagy nyakkendőt is. Akiknek már nem jutott „puccos” alj, azoknak egyszerűen csak kanyarítottam egy-egy papírkelyhet a tojástartóból. Így lett kész a szép zöldellő húsvéti dekorációnk, amit egy idő után természetesen már nekem kellett dajkálni, mert idővel eltűnt az újdonság varázsa...

Megjegyzés:

  • Fontos, hogy a fűmagok be legyenek takarva egy kis földdel, mert a felszínen maradt magok nem csíráznak ki.
  • Minél több mag kerül a földbe, annál sűrűbb lesz a tojásemberek haja. Nyugodtan szórj bele sokat.
  • A földet nem csak csírázás előtt, de hajtás után is folyamatosan (1-2 naponta)  nedvesíteni kell, különben a fű gyorsan kiszárad!

Tipp:

  • Ha más jellegű dekorációra vágysz, arcok helyett különböző színekre is befestheted a tojáshéjakat.
  • Ha már elég hosszú a fű, kedvedre alakíthatod a Tojásfejek frizuráját ollóval, fonattal, masnival…


 

A versike pedig így szól:

"Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses and all the king's men
Couldn't put Humpty together again."

 

 

A kép eredetijének forrása a picture-book.com oldal. Alkotója Hector Borlasca.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr514350462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása