Már rég óta nem eszünk itthon felvágott féleségeket, mert nagyítóval kell keresni azt a fajtát, ami jó minőségű alapanyagokból és szörnyűséges anyagoktól mentesen készül, no meg, nem is kell, hogy folyton hús legyen az asztalon…Ám, fehérje az kell, így a tojás egy kiváló alternatíva, most Húsvét után pedig némileg aktuális is, hogy mi legyen a sok főtt pirostojással...
HOZZÁVALÓK
5 db (főtt) tojás
- 2 ek tejföl, vagy joghurt esetleg majonéz
- 1 kisebb fej vörös, vagy lila hagyma
- szezontól függően kerülhet bele némi metélő, vagy medve hagyma
- pici mustár
- kevés só és bors
- sok (1-2 kk) őrölt kömény
- friss petrezselyem
esetleg még
- némi juhtúró
- reszelt vagy krémes sajt
- 1-2 tk szezámpástétom (legjobb szerintem a shitakegombás)
- egy kisebb ecetes uborka
- megmaradt húsvéti sonka
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat megfőzöm, megpucolom, a hagymákat aprítom, a fűszereket megőrlöm majd az egészet villával, vagy botmixerrel jól összedolgozom.
Készítés közben kóstolgatom, és ha kell korrigálom az ízeket.
Hűtőbe téve szeretem kicsit kihűteni, összeérlelni tálalás előtt.
MEGJEGYZÉS
- A tojáskrémben szerintem épp az a jó, hogy önmagában egy krémes alapot ad (kár belé a vaj) és enyhe íze miatt különböző ízekkel lehet vegyíteni. A variációs lehetőségek száma határtalan; csak néhányat vetettem fel, kísérletezz ízlésed szerint.
- A fent leírt mennyiségekből egy kb. 2 decis tálkányi (nagyobb margarinos doboznyi) krém lesz.