Tiramisu

2012. július 11. - kreativiki

A családban jönnek-mennek a szülinapok, névnapok, de a kánikulában nem sok kedvem van begyújtani a sütőt, így elővettem a "nemkellsütni-mégis-ünnepibb-hangulatú" receptjeimet, köztük a Tiramisut.

Hosszas kísérletezés után a Családomnak ennek a receptnek a megvalósuló változata ízlik a legjobban:

Hozzávalók:

A krémhez:tiramisu.jpg

  • 4 nagyon friss tojás
  • 4 ek cukor
  • 500 g mascarpone sajtkrém
    (jól lehűtve)
  • 1-2 ek mandulalikőr (vagy konyak, vagy rum, vagy hasonló)


A piskóta áztatásához:

  • kb. 40 db
    (kb. másfél csomag) babapiskóta
  • kb. 3 dl erős feketekávé
  • kristálycukor
  • egy kupica mandulalikőr

A tetejére:

  • 2-3 ek cukrozatlan kakaópor

Esetleg még:

  • 1 ek (vagy két lap) zselatint

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.
A jól lehűtött krémsajtot hozzáadom, majd a mandulalikőrrel ízesítem.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és lazán a sajtos krémbe forgatom.

A babapiskóta áztatásához a hideg (főtt)kávét kicsit megédesítem cukorral és löttyintek bele egy kupica likőrt.
A piskótákat darabonként néhány másodpercre beleforgatom, a kávéba, majd amikor egy kissé már megszívták magukat (de nem, áztak át teljesen), kissé lecsöpögtetve egy hosszúkás üvegtálon elosztom, végigrakosgatom őket.
A krémet egyenletesen ráöntöm az ázott piskótákra, majd lefedve legalább 1 órára hűtőszekrénybe teszem. Tálaláskor cukrozatlan kakaóport szitálok a tetejére.

Megjegyzés:

  • Fontos, hogy készítéskor a sajtkrém hideg legyen a tojás pedig friss, csak így lesz kemény a krém.
  • Ha mégis lágyra sikerülne, akkor egy evőkanálnyi (vagy két lap) zselatint oldj fel egy deci hideg, majd óvatosan felmelegített vízben, és keverd a krémhez. Attól tuti, összeáll.
  • Lehet több réteget is csinálni a piskótákból; ilyenkor elosztom a krémet és a szilárd rétegek közé, majd a legutolsó tetejére kenem.

Tápanyag tartalom:
Mondanom sem kell, a Tiramisu szörnyű kalóriabomba...A teljes tál energia tartalma: 3300 kcal és emellett 550 g szénhidrát van benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr1004646004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása