A megsült mézeskalácsokat többféle módon lehet díszíteni. Már írtam a magos-kirakásról, most jöjjön az úgynevezett 'ájzolás', azaz a cukormázzal való rajzolás.
Cukormáz
Hozzávalók:
- 1 tojásfehérje
- 1 tk citromlé, vagy (alma)ecet
- kb. 180-200 g átszitált porcukor
- 1 csapott tk étkezési keményítő, vagy átszitált rizsliszt
- egy csipet finomszemű só
Készítés:
200 g porcukorban elkeverek (maximum!) 1 csapott teáskanál étkezési keményítőt (vagy rizslisztet) (ez összetartja, és egyenletessé teszi a máz folyását) és egy csipet finom szemű sót (hogy szép fehér maradjon a máz, ne legyen idővel fénytelen, áttetsző).
Az egészet fém tésztaszűrőn átszitálom, hogy csomómentes legyen. (Ha csomós marad, folyton eldugítja a habzsákot és megakasztja a vonalakat.)
Üvegtálban (így nem folyósodik vissza a felvert tojás) 1 mokkáskanálnyi facsart citromlével (szigorúan gyümölcsből) kemény habbá verek 1 tojásfehérjét.
Kis kézi habverővel (nem géppel) kanalanként keverem a habba a kb. 180-200 g jól átszitált porcukrot.
Addig adagolom a porcukrot, amíg összekavarva igen sűrű anyag nem lesz belőle. Akkor jó vékony vonalak mintázására a máz, ha a felhúzott csúcsok csak nagyon lassan (vagy szinte nem is) süppednek vissza.
Tippek a mázhoz:
- Ha gyerkőc fog rajzolni a mázzal, akkor érdemesebb jóval hígabbat készíteni (kb. 150 g cukorból), hogy könnyebben kinyomhassa a tubusból.
- A túl folyós mázat értelem szerűen még több cukorral lehet keményíteni.
- A túl kemény mázat kevés (tényleg csak pár csepp) vízzel lehet hígítani.
- Lehet színezni kakaóporral, kurkumával, cékla-, vagy spenótlével is a cukormázat. (Saját véleményem szerint ez, bár „természetes” színezék, mégis természetellenes hatást kelt…)
- Nagyobb felület befedésére hígabb mázat érdemes készíteni, mert az jobban elterül. (Cukormáz készítéskor, amikor még elég híg egy kis pohárba kiveszek egy keveset a ’satírozáshoz’, vagy a kész mázat hígítom pár csepp vízzel.) Ezt is lehet egy nejlonzacskóba töltve használni, vagy kis ecsettel felvinni a kitöltendő felületre.
- A cukormáz levegőn is gyorsan szárad, nem kell újra sütőbe tenni miatta a mézeskalácsot.
- A kész mázkrémet nem szabad hűtőbe tenni, mert elfolyósodik, ha felenged!
- A bekevert máz jól lezárt edényben, tubusban kb. 2-3 napig használható fel, utána kiválik belőle a fehérje, vagy elszíntelenedik, áttetszővé válik.
Íróeszközök az ájzoláshoz:
- A legegyszerűbb egy nejlonzacskó, aminek egyik sarkát körömvágó ollóval lecsippentem, így egy kicsi lyukat kapok. Sajnos ennek hátrány, hogy a lyuk idővel kitágul és egyre vastagabb vonalakat rajzol.
- Kifejezetten erre a célra (is) kapható műanyag habzsák, amihez több lyukméretű „fej” is tartozik.
Hátránya, hogy a kiszereléstől függően előfordulhat, hogy a legkisebb lyuk is túl nagy, valamint, hogy a zsák a forrasztásnál rendszerint elpattan az igénybevételtől. - Mézeskalács rajzoló tubus, Habtubus
Ez a szerkezet tényleg arra a célra készült, hogy mézeskalácsokra írókázzon vele az ember.
Ez egy műanyag tubus, aminek a vége „le van vágva” (itt tölthető bele a máz), de el van látva egy zárószerkezettel.
A csőrén pici a lyuk és még „kupakja" is van, hogy használat után le lehessen zárni és ne száradjon ki a cukormáz.
Imádom!
Ma már nagyon sok helyen be lehet szerezni (nagyáruházakban, régi 1eurós boltokban).
Elég egyszer megvenni; könnyen elmosható és nagyon strapabíró.
Egyéb díszítő módok:
- Magokat (dió, mogyoró, mandula, mazsola, szezámmag, napraforgómag…stb.) is lehet sütés előtt a nyers tésztába nyomkodni díszítés gyanánt.
- Különböző színű ételszínezékekkel be lehet festeni a kisült kalácsokat, így az ájzolás színes alapra is készülhet.
Érdemes a festést a még forró, a sütőből kivett süteményekre egyenletesen felvinni. A nem kellően beszívódott színezék elszínezheti a cukormázat. A túl híg cukormáz feloldhatja a festéket, ami megint csak elszíneződést okoz.
(Ételszínezékeket többféle színben az élelmiszerboltok sütnivaló alapanyagos részlegében találod.) - Friss cukormázpöttyel különböző színű és méretű étkezési dekorgyöngyöket, hópelyhet, szivecskét is lehet „ragasztani” a mézeskalácsokra.
(Ezeket is az élelmiszerboltok sütnivaló alapanyagos részlegében találod.)
Ajánló:
Egyéb mézeskalács-készítésről szóló írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:
Láthatsz általam készített mézeskalácsokat ITT.