Ha már az előző, Lencselevesről szóló bejegyzésben felvetettem, mennyire egészséges étel a lencse, most le is írom, miért...
Rostbomba:
A lencse egy szuper rostgazdag étel (1 csészényi lencsében kb. 16g a rostanyag) és a babbal ellentétben nem okoz „társadalmi kellemetlenséget” (nincs benne kén).
A lencsével elfogyasztott oldódó rostok ahogy áthaladnak az emésztőrendszeren, lebomlanak és folyadékká alakulnak, ami elzárja az utat a magas koleszterinszinthez kapcsolódó egyes anyagok elől és késlelteti a gyomor kiürülését, így „szabályozza” a vércukorszintet (visszatartja a cukor kiürülését a véráramba).
A lencséhez hasonló, magas rosttartalmú (alacsony glikémiás indexű) ételek fogyasztása mellett alacsonyabb a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázata.
Tápanyagtartalma:A lencse böjti (vagy vegetáriánus) ételek elkészítésére nagyon alkalmas, mert rengeteg fehérje van benne (1 csészényi lencsében kb. 18g a fehérje).
Ezen túl legalább 8 féle ásványi anyagot tartalmaz (1 csészényi lencse a napi vasbevitel 39%át, a napi mangánbevitel 49%át fedezi.)
A növényről:
A lencse egy apró, lemez alakú hüvelyes, aminek legalább 50 fajtája létezik. Színük a sárgától a narancson, zöldön át egészen a sötétbarnáig terjed. Hazája Ázsia, ahol egy bokorszerű, évelő növényen nő, de gyorsan elterjedt a mediterrán és közel-keleti területeken is.
A konyhában:
A baboktól eltérően nem kell előre beáztatni, és a főzési ideje is jóval rövidebb (kb. fél óra alatt meg is fő).
Nem csak levest, vagy főzeléket lehet készíteni belőle…
A régi görögök kenyeret is sütöttek belőle.
Ázsiában egészen pürésre főzik és mártást készítenek belőle; ez a dhal.
Lisztjéből Indiában ropogós kekszet sütnek, amit papdamnak hívnak.
Természetesen, igyekszem majd minél előbb, minél több bevált lencsereceptet is megosztani Veled.
Forrás: Egészséges élet, egészséges táplálkozás (Egmont, 2008.)
A kép eredetijének forrása a weightwatchers.com. oldal.