Ahogy korábban írtam, a megmaradt téli almák felhasználása végett változatossá próbálom tenni az almás-süti kollekciómat. Egy ilyen irányú receptvadászat során akadtam bele a TúrósGrízes eredeti receptjébe, amiről a (másnapi) második sütésnél már inkább lehagytam az almát...Egyszerűen Isteni!
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 2 dl (házi vagy főző) tejszín
- 20 g vaj
- 2 x 80 g kristály(os barna) cukor
- vanília őrlemény (vagy helyette talán kardamom, fahéj)
- pici só
- 2-3 evőkanál mazsola
- 150 g búzadara
- 250 g túró
- 3 db tojás
- 1-2 csepp édesnarancs illóolaj, vagy pici narancs-, citromlé
A tetejére esetleg kókuszreszelék, darált dió, mandula, kakaó, vagy egyéb hozzáillő, kedvedre való "feltét".
El tudom képzelni frissen szedett ribizlivel is :)
Elkészítés
A tejet a tejszínnel felteszem főni egy nagyobb fazékban, beleolvasztom a vajat, hozzáadok 80 g cukrot, vaníliát, egy csipet sót és a mazsolát. Ha a vaj már eltűnt, apránként belekanalazom a búzadarát és kicsit sűrítem (kb. 5 perc).
A túróban elkeverem a tojások sárgáját és az illóolajcseppeket, majd egy fakanállal alaposan beledolgozom tejszínes kásába.
A tojások fehérjét kemény habbá verem, közben hozzáadom a másik 80 grammnyi cukrot. Majd ezt is a masszához keverem.
Egy 22 x 30 centis tepsit kivajazok és eloszlatom benne a tésztát.
200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 40 percig (tűpróbáig) sütöm.
Még melegen megszórom kókuszreszelékkel.
Forrás
A recept eredetijét ITT találtam.