Mosás Öko módSzerekkel, leginkább Mosószódával

2011. október 11. - kreativiki

A Természetes Takarítószerek és Módszerek sorát kezdem a mosással, mert háziasszonyként ezzel tudunk talán a legtöbbet ártani (tehát használni is) a környezetünknek (naponta több 10 liter szennyezett vizet küldünk az élővizekbe) és tapasztalatom szerint ezzel tudunk a legtöbbet spórolni is.

A SZINTETIKUS (kőolaj alapú) mosószerek rengeteg féle kémia anyagból állnak össze;
- különböző tenzidek (’szintetikus felületaktív szerek’) a mosóhatás növelése érdekében – ezek csak nagyon lassan bomlanak le, mérgezik a viziélőlényeket, embereknél allergiát és bőrirritációt okoznak.
- foszfáttartalmú vízlágyítók
- zsíroldó lúgok
- csomósodást gátló segédanyagok
- folteltávolító enzimek
- optikai fehérítőszerek, amitől a ruhák fehérebbnek „tűnnek”, de ettől még nem tisztábbak, ellenben szintén lassan bomlanak le, allergiát és bőrirritációt okoznak.
- egyéb adalékok, úgymint: habzásgátló, töltő, illatosító, száradás-vasalás könnyítő és még sorolhatnám anyagok, amik szintén ártalmasak, ráadásul teljesen feleslegesek.
- és ki ne hagyjam a felsorolásból, a legnagyobb mennyiségű összetevőt, a VIZet, ami a folyékony mosószerek kb. 90%-a!
Mindezek terhelik a szervezetünket, a környezetünket és a pénztárcánkat is…

A ruháinkat már jó ideje mosószódával mosom és ecetes-illóolajos vízzel öblítem. A ruhák élénk színűek, tiszták, finom illatúak, ahogy a levegőnk és a mosógépem is.

MOSÓSZÓDA (Na2CO3, azaz Nátrium-karbonát)
- Vízlágyító, ezáltal a mosópor valóban hatékonyabban tisztít.
- Általános zsíroldó, áztató, tisztítószer így az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására kiválóan alkalmas.
- Lúgos kémhatású (zsíroldó), így szárítja a bőrt, ezért érdemes gumikesztyűben takarítani vele.
- Forró vízben jól oldódik (ideális mosási hőmérséklete 40-60°C).
- Kis mennyiség is elegendő tisztítóhatású.
- Nem veszi ki a textilek színét.
- Környezetbarát, mert gyorsan lebomlik, és előállításának nincs káros mellékterméke.
Háztartási és festékboltokban kapható; kb. 300,-Ft kilója.

A Mosógép átmosása
Mielőtt áttérnél a szintetikus mosószerhasználatról a természetesre, mosd át alaposan a mosógéped, hogy a lerakódott „trutyi” ne zavarja a mosást. Ezt félévente is érdemes egyszer megtenned a géped és a pénztárcád érdekében.
Így csináld: 2l 20%os ecetet önts bele a gépbe, majd indíts el egy 40°Cos programot. Vízmelegítés után kapcsold ki a gépet és hagy állni egy éjszakát, vagy akár egy napot. Közben néhányszor forgasd meg a dobot, hogy minden része ázhasson az ecetben egy kicsit. Másnap újra melegítve a vizet járasd végig a programot.

A szűrőbetétről se feledkezz meg! Bolyhos ruhák mosása után rögtön, de kb. 1-2 havonta ellenőrizd, és tisztítsd ki, nehogy rontsa a mosógép hatásfokát, vagy esetleg dugulást okozzon.

Gépi mosás
A színenként szétválogatott, (ha szükséges volt, akkor) előáztatott ruhákat bepakolom a mosógépbe, úgy hogy kb. a dob ¾-e lazán teljen meg velük. Nem szabad túl tömni, de alig pakolni se, mert az sokat ront a mosás hatékonyságán. Ha egy összefüggő, vizes csomó forog a dobban, nem tudja átjárni a mosószeres víz.

