Most láttam csak, hogy hiányzik a kenyérre való kencék közül a padlizsánkrém receptje, pedig ez az, aminek mindig ott a helye reggelizőasztalunkon…
HOZZÁVALÓK
2 közepes méretű padlizsán
- pár csepp citromlé vagy balzsamecet
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 evőkanál majonéz
- 1-2 ek tejföl
- petrezselyem
- csipet só, bors
esetleg még:
- kevéske (hidegen sajtolt extraszűz) olíva olaj
- egy kevés fokhagyma
- medvehagyma, metélőhagyma
- 1-2 teáskanál tahini (szezámmag krém)
- 1-2 teáskanál szezámpástétom (szendvicspor)
egyéb ízváltozat szerint:
- 1-2 db paradicsom szurokfűvel (oregánó), bazsalikommal kombinálva
ELKÉSZÍTÉS
A padlizsánokat megmosom, a szárukat (kocsányt) levágom, felnegyedelem őket, majd közepes lángon kb. 40-50 perc alatt szép barnultra sütöm.
Tapasztalatom szerint, ha még forrón hideg vízzel leöblítem a gerezdeket, akkor könnyebb vékonyan lehúzni a héját, de a húst ki is kaparhatod egy kanállal.
A belsejét egy keverőedénybe teszem, csepegtetek rá egy kis citromlevet (vagy balzsamecettel), így kevésbé barnul meg.
Hozzáadom a feldarabolt vöröshagymát, a majonézt, a tejfölt, a petrezselymet és botmixerrel alaposan pépesítem.
Végül sózom, borsozom, olajozom, korrigálom az ízeket, ha kell, majd pár órára hűtőbe teszem.
TIPP
- Szárlevágás után hozzáérintem mindig nyelvem a fehér húshoz, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem keserű-e a zöldség, mert az öregebb példányoknál ez is előfordulhat…olyankor besózással és lecsepegtetéssel szüntethető meg a kesernyés íz.
- Félbe is lehet vágni őket, de tapasztalatom szerint minél vékonyabb gerezdekre vannak vágva, annál jobban átsülnek, és minél jobban felpuhultak, annál finomabb lesz a krém.
- Az idővel és az energiával spórolva én a kenyérrel együtt, egy időben, egy sütőtérben szoktam kisütni a padlizsánokat. (Még a sütő előmelegítésekor beteszem a felnegyedelt lilaságokat a sütőbe, így egy kicsit több idejük van átsülni.)
- Szeretek variálni a hagymákkal; így, ha tehetem, a vörös mellé mindig keverek egy kis medve-, vagy metélőhagymát, de csak módjával (ilyenkor kevesebb vöröset teszek bele), hogy ne a hagymáké legyen a domináns íz.
TUDÁSMORZSA
A padlizsán, régi nevén törökparadicsom egy kiváló egészségőrző zöldség alacsony energiatartalommal és tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal (nagy mennyiségben van benne karotin, A, B1-, B2-,és C-vitamin, kálcium, kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium).
Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású.
A benne lévő anticianidok kedvezően hatnak a koleszterinszintre, a fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől (azaz véd a rák kialakulása ellen).
Különösen ajánlott cukorbetegeknek, reumában, máj- és vesebetegségben szenvedőknek, de gyomorsav-túltengéses és gyomorfekélyes betegek inkább ne egyék.
Egyszóval egy remek és finom zöldség, úgyhogy majd igyekszem írni róla bővebben is.