Van egy totáltuti kifőzde-étterem Pesten a Jászai Mari térnél; a Lecsó. Ha a közelben járok mindig betérek és, ha szerencsém van (és épp főztek) mákosgubát kérek (többek közt).
Legutóbb biztosra akartam menni, előre letelefonáltam, hogy a változó menüben a hét melyik napján lesz tutira az (is) az étlapon; fel is sorakoztam, de mint kiderült pillanatok alatt elfogyott (amit nem is csodálok). Ha tudták volna biztosan, hogy megyek félretettek volna nekem, de hááát...elkéstem.
Jobb híján - Leánykáim nagy lelkesedésére - otthon nekiláttam MákosGubát készíteni, ami bruttó igen hosszú fél órát vett igénybe...
Hozzávalók:
- 6 db (kissé szikkadt) kifli
- 40 g vaj
- 4-5 dl tej
- 3 ek méz
- 1-2 teáskanál vaníliaesszencia
- 100 g (darált) mák
- 50 g (darált) cukorféle
- ½ mokkáskanál szegfűszeg
- ½ citrom kifacsart leve
Elkészítés:
A vajat, tejet, mézet, vaníliát egy kis fazékban felforralom, miközben hüvelykujjnyi vastagra karikázom a kifliket.
A mákot ledarálom a cukorral és elkeverem benne a szegfűszeget.
A forró lével leöntöm a kiflikarikákat, összekeverem, hogy jól felszívódjon a tej, majd hozzákeverem a cukros mákot és a citromlét.
Kivajazok egy középméretű jénai üvegtálat, belezúdítom a mákos ázott kifliket és a kb.200°Cra (gázsütő 4es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15-20 percet sütöm, míg megpirul a teteje.
Tipp:
- Sokszor előfordul velem, hogy mihamarabb szeretnék mákosgubát enni, de túl friss a kifli...Ilyenkor egy éjszakára kicsomagolva hagyom őket kicsit megszáradni.
- Ínyenceknek mazsolát is lehet a mák közé keverni.
- Én csak úgy önmagában szeretem enni, de lehet rálocsolni egy kis vaníliaöntetet is.
Megjegyzés:
Maga a MÁK egy isteni eledel; azon túl, hogy nagyon finom, rengeteg ásványi anyagot és jótékony növényi olajat is tartalmaz. No, de erről egy külön kis SZÉben bővebben...