Zöld teás arclemosó

2012. április 26. - kreativiki

Nagyon élvezem az étel és szépség receptek kreativikisítését, egyszerűsítését, egészségesítését. Nemrégiben egy fürdőszobában felkeltette az érdeklődésemet egy neves kozmetikai cég arclemosó tonikja, aminek fő összetevői a zöld és fehér tea mellett a kamillakivonat és rózsavíz voltak. Ezek mellett sajna tele volt még kerülendő, korántsem szépítő anyagokkal…A cég a leírásban vállalta, hogy sminkeltávolításra is képes a méregdrága termék. A krémmánia oldalon utánanéztem a pontos összetevőknek és ott olvastam jópár véleményt is, ahol a használók csalódottan írták, hogy a tuti teás lemosó csípi a szemet, az érzékeny bőrt, ragad és a festéket sem szedi le rendesen…

Meg kell jegyeznem, a gyári termékekbe muszáj beletenni olyan anyagokat, amik biztosítják a jó megjelenést, az eltarthatóságot és egyéb az eladás szempontjából fontos összetevőt még ha ezek az egészségünkre nézve nem is ártalmatlanok. Az otthon készülő kencéket ellenben azonnal fel lehet használni (nem kell napokat állniuk raktárban, majd a polcon) és még az sem nagy baj, ha kicsit bizarr a kinézetük, csak legyenek hasznosak és egészségesek.

Ilyen elvekkel vezérelve kísérleteztem ki az alábbi Zöld teás arclemosót, ami számomra nagyon bevált.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál fehér, zöld és kamilla teafű egyenlő arányú keveréke
  • 150-200 ml forró víz
  • 50 ml rózsavíz
  • kb. 1 evőkanál tej
  • 2 kávés kanál jojoba, vagy mandulaolaj

Elkészítés:
A teafüvekből egyenlő mennyiségeket összekeverek egy zárható (nem fém) dobozban.
Ebből az illatos keverékből egy evőkanálnyit egy bögrébe teszek és leforrázom 1,5-2 dl forró, de nem lobogó vízzel, majd egy kis tányérral lefedve 10-15 percig állni hagyom.
A teát leszűröm és, ha egy kicsit már lehűlt hozzáöntöm a rózsavizet.
A tejben elkeverem az olajat, majd alaposan elvegyítem az illatos teában. A lé egy kicsit csúnyácska lesz mindettől, de ez nem von le a hatékonyságából...

Tárolás:
Feltétlenül hűtőszekrényben kell tartani ezt a lemosót. Nekem napi kétszeri használattal 3-4 nap alatt fogy el, de az eltarthatósága is kb. ennyi idő.

Használat:
Minden használat előtt jól felrázom az üveg tartalmát, hogy elkeveredjenek az alkotórészek.
Hűvöskés időben jobb’ szeretem kicsit felmelegíteni a lét mielőtt az arcomra kenem, úgyhogy ilyenkor kiöntöm belőle az egyszeri arctisztításhoz szükséges mennyiséget egy kis pohárba, amit forróvizes tálba állítok egy időre.
Meleg időben egyszerűen csak egy-két átitatott vattapamaccsal áttörlöm az arcom, hagyom kicsit megszáradni, majd megint áttörlőm.
Nem szükséges lemosni - én hagyom rajtam megszáradni -, mert a jojoba olaj a nap és egyéb külső támadások ellen védő, lélegző réteget képez a bőrön. Ha Neked úgy jobb, végül langyos vízzel le is öblítheted.

Magyarázat
A receptben felhasznált gyógynövényeknek most csak a kozmetikai jelentőségét sorolom fel, a belsőleg (teaként fogyasztva) kifejtett jótékony hatásaikról majd később bejegyzek bővebben.
Fehér tea (feldolgozatlan tearügyek és a nagyon friss levelek ) és Zöld tea (feldolgozatlan tealevél): tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezáltal megakadályozzák bizonyos bőrrákfajták kialakulását, megelőzik a pattanások kialakulását, ráncosodás és öregedés ellen is hatékonyak. Koffeintartalmuk frissítő hatású.
Kamilla: antimikrobiális (baktérium és gombaölő), fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású, gyógyítja, megnyugtatja, valamint tisztán tartja a bőrt, elősegíti a sebgyógyulást.
Rózsavíz: önmagában is remek bőrápoló; sejtregeneráló, hámosító, hidratáló hatású, és isteni az illata.
Tej: ebben a receptben leginkább az olaj emulgeálása miatt szükséges, de önmagában is kitűnő bőrtisztító, ápoló anyag.
Jojoba (vagy mandula) olaj: minden bőrtípus kiváló bőrápolószere, emellett a smink festékanyagának jó oldószere is.

A felhasznált anyagok minden bőrtípushoz megfelelővé teszik a lemosót; emellett sebes, problémás, pattanásos, kipirosodott, vagy vízhiányos, öregedő bőrre kiváló.

Tipp:

  • A fehér tea helyett is tehetsz a főzetbe zöldet, ilyenkor 2:1 arányban a kamillával.
  • Használhatsz nyugodtan könnyebben beszerezhető hidegen sajtolt növényi olajat, például extra szűz olívát.
  • Fehér és zöld teát zacskózott (nem filteres), kimért formában tea, gyógynövény, vagy bioboltokban lehet beszerezni, de használhatsz jó minőségű filteres teafüvet is.
    A fehér teából (minőségtől függően) 50 g kb. 8-900,-Ft, a zöldből ugyanennyi kb. 5-600,-Ft, a kamilla 3-400,-Ft. Ekkora mennyiségű teafűből rengeteg főzetet lehet alkotni.
  • Rózsavizet készíthetsz is magadnak, ahogy ITT leírtam, de bioboltokból, webshopokból, vagy keleti (arab és indiai) élelmiszer-, fűszerboltokból is beszerezheted 100 ml kb. 7-800 Ft.
  • Ha úgy érzed, szárítja a bőröd, tegyél a lemosóba egy kicsit több olajat és ne felejtsd el az üveget használat előtt mindig jól felrázni!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr424473643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása