(Kalória és szénhidráttartalma a felhasznált alapanyagoktól függően eltérő lehet, de egy átlagot számolva 1 adag kb. Energia: 270 kcal CH: 50g)
HOZZÁVALÓK (4 főre):
500 g gyümölcs (meggy, cseresznye, ribizli, alma, körte…stb. egyenként, vagy vegyesen)
- 5-6 ek (nád)cukor
- 1 kk fahéj
- ½-½ kk kardamom vagy gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg
- 1-2 tk vanília esszencia, vagy ½ vaníliarúd kimagozva (elhagyható)
- 3-4 ek tejföl, vagy tejszín, vagy joghurt
- 1 púpozott ek rizs, vagy zabliszt, vagy vaníliás pudingpor
- ½ citrom kifacsart leve
ELKÉSZÍTÉS
1 liter vizet felforralok, majd beledobom az előkészített (mosott, magozott, hámozott, darabolt) gyümölcsöt, a cukrot és a fűszereket.
Míg fortyog, egy kis tálban elkeverek 1 púpozott evőkanálnyi lisztet (vagy pudingport) 3-4 evőkanálnyi tejfölben (vagy tejszínben, joghurtban) és folyamatosan kevergetve apránként beledolgozom a levesbe.
Ismét felrottyantom az egészet, majd elzárom alatta a gázt.
Ha már kicsit hűlt, beleöntöm egy fél citrom levét, hogy a hőérzékeny C-vitaminból minél több megmaradhasson.
Én inkább "langyosan" szeretem tálalni (a család pedig enni), de melegen és hűvösen is rendkívül finom.
MEGJEGYZÉS
Természetesen a fűszerezést és édesítést más arányokkal, más ízlés szerint is el lehet készíteni; nálunk így vált be.
A keményebb gyümölcsöket (alma, barack stb.) kicsit tovább kell főzni, így ha vegyes gyümölcslevest készítek, akkor ezeket teszem be először, majd, ha már nagyjából megpuhultak, akkor öntöm hozzájuk a többi gyümit is.