Fogkrémek házilag

2011. június 02. - kreativiki

Egy recept után jöjjön mindjárt a fogápolás....

A gyári fogkrémek sajnos elég sok leginkább elkerülni érdemes anyagot tartalmaznak, úgy mint a fluor és vegyületei, a Lauryl Sulfate-ok (becenevükön SLS, ALS, SLES, ALES), alumínium származékok és még sorolhatnám...(Tényleg, legközelebb fel is sorolom :o)

Ezeket a recepteket mind kipróbáltam, sőt családom minden tagja használja valamelyiket. Minden hozzávaló otthon általában megtalálható, vagy könnyen beszerezhető, kifejezettem szájápolásra alkalmas, természetes anyag. Ezekről az összetevőkről is írok majd bővebben egy későbbi bejegyzésben.

A gyári fogkrémről való átálláskor előfordulhat egy ideig ínyvérzés, míg az ínyed hozzászokik a kicsit keményebb szemcsékhez. De semmiképp ne dörgöld erősen, csak lazán, finoman! A technika számít, nem az erő!

ALAPRECEPT
Hozzávalók:

  • szódabikarbóna tisztítani (finom szemcséivel kíméletesen tisztít, elpusztítja a szájban lévő mikroorganizmusokat, lúgosít)
  • finomított tengeri , vagy finomszemcsés ásvány (pl. Dentomin, kaolin) fehéríteni a fogakat, lepedéket eltávolítani, (a só serkenti az íny vérkeringését is). Fontos, hogy nagyon finom szemcseméretű legyen, különben kidörzsölheti a fogínyt.
  • aloe gél, vagy glicerin, vagy kókuszolaj, esetleg gyógytea (növényi főzet) a kellő „gél” állag eléréséhez, édes ízért, az antibakteriális védelem miatt.
    Itt kell megjegyezne, hogy a kókuszolaj hideg időben hajlamos a megdermedésre, nagy melegben pedig az elfolyósodásra. Ez a fizikai tény befolyásolhatja a vele készült fogkrém állagát. A glicerin halmazállapota nem változékony, vele a krém mindig krém marad.
  • egy kevéske stevia vagy xilit édesítésre, az íny ápolására, baktériumok kiéheztetésére
  • néhány csepp illóolaj „zamatot” és friss leheletet adni, de leginkább fertőtlenítésre és gyulladást csökkenteni

Nem muszáj mindent belekeverni; a szódabikarbóna, vagy a Dentomin "szárazon", önmagában is használható. Hozzáadva némi "gélesítő" anyagot talán kényelmesebb a használata. A többi javasolt alkotó pedig fokozza a szájápolás hatékonyságát.

Elkészítés:
A száraz, por alkotókat először egymással, majd annyi nedvesítő anyaggal keverem össze, amennyitől a fogrém gél állagúan összeáll, majd belecseppentek néhány csepp kiválasztott illóolajat. (fog és szájápolásra a kamilla, zsálya, bors- és fodormenta, mirha és narancs illóolajak a legalkalmasabbak. Várandósan a zsályát kerülni kell!)

Tárolás:

Keverés után a krémet egy kis (üveg)tégelybe kanalazom, vagy levágom egy kiürült gyári tubus végét, jól kimosom, és a saját készítésű fogkrémemet töltöm vissza. A végét lezárom két egymás felé fordított gémkapoccsal. (Nem szabad teljesen tele tölteni, mert akkor a végén préselődik ki a krém. Érdemesebb ilyenkor kicsit "folyósabb" krémet keverni, hogy könnyebben kijusson a tubusból.)
A fogkrémet nem kell hűtőben tartani, mert az összetevők jó része antibakteriális, vírus és gombaellenes, és az adott mennyiségek pár hét alatt úgyis elfogynak.

Használat:

Benedvesített fogkefére tegyél a krémből egy borsónyit, vagy csak egyszerűen nyomd bele a fogkefét és mehet a sikálás!

GYEREKENEK ÉS ÉDESSZÁJÚAKNAK
Hozzávalók:

  • 2 ek szódabikarbóna
  • 1 ek kókuszolaj
  • 4-5 csepp narancsolaj

Esetleg még egy kevés (1-2 kk) xilit, vagy stevia

Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverem. Édes volta és fehérsége miatt gyerekeknek kiváló, és az sem baj, ha véletlenül néha lenyelik.

LEGKÖZELEBB A GYÁRIHOZ
Hozzávalók:

  • 3 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kókusz olaj, vagy glicerin (vagy fele-fele)
  • 10 csepp borsmenta illóolaj (mentol-érzékenység esetén helyette esetleg valamivel kevesebb (5-7 csepp) teafaolaj, kamilla, zsálya, vagy kicsit több narancs illóolaj.)

Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben összekeverem.
Bár nem habzik ez sem, de „ízében” közel áll a gyári változathoz.

FOGÍNY PROBLÉMÁKRA
Hozzávalók:

  • 2 ek szódabikarbóna
  • 2 ek dentomin, vagy kaolin (vagy e helyett is szódabikarbóna)
  • 1 ek finom őrlésű tengeri só
  • 1-2 ek glicerin, de jobb a kókuszolaj (vagy fele-fele)
  • 1-2 ek aloe vera gél, vagy kamilla-, vagy zsályatea (1tk gyógynövényt 2dl vízzel forrázz le és lefedve hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le), vagy desztillált/forralt víz
  • 3 csepp kamilla olaj
  • 3 csepp teafa olaj
  • 3 csepp zsálya olaj (helyette pl. várandósság alatt esetleg narancsolaj)

Elkészítés:
A száraz összetevőket érdemes alaposan ledarálni, hogy minél finomabb szemcséjűek legyenek a kíméletes tisztítás érdekében. Ehhez jönnek a nedvesítő anyagok a krém állag eléréséhez szükséges mennyiségben, végül a fertőtlenítő, gyulladás csökkentő, sebgyógyító illók.

Tipp:
Ha nem akarsz kevergetni, de jó minőségű, fluor és mentol mentes fogkrémre vágysz, ajánlom Neked a Nenedent gyermekfogkrémet, mégha már nem is vagy gyerek...Egyre több patikában látom, de drogériákban is beszerezhető; 50 ml kb. 7-800,-Ft.
Egy másik jó alternatíva a Lavera fogkrémcsalád, bár kicsit nehezebb őket beszerezni, kevés helyen (általában bioboltban) kaphatók. 75 ml kb.6-800,-Ft.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr122951685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása