Húsvéti tojás - Előkészületek

2012. április 03. - kreativiki

Az év folyamán, ahányszor nem külön kell felhasználnom a tojások fehérjét és sárgáját sütés-főzéskor kifújom őket gondolva a Húsvétra. Így mikor eljön a tojásfestés ideje, már több tucat meglékelt tojás várakozik a tartókban, csak elő kell vennem és előkészíteni a festésre, no de menjünk sorjában...

Lyukasztás - fújás
Mindig, ha tojást dolgozok bele egy ételbe, egy erre a célra fenntartott, sűrűn cserélt szivaccsal, meleg víz alatt alaposan megtakarítom a felületüket.
Egy élekre csiszolt, mondhatni kihegyezett 100as szöggel óvatosan lyukat fúrok a tojás felső és alsó ívének közepébe. Ha kell, egy tűvel (de egy kiegyengetett iratkapocs is megteszi) a belső hártyát kicsit kitágítom.
Az egyik lyukon át befújva kipréselem a tojás belső tartalmát.
Ismét megmosom a héjat, kifújom belőle a maradék vizet, majd függőlegesen tartva hagyom megszáradni, (hogy kifolyjon az esetleg még mindig benne maradt víz) majd tojástartóba téve tárolom a díszítésig.

Festés előtt
A későbbi díszítő technikától függetlenül a már kifújt tojásokat egy nagy fazék vízbe merítem. Egy csepp szappant, vagy mosogatószert teszek hozzájuk és 10-15 percen át forralom őket.
Ez alatt a külső felületükön lévő zsír, az esetleges szennyeződés, a származást jelölő pecsét leoldódik, a belseje fertőtlenítődik, de leginkább így szebben megfogja majd a festék a felületüket.
Az edényben hagyom őket hűlni, majd kifújom belőlük a vizet és papírtörlővel szárazra törlöm.

Ajánló:
A húsvéti tojásfestésről EZEKBEN  az írásaimban olvashatsz még.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr714350469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása