Az iskolában immár hagyomány, hogy Luca-napja körül építenek egy Mézeskalács Falut olyan házacskákból, amit a diákok (szüleik segítségével ;) készítenek el otthon. Természetesen mi sem maradhattunk ki; lelkes Elsősök lévén be kellett neveznünk a versenyre egy saját építésű házikóval.
A dolog koránt sem olyan bonyolult, mint ahogy az első hallásra tűnik; egyszerűen csak jó alapanyagokra és sok türelemre van szükség.
Előkészületek:
- A kikísérletezett, jólbevált mézeskalács tészta receptemet ITT megtalálod.
- Az interneten rengeteg helyen találsz kész, nyomtatható sablonokat a ház falaihoz, a miénket INNEN letöltheted, de természetesen tervezhetsz is magadnak, amilyet csak szeretnél. Arra figyelj, hogy a falak és a tető találkozási felületei azonos méretűek legyenek.
Készítés:
Begyúrom a tésztát és jópár órát hagyom pihenni.
Elkészítem a ház falainak sablonját. (Erre a célra kiváló egy pizzás doboz teteje, de bármilyen karton megteszi.)
Kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit, és előmelegítem a sütőt kb. 150°C-ra (gázsütő 4es fokozat).
Kinyújtom a tésztát kb. 0,5 cm vastagra és a kartonlapokat ráhelyezve egy éles késsel kiszabom a formákat.
Minden falelemből és a tetőből is 2-2 darabra lesz szükség.
Az ajtó helyét is kivágom (a kiesett tésztadarab lesz természetesen maga az ajtó), és különböző formájú süteményszaggatóval kiszúrom az ablakokat is.
Egy megfelelő méretű (amire ráfér majd az összeépített ház és minden más, amit mellé szeretnék tenni) tányért használva sablonként kiszabok a tésztából egy körlapot; ez lesz az alap.
A sütőlapra helyezett elemeket vízzel megkenem, majd kb. 15 percig sütöm. (A házhoz tartozó mézeskalácsokat jobb' szeretem tovább sütni, mint a pusztán evésre szántakat, hogy jobb tartásuk legyen.)
Díszítéshez a színesre tervezett elemeket ételfestékkel a megfelelő színűre festem.
A különböző házrészek ájzolását (cukormázas díszítését) is összeállítás előtt teszem meg, kivéve a széleket. Ehhez a cukormázat ugyan úgy készítem el, ahogy azt ITT már leírtam.
Az építéshez szintén cukormázra lesz szükség (ugyan azt használom, mint a díszítéshez, csak nagyobb átmérőjű csúcsot teszek a mázolótubusra), és sok sok türelemre.
Először az oromfalakat építem össze az oldalfalakkal rá az alapra, a cukormázat használva ragasztóként. Ha állnak a falak, legalább ½-1 órát hagyom megkötni a "habarcsot" a tetők felhelyezése előtt.
A tetőzet ráillesztését követően jópárszor ránézek a házra (vagy kitámasztom az elemeket), nehogy lecsússzanak a helyükről.
Végül (újabb 1 óra pihentetés után) szintén cukormázzal eldolgozom az illesztéseket és kidíszítem a széleket is.
Természetesen a cicomázásnak csak a képzelet szab határt; lehet hozzá bármilyen édességet használni; dekorgyöngyöket, szívecskéket, dekorcukrot, gumicukrot, drazsékat és bármit, ami a stelázsiból előkerül.
A ház mellé lehet fenyőt, hóembert, kerítést építeni, vagy bármit, ami szíved vágya.
Ha a képekre kattintasz, nagyobb méretben is megnézheted őket.
Tipp:
Egy ilyen elkészült, színes, díszes házikó remek karácsonyi ajándék, vagy illatozó lakásdísz is lehet.
Ajánló:
Általam készített mézeskalácsokat ITT találsz.