Om Shree Dhanvantre Namaha

2020. május 15. - kreativiki

Az előbbi bejegyzésben írtam röviden a mantrákról, hogy most megmutathassam Neked az egyik személyes kedvencemet :)

2020-ban igencsak fontossá is vált ez a mantra, mert a Gyógyító Erőket mozgósítja, azaz a gyógyulás mantrája, ami Dhanvantrihoz az Ayurvéda istenéhez szól.

Om Shree Dhanvantre Namaha

dhanvantri.jpgJelentése (szanszrit) 'Hódolat a Mennyei gyógyítónak'.
Om, vagy Aum 'az élet hangja', a védikus hagyomány szerint ebből a hangzásból keletkezett minden, ezáltal 'A Legfőbb Isten'-t is jelenti.
Shree (megszólítás) Dhanvantre (Dhanvantri) a hindu Visnu isten egyik megtestesülése, aki a tejóceánból kiemelkedve egyik kezében ambróziát (a halhatatlanság nektárját), másikban egy kagylót, harmadikban gyógynövényeket, negyedikben az isteni gyógyítás tudományának, az Ayurvédánk könyvét hozta magával és adta az isteneknek.
Namaha 'hódolat, tisztelet'

A mantra nem csak testi értelemben segíti a gyógyulást, hanem az emberi élet mindhárom szintjén (fizikai, mentális és érzelmi téren is). Ez azt jelentei, hogy bármiben kérhetjük Dhanvatri (azaz az Univerzum GyógyítóErői, vagy maga Isten) segítségét, amiről azt érezzük, gondoljuk, hogy jobbításra szorul. De jó, ha felkészülünk rá, hogy nem biztos, hogy a segítség olyan formában érkezik, ahogy várnánk ;)
Azért is a kedvencem, ez a mantra, mert nagyon sokszor éreztem már jótékony hatását, akár az általános közérzetemen, akár konkrét helyzet kapcsán, sőt másvalakire vonatkoztatva is.

Valahol úgy hallottam/olvastam, hogy Indiában főzés közben is ezt a mantrát éneklik, kántálják, hogy az étel feltöltődjön pozitív, gyógyító rezgésekkel. Erről az "odaadó nagymama főztje" jut eszembe, aki a szeretetét kavarja bele mindig a család ételébe :)
Ha tehetem, én is így főzök; ha nem is mindig hangosan énekelve a mantrát, de legalább rágondolva, ráhangolódva azokra akiknek készítem az ételt. Egy kis cédulára írva is kibiggyesztettem előkelő helyre a konyhában, biztos, ami biztos ;)

És persze, rengetegszer meghallgatom Deva Permal előadásában is. 


 

Ajánló:

2020-ban Dhanvantri és az Ajurvéda napja november 13. péntekre esik. Erről a bhaktikutir.hu oldalon még olvashatsz, sőt egy ajánlott sziddhit is végigcsinálhatsz Te is Dhanvantri tiszteletére :)

A kép eredetijének forrása a harivara.com oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr9915697252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása