No, és íme a kenyérre való változat:
AVOKÁDÓKRÉM
HOZZÁVALÓK
- 1 közepes, érett, jó puha avokádó
- kevés citromlé
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek natúr joghurt, tejföl vagy tejszín, esetleg majonéz
- só, bors
Esetleg még:
Krémsajt (tejfölben elkevert reszelt sajt), vörös- vagy lilahagyma, citromlé, apróra vágott paradicsom, 1 db főtt tojás
ELKÉSZÍTÉS
Az avokádót keresztben, a mag körül kettévágom. Egy rutinos csavarással elválasztom a feleket a magtól. (Mindig már jól megpuhult gyümölcsöt készítek el, így a magot is könnyedén ki lehet belőle emelni.)
Kiskanállal a puha húst kikaparom, lelocsolom egy kis citromlével, majd hozzákeverem a joghurtot (vagy ilyesmit), a zúzott fokhagymát, sóval, borssal fűszerezem.
Krémsajttal, vörös- vagy lilahagymával, apróra vágott paradicsommal, különféle variációkat lehet készíteni.
Sűrítésként volt, hogy egy főtt tojást törtem össze és kevertem bele, de önmagában, egy kis citromlével meglocsolva is nagyon finom.
TIPP
Reggelire is bátran lehet enni, ha van otthon egy kis petrezselyem. Indulás előtt néhány elrágcsált levél elveszi a fokhagyma szagát.
MEGJEGYZÉS
Ha csak kemény gyümölcsöt találsz a zöldségesnél (véletlenszerűen, bármikor az év során, mert nálunk nem terem meg, így "idénye"sincs), a konyhapulton hagyva pár nap alatt szépen megpuhul (kár hűtőbe tenni).
Ha a külső héj megsérült, vagy már felvágtad, rövid idő alatt megbarnul, de attól az még használható, ehető, kenhető.
Az egyik avokádófél feléből arcpakolást készítek az előző bejegyzésben leírt recept szerint.
A magját sem dobom ki, csíráztatom, de erről majd egy későbbi bejegyzésben...