Mi a Mantra?

2020. május 15. - kreativiki

Nagyon szeretem a régi védikus (azaz az 'ősi hindu vallás forrásából, az univerzum ezoterikus bölcsességétől eredő') mantrákat. Megnyugtatnak, segítenek gyakorolni a koncentrációt, kitakarítani a gondolatokat és csupa jó dolgot generálnak. Ez nem csak szerintem van így; komoly hagyománnyal keleten igencsak régóta mondogatják őket.

Ha már itt tartunk, meg kell említenem, hogy mint minden dolognak, az építő mantráknak is van ellenpólusuk...a romboló mantra. Ezeket vagy sokat mondogatják nekünk - "De rendetlen vagy! Folyton elhagyod a dolgaidat!" - vagy mi találjuk ki magunknak - "Nincs kézügyességem. Tök hülye vagyok a matekhoz." - és még sorolhatnám, de inkább váltsunk vissza  a fényesebb oldalra, ezeket meg ismerjük fel és gyomláljuk ki tövestől! Azaz vegyük észre, milyen negatív gondolatokat ismételgetünk magunknak, másoknak, és próbáljuk meg elhagyni őket.

aumkeretezve.jpgA mantra szó szanszkrit eredetű, ami a man- 'gondol' jelentésű szótőből és a tra- toldalékból áll össze. Így együtt valami olyasmit jelentenek, hogy 'a gondolkodás eszköze, oltalma', azaz, hogy a folyton gondolatokat dobáló, csacsogó, háttérzajt generáló elménkből való felszabadítás.

Maga a mantra egy mágikus hang, szótag, szó, mondat, vagy akár egy rövidebb költemény is lehet, amit az ember magában, vagy fennhangon ismételget annak érdekében, hogy valamilyen spirituális, azaz lelki változást idézzen elő. Igazából egy ima, amivel megszólítjuk az ÉgiErőket és a segítségüket kérjük. Lehet vallásos szövegnek, fohásznak, varázsigének is nevezni; a címke most sem jelent sokat, a gyakorlása és tapasztalata az igazi :)

A hangsúly az ismétléseken és az Égiekehez való kapcsolódáson van.
Az a jó benne, hogy bármikor lehet mantrázni; várakozva, séta vagy egyéb tevékenység közben, elalvás előtt, ébredés után...Természetesen mégis a leghatékonyabb, ha e célból elvonulunk és konkrétan erre szánva az időt magunkba mélyedünk.

A védikus hagyomány szerint a meditáció alatt 108-szor kell elismételni a mantrát ahhoz, hogy a testünkben lévő mind a 108 nadit, azaz 'fő energiacsatornát',  feltöltsük a hang vibrációjával. A buddhistáknál ez a szám a száz békés és védelmező belátást jelképezi amihez a nyolcféle tudatosság járul, hogy ezek által elérhessük a megvilágosodást.malalanc.jpg
A számoláshoz egy gyöngyfüzér, a mala lánc szolgál eszközként. Leggyakrabban 108 szemből és egy végső, nagyobb szemből áll, amit guruszemnek is neveznek, és a teljesség elérését jelképezi. Innen indulnak és ide érkeznek a mantrázó ujjai. Egy újabb körnél megfordul az irány; a Guruszemet nem szabad "átlépni".
Vannak olyan típusú malák, ahol a 108 gyöngyöt három, a többitől eltérő golyó négy, egyenként 27 szemnyi részre osztja. És rövid, karláncok is egyszer 27 gyöngyből.
Érdekes belegondolni, hogy mindez hasonlóan működik a keresztény kultúrkörben is a rózsafüzérrel.

Megjegyzés
Ebben a bejegyzésben csak nagyon lényegre törően akartam írni a mantrázásról; inkább csak amolyan bevezetőfélének szántam, hogy sorjában bemutathassam a kedvenceimet, hátha Téged is megérint és beépíted őket az életedbe :)

Ajánló
Ha bővebben is érdekel a mantrázás, vagy máris hallgatni szeretnéd őket, jó szívvel ajánlom az alábbi oldalt:
www.devapremalmiten.hu

A felső kép eredetijének forrása a himalayanacademy.com oldal. Az 'AUM' mantrát ábrázolja mandalába foglalva.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr4815697344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása