A családban jönnek-mennek a szülinapok, névnapok, de a kánikulában nem sok kedvem van begyújtani a sütőt, így elővettem a "nemkellsütni-mégis-ünnepibb-hangulatú" receptjeimet, köztük a Tiramisut.
Hosszas kísérletezés után a Családomnak ennek a receptnek a megvalósuló változata ízlik a legjobban:
Hozzávalók:
A krémhez:
- 4 nagyon friss tojás
- 4 ek cukor
- 500 g mascarpone sajtkrém
(jól lehűtve) - 1-2 ek mandulalikőr (vagy konyak, vagy rum, vagy hasonló)
A piskóta áztatásához:
- kb. 40 db
(kb. másfél csomag) babapiskóta - kb. 3 dl erős feketekávé
- kristálycukor
- egy kupica mandulalikőr
A tetejére:
- 2-3 ek cukrozatlan kakaópor
Esetleg még:
- 1 ek (vagy két lap) zselatint
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.
A jól lehűtött krémsajtot hozzáadom, majd a mandulalikőrrel ízesítem.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és lazán a sajtos krémbe forgatom.
A babapiskóta áztatásához a hideg (főtt)kávét kicsit megédesítem cukorral és löttyintek bele egy kupica likőrt.
A piskótákat darabonként néhány másodpercre beleforgatom, a kávéba, majd amikor egy kissé már megszívták magukat (de nem, áztak át teljesen), kissé lecsöpögtetve egy hosszúkás üvegtálon elosztom, végigrakosgatom őket.
A krémet egyenletesen ráöntöm az ázott piskótákra, majd lefedve legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor cukrozatlan kakaóport szitálok a tetejére.
Megjegyzés:
- Fontos, hogy készítéskor a sajtkrém hideg legyen a tojás pedig friss, csak így lesz kemény a krém.
- Ha mégis lágyra sikerülne, akkor egy evőkanálnyi (vagy két lap) zselatint oldj fel egy deci hideg, majd óvatosan felmelegített vízben, és keverd a krémhez. Attól tuti, összeáll.
- Lehet több réteget is csinálni a piskótákból; ilyenkor elosztom a krémet és a szilárd rétegek közé, majd a legutolsó tetejére kenem.
Tápanyag tartalom:
Mondanom sem kell, a Tiramisu szörnyű kalóriabomba...A teljes tál energia tartalma: 3300 kcal és emellett 550 g szénhidrát van benne.