Bőrápoló gyógynövények

2011. július 11. - kreativiki

A Hétvirág-főzetben alkalmazott növények gyógyhatásait kutatva akadtam rá más, bőrápoló hatású füvekre. Ezekből válogatva helyettesítettem pl. a számomra nehezen beszerezhető papsajtot a keverékemben, vagy tettem hozzá a bőrömnek és illat-ízlésemnek megfelelően.

Ismét jelzem, hogy itt is csak a növények kozmetikai (elsősorban arcbőr-ápolásban alkalmazott) jelentőségeiről lesz szó, egyéb gyógyhatásaik ismertetésébe most sem bonyolódom. És a teljességre sem törekedtem (egyenlőre), csak a szerintem kifejezettem fontos bőrápoló növényeket gyűjtöttem össze.

Bojtorján (nagy vagy közönséges bojtorján, lapu, bogáncs, ragadvány, keserűlevelű fű, ’Arctium lappa’, gyógyhatása az apróbojtorjánéval megegyező): mikroba- és gombaölő hatású, ajánlott különféle bőrbajok ellen minden bőrtípusra.

Borsmenta (borsosmenta, ’Mentha piperita’): fertőtlenít, hűsít, javítja a bőr vérellátását. Leginkább zsíros bőrre ajánlott.

Cickafark (közönséges cickafark, cickafarkfű/kókró, ’Achillea millefolium’): sok jó hatóanyagot tartalmaz, így sok bajt orvosol; gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, pórusösszehúzó hatású, nehezen gyógyuló sebekre, ekcémára, érzékeny (rozáceás), zsír-és vízhiányos bőr ápolására is kiváló.

Citromfű (mézfű, méhfű, ’Melissa officinalis’): sebgyógyító, nyugtató, fertőtlenítő, tisztító, hidratáló hatású. Minden bőrtípus kedveli, emellett illatával a lelket és a kedélyt is felfrissíti.

Csalán (csípős csalán, nagy vagy apró csalán, kétlaki csalán, csólyány, ’Urtica diaica vagy urens’): gazdag C-vitamin és ásványi anyag tartalmú, gyulladás csökkentő, méregtelenítő, összehúzó, tisztító hatású így zsíros, pattanásos (szeboreás) hámló, viszkető bőr ápolására, valamint cellulit és stria ellen is kifejezetten hatásos.

Dió levél (’Juglans regia’): összehúzó, fertőtlenítő, gombaölő, nyugtató, hámosító hatású; a bőr enyhe gyulladásaira, pattanásokra, ekcémára, érzékeny, zsír-és vízhiányos bőr ápolására kiváló.

Gyermekláncfű (pitypang, ’Taraxacum officinale’): különböző bőrbetegségek figyelemre méltó orvoslója.

Rozmaring (’Rosmarinus officinalis’): fiatalító, bőrkondícionáló; hatóanyagai védik a bőrt az öregedéstől, késleltetik a ráncok kialakulását, és védik a káros anyagok, szabad gyökök támadásaitól. E mellett baktériumölő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, összehúzó, tisztító, frissítő hatású, de nem csak az öregedő, tisztátalan, vagy zsíros, hanem mindegyik másik típusú bőr gyógynövénye is.

Levendula (’Lavandula augustifolia’): mikroba ellenes, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, frissítő, összehúzó hatású, isteni illata pedig nyugtatja a lelket.

Orbánc (Csengőlinka, lyukaslevelűfű ’Hypericum perforatum’): elsősorban nehezen gyógyuló sebeket gyógyít.

Ökörfarkkóró (molyhos/szöszös ökörfarkkóró, gyertyavirág, ’Verbascum phlomoides’): nyugtató, fertőtlenítő, összehúzó hatású, így enyhíti a bőrirritációt, segíti a sebgyógyulást.

Palástfű (asszonyok növénye, harmatfű, ’Alchemilla vulgaris’): Erős összehúzó hatású, ezért tág pórusú, öregedő bőrre, narancsbőrre, csíkok(stírák) eltűntetésére kiváló.

Vasfű (uborkafű, ’Verbéna officinalis’): bőrnyugtató, gyulladás csökkentő, sebgyógyulást segítő hatású.

Veronikafű (mindenbajraorvosság, férfihűség, nőifortély, ’Veronika officinalis’): mindenféle bőrbajokra (is) kiváló gyógyír.

Zsálya (orvosi, vagy kerti zsálya ’Salvia officinalis’): a nők füve, mert olyan hatóanyagokat (fitoszterolokat) tartalmaz, amik hasonlítanak a női nemi hormonokra, így sok női betegség ellenszere (meddőség, klimax, PMS). Fertőtlenítő, tisztító, összehúzó, erősítő, bőrkondicionáló, izzadás gátló hatású, így a zsíros, tág pórusú, de érzékeny és normál bőrre is kifejezetten ajánlott.

Megjegyzés:
Ezekből a növényekből is alkothatsz magadnak arclemosót; egyet-egyet önmagában, vagy többet egyedi keverékként. Az általános recept szerint készíts belőlük forrázatot; 1-2 evőkanálnyi szárított drogot önts le 4-5 dl forró vízzel, majd lefedve hagyd állni legalább fél órát. Készítéskor próbáld meg mellőzni a fém eszközök használatát.

Ha a városszéli (autóktól, egyéb durva szennyezőktől távoli) családi kertben nevelgettek valamelyik növényből, és biztosan tudod, hogy az a megfelelő fajta és azzal is tisztában vagy, hogy mikor kell begyűjteni, akkor használd nyugodtan.
Ha nem, akkor inkább vedd meg őket szárítva, csomagolva drogériában, patikában, bioboltban, a fűszeresnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr983057824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása