Linzer, ami tuti nyer...őőőő

2020. december 22. - tarkafirka

Linzert azért szeretek készíteni, mert

  • a vendégeskedés előtt már jópár nappal (amikor még ráérek...:) meg lehet sütni
  • sőt, sokáig eláll (ha nem fogyna el :)
  • hozzávalók mindig vannak itthon; nem kell miatta külön boltba rohangálni
  • a Lányok (gyerkőcök) lelkesen besegítenek
  • dobozban könnyen szállítható
  • aránylag rövid idő alatt egy nagyobb mennyiség is elkészíthető
  • (papír-, vagy műanyag dobozba sorakoztatva lefagyasztható és ha kell szépen, könnyen fel is enged...

...szóval totáltuti!

 Hozzávalók:linzer03.jpg

  • 600 g liszt
  • 200 g porcukor
  • pici só
  • kb.1 tk vanília őrlemény (elhagyható)
  • 400 g vaj / margarin
  • pici citromlé
  • 2 tojás sárgája

és még némi (házi)baracklekvár

Elkészítés:

A lisztet kimérem, beleszórom a cukrot, sót, vaníliát és elmorzsolom benne a vajat. Hozzáadom a citromlét és a tojások sárgáját, majd vizes kézzel (hosszas küzdéssel, mert nehezen akar összeállni) alaposan, puha tésztává gyúrom.

1 órára hűtőbe teszem.

linzer02.jpgLisztezett felületen 2-3 mm vastagra kinyújtom a tésztát és kis kekszeket szaggatok belőle, amiket sütőlapra sorakoztatok. Minden másodiknak kilyukasztom a közepét egy kisebb szaggatóval.
Fontos figyelni, hogy mindegyik lyukasztott formának legyen egy teli párja (alja - teteje)
!

linzer0202.jpg170 fokos (előmelegített) sütőben kb. 12-15 perc alatt, éppen pici színesedésig sütöm.
Ha kivettem a sütőből, pár percig hagyom a sütőlapon hűlni, hogy ne sérüljön, ha tálcára teszem.

Végül baracklekvárral összeragasztom a két felet.

Dobozba helyezés előtt 1-2 órát tálcán hagyom száradni a lekvárt, hogy a linzerek ne ragadjanak össze.

Megjegyzés:
Ekkora adagból kb. 60-70db linzer készül (a szaggató forma méretétől függően).

Tipp:
Különböző eseményekre más-más formákkal szaggatom ki; Karácsonykor csillaggal, szívecskével; Húsvétkor virággal; Hét/évköznap 4,5 cmes pogácsaszaggatóval.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr9716353884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása