Június 24. Szent Iván, azaz Keresztelő Szent János napja

2012. június 24. - kreativiki

Keresztelő, vagy Keresztes, esetleg Virágos Szent János születésének katolikus ünnepe kötődik június 24-hez..

Sok érdekesség fűződik ehhez a naphoz:

  • Más szentek esetében általában a haláluk napján emlékezik rájuk a katolikus egyház; egyedül Keresztelő Szent Jánost, Máriát és természetesen Jézust ünnepelik a születésnapján.
  • János egy meddő öregasszonytól született, Jézus fiatal szűzlánytól.
  • János születésnapja éppen hat hónappal esik korábbra, mint Jézusé; a csillagászati-, és rituális év két sarkpontjára; a nyári és téli napfordulóra.
  • János ünnepét a keresztények is a Nappal, a tűzzel és a fénnyel hozták összefüggésbe, hiszen János evangélista is "A világosság hírnöke"ként emlegette Keresztelő Jánost.
  • Már az ősi népeknél is az év egyik legfontosabb ünnepe volt a nyári napforduló, amikor örömtüzeket, tisztítótüzeket gyújtottak.

Családja
keresztelojanos.jpgJános édesapja Zakariás volt, a jeruzsálemi templom rabbija, édesanyja Szent Erzsébet SzűzMária unokatestvére. Az anyák rokonsága révén így János és Jézus is unokatestvérek voltak. Akárcsak Jézus, János születését és nevét is Gábriel arkangyal előre közölte az édesapával, amit Zakariás kétségbe vont, mert feleségével együtt már mindketten idősek voltak. Büntetésből fia születéséig megnémult.

Nevének jelentése 'kegyes az Isten".
Az elterjedtebb Szent Iván név is Szent Jánost takarja, de szlávos „hangzással".

Élete
A keresztény gondolkodók szerint Ő kötötte össze az Ó- és Újszövetséget utolsó prófétaként, aki már 22 évesen megjövendölte Jézus, a Megváltó érkezését.
Remeteként élt a pusztában; bogarakat, vadmézet evett, teveszőr ruhát viselt. A Korán is úgy tartja, hogy a vadállatok azért nem bántották, mert felismerték benne a szent embert.
Mikor visszatért az emberek közé mindenkit bűnbánatra buzdított és a megtérőket a Jordán folyó vizében keresztelte meg. Szimbolikusan lemosta róluk a bűnt, így már életében "Keresztelőnek" nevezték. (Tőle ered a keresztelés szentsége a keresztény szertartásrendben.)
Életének egyik legfontosabb epizódja volt, mikor maga Jézus ment hozzá megkeresztelkedni. Ekkor a Szentlélek szállt le Jézusra, rámutatva ezzel a megjövendölt Megváltóra.

Halála
Szent János megbélyegezte Heródes Antipas király és unokahúga (aki a fivére felesége is volt) Heródiás vérfertőző házasságát, ezért az uralkodó börtönbe vetette. Történt egyszer, hogy a királyné lánya, Salome Heródes születésnapján kéjes táncával annyira lenyűgözte mostohaapját, hogy az megígérte, a lány bármilyen kívánságát teljesíti. Anyja unszolására Salome Szent János fejét kérte...

Attribútumai
Keresztelő Szent Jánost általában állatbőrökbe öltözött, sovány, borzas hajú és szakállú férfiként ábrázolják, kezében pásztorbot, vagy kereszt, lábánál bárányok.

Akiket védelmez
Magától értetődő módon minden keresztelőkápolna az Ő nevét viseli.
A szerzetesek, Francia Kanada (itt több várost is elneveztek róla), valamint az olaszországi Firenzének és a Máltai lovagrendnek is védőszentje.

Forrás: Kristin E.White: Szentek kislexikona, A keresztény művészet lexikona, mek.oszk.hu, wikipedia
A kép eredetijének forrása az en.wikipedia.org oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr844614938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása