Volt egy ősrégi sajtospuffancs receptem, amiből úgy éreztem hiányzik valami plussz, ami tutivá tenné...Kicsit átalakítottam és azóta nem győzöm megsütni.
Ja, és nem csak a Pasik vannak oda érte...;)HOZZÁVALÓK (kb. 35 darabhoz)
- 150 ml tej
- 150 ml víz
- 100 g vaj
- 1 csipetnyi só
- (esetleg kevés cayanne bors és/vagy őrölt kömény, de nélkülük is jó ;)
- 150 g (fehér tönkölybúza) liszt
- 150-200 g sajt
- 100-150 g bacon, vagy kolozsvári szalonna
- 3 db tojás
ELKÉSZÍTÉS
A vizes tejben felolvasztom a vajat, megsózom, majd apránként hozzákeverem a lisztet.
Mindezt magas lángon, hirtelen felfőzöm úgy, hogy az egész egy összeállt, minél szilárdabb massza legyen. Ez egy fontos része a puffancskészítésnek, mert, ha lágyra sikerül, a gombócok szét fognak folyni sütéskor.
A kemény besamel mártást langyosra lehűtöm, hogy később fájdalommentesen, alaposan össze tudjam gyúrni a reszelt sajttal, az apró kockákra vágott szalonnával és az előre elkevert tojásokkal.
Az összeállított tésztát jó, de nem muszáj legalább fél órára hűtőbe/hideg helyre tenni.
A tésztát teáskanállal sütőpapírral bélelt tepsibe szaggatom (vagy egyszerűen kézzel kis gombócokat gyúrok) és jól előmelegített kb. 200°C meleg (gázsütő 5-ös fokozat) sütőben 35-40 perc alatt, pirulásig sütöm.
TIPP
- Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a lisztet JÓL főzd meg a tejes vízben (ne csak beleszórd), különben elfolynak, kilapulnak a puffancsok. Egy nagyon sűrű masszát kell, hogy kapj főzés után, ami nem baj, ha kicsit csomós marad, mert úgyis eldolgozod a sajttal-tojással.
- A sütési idő függhet a gombócok méretétől is. Minél nagyobbak a gombócok, annál több idő és alacsonyabb hő kell, hogy átsüljenek és ne maradjanak középen „szottyosak”.
- Lehet egészen közel is sorakoztatni a gombóckákat a tepsiben, mert nem nőnek, nem dőlnek el. Nálam egy adag pont elfér egy sütőlemezen.
- Érdemes mindjárt dupla adagot sütni, mert pikk-pakk elfogy…