Fűszervaj alaprecept

2011. szeptember 26. - kreativiki

Ahogy azt már írtam, felvágottak helyett szeretek mindenféle kenyérre kenhető kencéket kutyulni. Minél többfélét próbálok ki, annál inkább látom, hogy variációk tárháza mennyire tág.

Egyik kedvencem a fűszervaj. Az alapreceptet Thomas Keller Bouchon című könyvéből tanultam. A lényeg a jó, puha vaj alap, az aromás, színt és ízt adó zöldfűszer (petrezselyem, kakukkfű, kapor és társaik) valamint egy kevés savanyú folyadék (gyümölcsecet, citrusféléből préselt lé), ami kihozza az ízeket. Ezt a három egyszerű összetevőt lehet sokmindennel „behelyettesíteni” és mindenfélével felturbózni. Minden variációval újabb és újabb íz világot teremthetünk.

Javaslom, próbáld ki a legegyszerűbb fűszervaj receptet, és utána engedd szabadjára a fantáziádat! :o)

fuszervaj01.jpgHOZZÁVALÓK

  • 100 g vaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ½ fej hagyma
  • ½ csokor petrezselyem
  • snidling (metélőhagyma)
  • 1-2 csipet só
  • csipet bors
  • 1-2 tk citromlé


ELKÉSZÍTÉS

A vajat hagyom felmelegedni.
A hagymát és a fokhagymát egészen apróra vágom és a késpengével ütögetve tovább pépesítem. A zöldfűszereket is felszeletelem és hozzáadva a vajhoz alaposan elkeverem, majd sóval, borssal fűszerezem. Végül meglocsolom a frissen facsart citromlével és keverem-keverem.

Lehet keverőkanalas robotgépet is használni, de én jobbszeretek inkább kis fa keverőlapáttal dolgozni egy kis (zárható tetejű) üvegtálban, amiben aztán a fűszervajat is tárolom.

fuszervaj02.jpgTipp: A zöldfűszereken kívül természetesen mást is lehet beleaprítani a fűszervajba; különféle ízletes sajtokat, szárított paradicsomot (bazsalikommal), olajbogyót, gombát (párolva), halat és még sorolhatnám. Ja, és nem csak sósan, édesen is el lehet készíteni aszalt gyümölcsökkel, csonthéjas magokkal…:o)

A kipróbált, bevált, konkrét recepteket majd leírom sorjában.

Egyéb tipp: A fűszervaj nem csak kenyérre, hanem frissen, héjában főtt krumplira, kukoricacsőre, vagy grillezett húsokra, sültekre kenve is nagyon finom. (A sózott, fűszerezett, némi (repce azaz canola)olajban mindkét oldalán félig megsült hús tetejére lehet rátenni, mellé karikázni némi hagymát és pár percre (míg megolvad a vaj) forró sütőbe tenni.)
fuszervaj03.jpg

Megjegyzés: összekeverés után vizes kézzel tömör, kb. 3cm átmérőjű hengert is lehet formázni belőle, és frissentartó (műanyag)fóliába csomagolva, mélyhűtőben lefagyasztani. Így akár 2 hónapig is eltartható. Szeletelve tálaláskor még jól is néz ki pl. egy kerti grillpartin.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr233258760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XII.Hadosztály 2013.05.26. 13:43:30

Szűzérmét készítek vacsorára, blansírozottt zöldségekkel - és fűszervajjal. A te receptedet olvastam el hozzá, már kész is van, jelenleg fóliába tekerve figyel a hűtőben. Frissen kóstoltam, finom lesz. Köszönet, ölelés!
süti beállítások módosítása