Már régen szemeztem ezzel a süteményfajtával, mert tudtam, ez (is) tuti befutó lesz a lányaimnál. ’Barnácska’, alias Barni egy igazán igazi amerikai sütemény; nagyon könnyű elkészíteni és mérték nélkül fogyasztva eléggé egészségtelen, telis tele van csokoládéval, vajjal, cukorral…Több receptet is kipróbáltam, próbáltam egészségesíteni is (variálni a lisztekkel, csökkenteni a vaj és csokimennyiséget), de vagy a jellegét veszítette el, vagy nagyon kiszáradt.
Végül a Lányaimmal erre a változatra szavaztunk, hogy megtartjuk és uzsira egy pohár tej mellé csak 1-1 szeletet eszünk, vagy kicsit többet...
Hozzávalók (27 vékonyka szelethez):
- 150 g (másfél tábla, minimum 70% kakaótartalmú) csokoládé
- 150 g vaj
- 150 g dió, esetleg mogyoró, mandula, vagy kesudió
- 150 g (tönkölybúza) liszt
- 1 csipet só
- 200 g barnacukor
- 1-2 tk vanília esszencia
- 3 db tojás
Elkészítés:
A már olvadozó vajba beledarabolom a csokit és felolvasztom őket.
Nagyobb darabokra vagdosom a diót, és egy tálban összekeverem a liszttel és a csipet sóval.
A csokis vajhoz kevés hűlés után hozzákeverem a cukrot, a vanília esszenciát, majd egyenként a tojásokat is, végül pedig a lisztes diót.
Egy kicsi tepsit (az enyém 18 x 25 cm-es) kibélelek sütőpapírral, majd egyenletesen elsimítom benne a tésztát.
Alacsony hőfokon (180 ˚C-on) sütöm kb. 25-30 percig.
Ha kisült, a tepsiben hagyom teljesen kihűlni, aztán hidegre teszem másnapig, csak utána szeletelem.
Megjegyzés:
- Egyes receptekben írnak kisebb-nagyobb mennyiségű (általában egy csapott kávéskanálnyi) sütőport is bele, de tapasztalatom (és az amerikai internetes oldalak) szerint jobb nélküle. Ha a kelleténél egy kicsit is több sütőpor kerül a tésztába, bár szépen felemeli a sütit, de hűléskor a közepe beesik.
- A Lányaim kérésére csalok néha annyit, hogy 50-75 g-nyi jó minőségű tejcsokival keverem az étcsokit.
- Ha vendégségbe, felnőtteknek készül sokat dob rajta egy kevéske, a tésztába kevert rum, vagy mandula likőr.
- A másnap szeletelést tényleg jó betartani, mert a sütőből kijőve még jó ideig „forrócsokis” a közepe.
- Azt az elszomorító tényt, hogy nem lehet rögtön nekiesni azzal szoktuk áthidalni, hogy este/késő délután alkotjuk meg a browniet, így könnyebb kivárni, míg másnap szeletelhetővé válik.
- Zárható dobozban tartva minőségromlás nélkül napokig eltartható.
- A sütit annyira egyszerű elkészíteni, hogy nálunk már a Lányaim csinálják; én csak kimérek, olvasztok és darabolok, de a szakszerű kevergetést és tepsibetételt ők végzik nagy örömmel.
Ajánló:
Ha már a csokinál tartunk, találtam egy kedves, érdekes oldalt e témában, ajánlom Neked is figyelmedbe a chocologia oldalt.