Egy műanyag edénykébe (a folyékony mosószerhez járó adagoló „pohárba”) teszek 1 evőkanálnyi mosószódát és 1 evőkanálnyi mosóport, majd forró vízben feloldom őket. (Lehet, hogy Nálad más lesz a két mosószer ideális aránya, ezt ki kell tapasztalnod, de az biztos, hogy az eddigi felhasználásodhoz képest kevesebb fog kelleni, mint eddig.)
Lehet tenni fehérítő sót is ebbe a mosóoldatba (1/2 evőkanálnyit) színes és fehér ruhákhoz is. Ez nem csak fehérít, fertőtlenít és szagtalanít is.
Ezt a műanyag „tégelyben” lévő mosóoldatot (néha simán a porokat vizes oldás nélkül) teszem a ruhák közé.

Az öblítőtartályba kb. 1,5-2 dl 15%-os ecetet öntök (vagy lehet 20%os ecetet egy csészében a 3x-osára hígítva is használni) és abba pár csepp (5-7) illóolajat, leginkább levendulát, vagy citromfüvet.
Az ecet (ami megérdemel egy hosszabb leírást is) színélénkítő, puhító hatású, minden ruhaneműhöz használható. A száradó textilek illó nélkül semleges illatúak lesznek. A mosógép is meghálálja az ecetes öblítést, mert az kíméletesen oldja a vízkövet is.

A ruhák szennyezettségétől függően választok programot, leginkább egy rövidebb 40°C-osat. A kevésbé koszolódott, ám mégis használt, vagy újonnan vásárolt ruhákat csak gyors 30 perces mosáson frissítem fel.

Áztatás
Az erősen szennyezett, foltos ruhákat mosás előtt egy éjszakára (pár órára) meleg, mosószódás vízben áztatom, praktikusan a kádban, az utolsó fürdővízben. (kb. 15 liter vízhez 1-2 ek mosószóda kell.)
Nem sikálom, nem dörzsölöm, csak hagyom ázni. Így végül nincs szükség a gépi előmosásra és akár kisebb hőfokon és rövidebb programon is szép tiszták lesznek a ruhák.
Áztatásnál is figyelni kell a színenkénti különválogatásra! A selyemből, gyapjúból és bőrből készült dolgok nem bírják az áztatást!

Ahogy írtam, a mosószóda általános tisztító csodaszer, így máshol is jó szolgálatot tesz a háztartásban.

Mosogatás
A kétmedencés mosogató egyik medencéjét feltöltöm forró vízzel és feloldok benne 1 evőkanál mosószódát. Remekül eltávolítja az edényekről a zsírt, az égett foltokat. Az üvegedényeket érdemes ecetes vízzel öblíteni, különben foltosan száradnak meg. Alumínium edényeket azonban jobb távol tartani tőle.

És, mint írtam, nem csak az edényekről oldja le a zsírt, ezért érdemes gumikesztyűt húzni, bár én úgy nem tudok mosogatni, így inkább sűrűn krémezem a kezem shea vajjal… ;o)

Mosogatógépben is használható, bár úgy még nem próbáltam.

Általános tisztítás
1 liter forró vízben oldott 2-3 evőkanál mosószóda bármilyen felület tisztítására alkalmas; tűzhely, csempe, padló, ablakkeret, stb. A tisztított felületet érdemes utána tiszta vízzel öblíteni a „fátyolosodás” elkerülése érdekében.
A piszkos konyharuhák, mosogató és porrongyok, kefék meleg, mosószódás vízben pár órát (egy éjszakát) áztatva tiszták és szagtalanok lesznek.

Az illendődség és korrektség úgy kívánja, hogy megemlítsek még egy mosásra használatos természetes anyagot:

MOSÓDIÓ
A szappanfélék családjába tartozó, Indiában és Nepálban honos fa a ’Sapindus Mucorossi’ termése. Környezetkímélő mosásra igen alkalmas, mert
- önmaga is egy a természet által alkotott anyag,
- nem allergén,
- külön öblítő használata nélkül is lágy tapintásúak a vele mosott ruhák,
- semleges illatú.
A mosószódához hasonlóan általános tisztítóoldat készíthető belőle; mindenféle felület fel és lemosásához.
Kipróbáltam, de bevallom, nem nyerte meg a tetszésem (divatos ’varázslásnak’ gondolom), arról nem is beszélve, hogy nem nálunk terem, így sok-sok üzemanyagot kipuffogva kerül a magyar boltok polcaira.
Háztartási és bio boltokban kapható és webáruházakban rendelhető különböző kiszerelésben és árakon.

A képek eredeti változatban a freepik.com oldalon találhatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr963295019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása