Mit főzzek, mit főzzek...?!

2021. január 12. - kreativiki

"Mit főzzek, mit főzzek?! A sárkány mit egyen?
Jó uramnak, Zebulonnak ebédje mi legyen?
Sej, haj, kék kötény...Sej, haj kék kötény..."

A fenti dalszöveg az Enyém a vár című zenés mesejáték egyik betétdalának első versszaka, melyet Bús Helén boszorkány énekel (Pécsi Ildikó hangján :)
A dilemma, asszem, ismerős...

mitfozzek.jpgRégebben sokszor jutott eszembe a fenti dalocska, tipródva, hogy mégis mit főzzek, mit főzzek, a Család mit egyen...
Ma már könnyebb dolgom van, mert évek óta jegyzeteket készítek; egy kis asztali naptárban vezetem, hogy adott napon mit kotyvasztottam.
Ha ihletre van szükségem, csak fellapozom a korábbi évek hasonló időszakát és máris látom, akkor mi került az asztalra. Jó eséllyel, az idén is megteszi, mindenki megeszi :)

Olyan is előfordul, hogy csak visszább lapozok, mit főztem már régebben.

E mellett nyitott szemmel járok; ha vendégségben valami újjal, finommal kínálnak, azt kipróbálom és felveszem a repertoárba.

A szakácskönyveimet, a netet is szívesen böngészem új ötletekért. Ha nem is egy-az-egyben készítem el az ott talált recepteket; alapötletként sok mindent lehet hasznosítani, majd átalakítani a család szájíze szerint.

A bevált recepteket kis jegyzetpapírokra szoktam felírni és ezek bekerülnek a "recept kartotékba".
(Erről hamarosan bejegyzek részletesen ;)
A kartoték lapozgatása is remek inspiráció szokott lenni a heti menü összeállításánál.

A nálunk tartott többfős vendégeskedésekről külön jegyzeteket készítek, ahová felírom, hány emberre, miket és mennyit sütöttem-főztem, miből mennyi fogyott, csináljak-e legközelebb valamit másképp.
Tök jó ezeket elővenni, például a szüretre, szülinapokra, karácsonyra készülve; kevesebbet kell méláznom a részleteken, ráadásul korrigálva a korábbi év tapasztalatát, a vendégvárás is jobban sikerül :)

Ajánló:
Az Enyém a vár zenés mesejátékot ITT tudod meghallgatni, ha érdekel :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr2616385848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taskó József 2021.01.13. 07:56:03

Alig bírtam felébredni Most pedig megyek reggelizni

Tina Balogh 2021.11.06. 22:55:48

Én is ezt szoktam énekelgetni, lévén, hogy kétszer is ott voltam a fiammal a Margit-szigeti előadáson és természetesen a nagylemez is megvan az előadók által dedikálva (Pécsi Ildikó, Bubik István, Funtek Frigyes, Horesnyi László, Rózsa György által). A főzéshez mindig felütöm valahol a szakácskönyvet, talán ezért is jut eszembe mindig ez a dal. :)
süti beállítások módosítása