Szezámos fűszervaj

2012. január 05. - kreativiki

Már korábban leírtam a fűszervaj-készítés alapreceptjét, most egy számunkra nagyon bevált variációt szeretnék megosztani Veled.
Ne vegye kedved, ha első olvasásra az összetevők egy része beszerezhetetlenül idegenül hat. A végén leírok róluk mindent, amit tudok, ráadásul helyettesíthetők, vagy el is hagyhatók…

szezamosfuszervaj.jpgHOZZÁVALÓK

  • 200 g vaj
  • 3-4 tk szezámos pástétomkeverék
  • 1-2 tk sörélesztőpehely
  • 1 tk alma-, vagy balzsamecet, esetleg frissen facsart citromlé
  • 1-2 csipet só
    (vigyázva, mert a szezámos keverékben is van)
  • 1 kis csokor petrezselyem


Esetleg még
(szezontól függően) apróra vágott metélőhagyma, medvehagyma, vagy ami még eszedbe jut.

ELKÉSZÍTÉS

A vajat hagyom szobahőmérsékletűre melegedni, majd egy kis, zárható tetejű edénykében alaposan elkeverem a szezámos pástétomkeverékkel, a sörélesztőpehellyel és rácsurgatok egy kis almaecetet. Ha kell, kicsit megsózom és hozzáadom az apróra vágott zöldfűszereket.
Hűtőbe teszem és hagyom összeérni az ízeket.

Szezámos pástétomkeverék
Van benne: szezámmagpehely, napraforgó, zabkorpa, tengeri só és fűszerek (pl. zeller), mindez porrá őrölve.
Házilag elkészíthető: 2-3 ek szezámmagot, 1-2 ek napraforgómagot, 1 ek zabkorpát, kevés sót és némi vegamixet (szárított leveszöldséget) kávédarálóban megőrölve.
Mire? Fűszerként, vajjal keverve, szendvicsre, vagy köretre szórva.
Honnan? Leginkább bioboltokban, nagyobb drogériák bio-részlegében található; én a piaci fűszeresnél szoktam venni (200 g kb. 280,- Ft).

Sörélesztő pehely egy olyan élesztőfajta, aminek gombáit rendkívül gazdag táptalajon, árpacsírán nevelik. Ettől az elölt gombatenyészetből készült sörélesztő egy jótékony tulajdonságokkal rendelkező tápanyag lesz.
Van benne: esszenciális aminosavak, az összes B-vitamin, sok fontos nyomelem (vas, mangán, réz, cink, szelén, foszfor, kalcium, króm, jód, magnézium) és fehérje.
Mindez azért fontos, mert az összetevők aránya és megjelenési formája a legkedvezőbb és legkönnyebben hasznosítható a szervezet számára.
Mire? Ételízesítőként remek! Szendvicskrémekbe, sültekre, tésztákra, salátákra, levesbe, vagy csak simán egy joghurtba szórva.
Kevés is elég belőle (az ajánlott napi mennyisége 1 evőkanálnyi).

Honnan? Bioboltokból és nagyobb drogériákból. 100 g 700,-Ft körül van.

MEGJEGYZÉS

  • Ha ezeket "gyári" formában nem tudnád beszerezni, a szezámpástétomot házilag is elkészítheted, a sörélesztőt akár ki is hagyhatod.
  • Megint csak agitálnálak, hogy hallgass az ízlésedre és a fantáziádra; keverj bátran fűszervajat. Egészségesebb kenyérrevaló lehet a felvágottaknál és egyéb vajkrém készítményeknél.
  • Követve ezt a gondolatmenetet, a legjobb házi vajból, vagy jó minőségű márkázott teavajból készíteni.
  • És hidd el, 10 percnél biztosan nem tart tovább elkészíteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr403520326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása