Halloween - Mindenszentek - Halottak napja

2011. október 31. - kreativiki

Október 31. estéje Halloween, azaz teljes angol nevén "All Hallows Eve", magyarul ’minden szent estéje’,
November 1. MindenSzentek ünnepe,
November 2. Halottak Napja.

Hogy is van ez? Mi köztük az összefüggés? Utána olvastam…

A termés betakarítását, a napos, dolgos időszak lezárását, a sötét, hideg, téli napok kezdetét és az elmúlást köszöntő őszhöz kapcsolódó ünnep minden nemzet hagyományaiban megtalálható különböző formákban. Sőt, ez az egyik legrégibb ünnep. Az évszázadok során a népek keveredésével (a Római-Birodalomban) a hagyományok és szokások is keveredtek; összemosódott a kelta napisten Samhain-fesztivál, a római gyümölcstermést köszöntő Pomona-nap, és a keresztény halottak napja.

Halloweent, az óév utolsó napján éjszakáját (október 31-én) a kelták a Halottak istenének szentelték, aki megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Az emberek féltek a visszatérő szellemektől és démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek, állatjelmezekbe öltöztek, hogy elijesszék falvaikból az ártó lelkeket.

November első napja a keltáknál az év kezdete, amit a Samhain-fesztivállal ünnepeltek. Hiedelmük szerint ekkor Napistenük (Samhain), aki az emberek számára a termékenységet, a munka szeretetét és a bőséget jelképezte a hideg fogságába került. Hajnalig táncoltak a szent tüzek körül, ezzel búcsúztatták az életadó napos időszakot és köszöntötték a sötétséget, az elmúlást. Ilyenkor (újév első napjaiban) emlékeztek az elhunytaikra is

Mindenszentek ünnepét a keltáktól vette és alakította át saját liturgiája szerint a nyugati keresztény egyház is 609-ben. Ekkor azon szentekről emlékeztek meg, akiknek nincs külön emléknapjuk. Egészen a VIII. századig május 13-án, ültek meg (ekkor avatták keresztény templommá az összes isten tiszteletére emelt római Pantheont). Az ünnep később áttevődött november 1-jére, valószínűleg szintén kelta hatásra.
Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. A kereszténység terjedése azonban nem mosta el a régi hagyományokat sem, az évek során a különböző szokások összevegyültek. A kivándorlók magukkal vitték a kelta gyökerekből származó Halloweeni és a holtakra emlékezés hagyományát Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is.

Hozzá kell tennem, hogy ez a nap nem csak a keresztény, de az összes - felekezettől és vallástól független - az Üdvösséget/Megvilágosodást/Felébredést/Buddhává válást megtapasztalt Lélekre való emlékezést, tisztelet nyilvánítást szolgálja.

November 2. Halottak napja a római katolikus egyházban az összes meghalt hívő emléknapja. Megünneplését csak 998-ban vezették be bencés rend hagyományaiba, ami a XIII. század végére vált általánosan elfogadottá.
A halottakról, elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, és az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapszik. E tanítás szerint az élő hívek imája segít a holt lelkeknek, hogy megtisztuljanak, és bebocsátást nyerjenek a mennybe.

Az elhunytakról való megemlékezés minden kultúrában megtalálható, de nemzetenként más és más hiedelem és szokásrend kapcsolódott hozzá.

- Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek.

- Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban.

- Máshol azt gondolták, hogy ezen az éjjelen az elmúlt évben meghaltak lelkei vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat.

- A régi kelták szerint az eltávozott lelkek ilyenkor hazaindulnak régi otthonaikba, és megpróbálnak visszatérni a földi világba. Az emberek úgy védekeztek a szellemjárás ellen, hogy házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket. Hogy megtévesszék és könnyebben elűzhessék az ártó lelkeket, az élők is szellemnek, állatoknak, félelmetes lényeknek öltöztek, így táncoltak, mulatoztak az utcákon. Úgy tartották, hogy a gonosz szellemek csak akkor térnek vissza saját világukba, ha étellel kínálják, vagy megijesztik őket. Az angol nyelvterületeken a gyerekek ma is jelmezekbe bújnak és kezükben tökből faragott vicces, vagy ijesztő lámpást és kis kosárkát tartanak. Így járnak házról-házra és finomságokat gyűjtenek, miközben azt kiabálják „Trick or treat” (szabad fordításban: csokit vagy csalunk! Magyarán, aki nem ad édességet a becsöngető gyerkőcnek, számíthat egy kellemetlen meglepetésre).
Éjjel a felnőttek partikat szerveznek, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak, és természetesen töklámpások díszítenek mindent.

Ennek a vigyorgó tökfejnek a neve Jack O’Lantern, aki ma már Halloween jelképeke. A történet szerint nevét egy Jack nevű részeges, tréfás kedvű emberről kapta, aki megviccelte az ördögöt, amikor az a tivornyák végén folyton zaklatta. Egy ilyen kísértéskor Jack rávette, hogy versenyezzenek, ki tud jobban fára mászni. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, és egyre magasabbra kapaszkodott egy hatalmas fán, aminek törzsére Jack közben egy keresztet rajzolt. Az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől így nem tudott lejönni a fáról. Jack csak úgy engedte le a patást, hogy megígérte vele; nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt se a mennyországba nem engedték be (iszákossága és csínytevései miatt), se a pokolba, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. De az ördög mégis odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább ne sötétben kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a lángot egy kivájt zöldségbe (különböző források szerint retekbe, répába, tökbe), és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A babonás emberek, egy ilyen lámpást tesznek a házuk elé vagy az ablakukba, hogy elűzzék Jacket.

Magyarországon mi kicsit másképp ünnepelünk, bár már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, rémisztgetős hangulata és kivájt töklámpások készítse.
Mindenszentek napján rendbe tesszük, és virággal díszítjük a sírokat, gyertyát gyújtunk halottaink lelki üdvéért. Ehhez a szokáshoz kapcsolódó némelyik népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben. Egyes népek még ennivalót is vittek a temetőbe.
November másodikán a szeretteinkért való gyertyagyújtás meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb.

Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon is gyertyát gyújthat. És nem csak az év ezen napján; a halottakért égő gyertyák tüze megtisztulást hoz, nem csak az elhunyt lelkeknek...

Rajzfilm ajánló
Meg kell említenem két remek Disney rajzfilmet, amik épp' halottak napján játszódnak és a családi összetartozást, egymás segítését, az emlékezést hangsúlyozzák.

Ééés...muszáj beszúrnom egy harmadik, számomra nagyon kedves animációs film (Tim Burton: The Nightmare Before Christmas, azaz Karácsonyi Lidércnyomás) Halloweeni dalát...

Forrás: wikipedia.hu, mimicsoda.hu, sulinet.hu, édenkert.hu, vitalmagazin.hu

Sütőtökös - Kakaós Süti

Így, hogy itt az idény, és én nagyon szeretem a sütőtököt, vadászom a jó recepteket. Ezt a változatot Rita konyhájában találtam. Azért tetszik, mert nem igényel hosszas előkészületet, gyorsan kész van és leginkább, mert a sok finomság közt ott van elrejtve a jókis zöldség, amit "natúran" nehéz beadagolni a Gyerkőceimbe. Így már ők kérik, hogy "uzsira megint olyan csokis sütőtököset süssél, Anya!"

Némileg változtattam az eredeti recepten és a húgom nagy ötlete alapján legközelebbi újításként muffin formában fogom kisütni.

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 150 g sütőtök hámozva, lereszelve
  • 100 g vaj
  • 80 g cukorféle
  • 2 db tojás
  • 2 ek natúr joghurt
  • fél citrom leve
  • 180 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek cukrozatlan kakaó
  • csipet só
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • ¼- ¼ kk őrölt gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, fahéj (bármelyik elhagyható, vagy helyettesíthető mással az ízlésednek megfelelően.)
  • 24 kocka (kb. 1 tábla) (ét)csokoládé

Elkészítés:

A vajat felolvasztom és habosra keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, a joghurtot, a citromlevet és végül a reszelt sütőtököt is.
A lisztben elkeverem a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, és a fűszereket. A száraz anyagokat csak akkor keverem a masszába, ha már előkészítettem (kibélelem sütőpapírral) a (20x27cmes) tepsit és a sütőt is előmelegítettem, mert a szódabikarbóna azonnal működésbe lép (oxigént termelve lazítja a tésztát), ha érintkezik a savas citromlével és joghurttal. Így minden keletkező oxigén növeli, lazítja a tésztát.

Ha mindez már megvan, összekeverem a fűszeres lisztet a sütőtökös masszával, beleöntöm a tepsibe és elsimítom. A 24 kocka csokit egyenlő távolságban, a leendő szeletek közepébe nyomom, egymástól kb. egyenlő távolságban (4x6 sorban).
180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.

Tápanyagtartalma nagyban függ a felhasznált kakaó és csokoládé milyenségétől, így azt most nem számolom ki. Mindenesetre csak módjával, mert kalória és szénhidrát tartalma biztosan sok...

Megjegyzés: Pár nap múlva is finom puha (már ha el nem fogyott…)

Ajánló:

A sütőtök egészségességéről EBBEN az írásomban olvashatsz.

ITT pedig találhatsz több receptet, leírást a sütőtök házi felhasználhatóságáról.

SütőtökKrém

A sütőtök – ahogy már írtam korábban – nagyon tápanyag dús, rostos zöldség, ezért teljes kiőrlésű kenyérre kenve kifejezetten egészséges, no és isteni finom!

HOZZÁVALÓK

  • kb. 300 g sült sütőtök
  • kevés (szőlőmag) olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • pici só, bors
  • 2 ek majonéz

ELKÉSZÍTÉS

A sütőtököt nem méregetem; egy jókora darabot megmosok, meghámozom, ujjnyi szeletekre vágom és mindkét oldalukat olajjal megkenve sütőlapra sorakoztatom.

kb. 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt puhulásig sütöm.

A krém elkészítéséhez ebből veszek ki kb. 300 grammnyit és összeturmixolom az apróra vágott hagymával, fűszerekkel és némi tejföllel.

Lehűtve kenyérre kenhető, köretként tálalható vagy egyszerűen csak kiskanállal majszolható.
Zárt dobozban néhány napig eltartható.

TIPP
Egy másik változat, vagy a "megmaradt" többi sült tököt pürésíthetjük és egy kis mézzel elkeverjük. Így még a gyerekek is szeretni fogják...

Ajánló:
A sütőtök egészségességéről EBBEN az írásomban olvashatsz.

ITT pedig találhatsz több receptet, leírást a sütőtök házi felhasználhatóságáról.
 

Esszé a Sütőtökről

Az ősz egyik szezonális csemegéje a SÜTŐTÖK, latinul ’Cucurbita’, népies nevén ’dinka’.

Tápértéke nagyon magas; sok cukor, fehérje, vitamin és rost van benne, de a kalória tartalma nagyon csekély (100 g csak 80 kcal). Olyan könnyen emészthető, hogy már csecsemő korban adható, és valójában nincs olyan korosztály, akiknek ne lenne hasznos a rendszeres fogyasztása.

Rendkívül magas a káliumtartalma, ami azért fontos, mert a nátriummal együtt ez a nyomelem tartja egyensúlyban szervezetünk vízháztartását. Sajnos túl sok nátriumot fogyasztunk (leginkább konyhasó formájában), így igencsak szükség van a természetes káliumforrásokra is. Kutatások kimutatták, hogy minél több káliumot eszünk, annál nagyobb lesz a csontokban található ásványi anyag sűrűség. Mert, ha túl sok savas ételt eszünk, a szervezetünk kénytelen ezt közömbösíteni, amit úgy tud elérni, ha felhasználja a csontokban található kalcium sókat (igen, ez a csontritkulás…). A sütőtökhöz hasonló, magas káliumtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelése csökkenti a szervezet elsavasodását, ezáltal segít megőrizni a szervezet kalciumtartalmát (is), így a csontok és izmok épségét.

Egyéb káliumtartalmú zöldségek, gyümölcsök: a friss és az aszalt sárgabarack, szilva és szőlő, valamint az alma, narancs, banán, málna, uborka, cékla, sárgarépa, krumpli, borsó, bab, retek, torma, petrezselyem, kapor, zeller, hagymák, tök és dinnyefélék.

Másik fontos alkotói az antioxidáns karotinoidok (amiktől narancssárga színű), de az A-vitamin tartalma sem elhanyagolható, ami a látást, a szemet erősíti.
Ezek mellett tartalmaz még vasat, magnéziumot, foszfort és természetesen bélrendszer-tisztító rostot.

A sütőtök édes íze sütve jön ki a leginkább. Az A-vitaminnak és karotinoidoknak zsírra van szükségük a felszívódáshoz. Lehetőleg sok jó omega zsírsavat tartalmazó, hidegen sajtolt, hevíthető olajjal jó kisütni. Így sokkal finomabb és egészségesebb is.
Ehhez alaposan megmosom, meghámozom, kb. ujjnyi vastag szeletekre vágom, kimagozom, majd mindkét oldalára kevés szőlőmag olajjal bekenem. Tepsire rakosgatva 200 fokos sütőben 40-50 perc alatt puhára sütöm.
Az így nyert puha tök sokféle képpen felhasználható; például pürének (krumpli helyett), süteményekbe, pogácsába, krémként kenyérre kenve, vagy csak úgy önmagában elfalatozva. Kockára vágva, és úgy megsütve húsok mellé köretként is kínálható.

A nyers tök lereszelve süteményekbe, fasírtokba, töltött ételekbe is tehető, mert így gyorsan megfő. Párolva is elkészíthető, de ebben az esetben kevésbé lesz édes.
Konkrét recepteket a következő bejegyzésekben írok majd.

TÖKMAG
A finom édes hús mellett a szintén finom tökmagban is számos jókis tápanyag található. Ezek például pozitív hatással vannak a jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra (béta-szitoszterol), mások koleszterincsökkentők (fitoszterol). Ásványi anyagok közül szintén gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban, mangánban. Pirított állapotban ezek jóval nagyobb mennyiségben válnak felhasználhatóvá a cink, szelén és rostok mellett. Mindezek a nyomelemek fontosak a növekedés, sebgyógyulás, agyi funkciók és a cukor megfelelő anyagcseréje, valamint az inzulin és a koleszterin szempontjából. Azonban rá is igaz, hogy csak mértékkel nassoljuk, mert sok benne a fehérje, de a kalória is.

Pirított tökmag házilag:
A sütőtök húsából kivájt magokat megmosom, majd kiterítve, levegőn hagyom kiszáradni. , Egy kevés vajat felolvasztok, vagy felforrósítok szezám esetleg repce, vagy szőlőmag-olajat és rádobom a tökmagokat. Szétoszlatom őket és addig sütöm, míg ropogósak nem lesznek. Különböző fűszerekkel ízesíthető is, például kurkumával, fokhagymával vagy cayanne-i borssal.
A tökmag (mint mindegyik dióféle és mag) kiválóan illik aszalt gyümölcsökhöz, sült zöldségekhez, salátákhoz és műzlibe.

És ne felejtkezzünk meg a magokból nyert TÖKMAGOLAJról sem, melynek ásványi anyag tartalma nagyjából megegyezik a fent felsoroltakkal, így gyógyhatása is hasonló, de koncentráltabb. Fogyasztása férfiaknak kifejezetten ajánlott.

Ajánló:
ITT  találhatod meg a receptjeimet, leírásaimat a sütőtök házi felhasználhatóságáról.

Forrás (többek közt, leginkább) Jonny Bowden: Egészséges élet Egészséges táplálkozás (Egmont kiadó, 2008.) A pirított tökmag receptjét a Dr. Walter Willet jegyezte le a könyv magvakról szóló fejezetében.
Az első és utolsó képek forrása az international.stockfood.com oldal

Szemvidítás

Egyik reggel arra ébredtem, hogy az egyik szemem csúnyán be van duzzadva, szúr, véreres és váladékozik. A tüneteket jól ismertem gyerekkoromból, amikor sokszor és sokat szenvedtem tőle; kötőhártya-gyulladás.
Még régen egy kedves Barátnőm hívta fel a figyelmem a Szemvidító fűre, amit akkor (is) nagy nehezen sikerült beszereznem, és teát főzve belőle borogattam a szemem. El is felejtettem, milyen a kötőhártya-gyulladás, egészen mostanáig…

Ez az a fű (többek között), ami nem hiányozhat az itthoni készletemből, mert szemszárazság ellen is ezt használom műkönnyek helyett. Rögtön készítettem a teát, elővettem a szemöblítő poharat is, és napjában többször „átmostam” a begyulladt szemem. Estére már épp hogy csak piros volt, és harmadnapra teljesen helyre is jött.

Jöjjenek a részletek:

Orvosi szemvidító fű, latin nevén: ’Euphrasia rostkoviana’, gyógyszerkönyvi nevén: ’Euphrasiae herba’. Az Euphrasia a görög ’boldogság’ Euphrosyne szóból származik. Euphrosine az egyik grácia volt a görög mitológiában; a szépség, kellem, vidámság megtestesítője. Az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény nem csak a szemre van jó hatással, a növényt használó személy jókedvű és boldog is lesz, bár ennek miértjére még nem találtam információt. Népies neve magyarul is hasonló: vigasztalófű, szemüdv, szemfű.

Milyen? Maga a növény a tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozik. A szemvidító fű egy 10-30 cm magas, kecses, hegy- és dombvidékeket, nyirkos erdőket, réteket kedvelő egyéves gyógynövény, amit június-júliusban gyűjtenek. Felső, virágos hajtását használják gyógyászati célokra. Virága olyan, mint egy tágra nyílt szem…

Mire jó? Gyógynövényként általános gyulladás-csökkentő hatással bír, különösen a szemek kötőhártyáján és a bőr felszínén.
Szembetegségekre kiváló gyógyír, így például árpa, kötőhártya-gyulladás, allergia esetén, vagy fáradt, duzzadt, karikás szemek ápolására, szemszárazság megszűntetésére.
Teája fertőtlenítő, tisztító, gyomorerősítő hatású; a gyomor- és bélhurut ellenszere. A népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák.

Hogyan használjuk? Langyos főzete használható borogatásként, vagy öblítő léként, belsőleg teaként.

Honnan? Mennyi? Gyógynövényboltokban és néhány bioboltban is beszerezhető; 20g kb. 300,-Ft.

Szemöblítő pohár, másnéven szemfürdőkád
Milyen? Hajó formájú, lekerekített peremű, vastag üvegből készülő „talpas pohár”.
Mire?
- kiszáradt, túl erőltetett szemek,
- szemfertőzés, árpa,
- szénanátha, allergia,
- rossz látás, szemizom gyengeség, szemfenék elmeszesedés
esetén szemöblítésre.

Használata:
Alaposan mosd le a szempilla és szemhéj festéked.
Töltsd fel a szemöblítő poharat kb. 2/3ig szemvidítófű főzettel, vagy sóoldattal, hajolj előre és illeszd szorosan a szemedre, majd lassan hajtsd a hátra a fejed. Az üveg speciális kiképzésének köszönhetően szorosan illeszkedik a szemünkre, így nem folyik ki belőle az oldat, de azért tehetsz készenlétbe egy kis törölközőt. Hátrahajtott fejjel, szemedet nyitva tartva, 1-2 percen keresztül pislogj többször az oldatba, mozgasd körbe-körbe, hogy a szemed kellően benedvesedjen.
Ugyanezt csináld végig a másik szemeddel is.

A szemöblítés napjában többször is elvégezhető; ajánlatos reggel és este.

Tisztítása, fertőtlenítése: Alkohollal átitatott vattával, esetleg eszközfertőtlenítő kendővel (gyógyszertárban kapható) lehet áttörölni, vagy forró vízben 10-15 percet főzni. Beteg szem öblítése után nagyon gondosan kell fertőtleníteni!

Honnan? Mennyi? Gyógyászati segédeszköz boltokban kapható kb. 1.000,-Ft-ért.

Tea és oldatkészítés:
Szemvidítófű tea:
Öblítésre, borogatásra: 1 teáskanálnyi füvet tegyél egy kis teáscsészébe és forrázd le kb. 100-120 ml forró vízzel. Fedd le a csészét (tedd rá a kistányérját), hagyd állni 15-20 percig, majd szűrd le. Ha kihűlt használhatod.
Inni: 2 tk drogot forrázz le 2-3 dl vízzel, lefedve hagy állni 5-10 percig, majd szűrd le.

1% -os sóoldat:
Egy befőttes üveget rakj tele kristálysó darabokkal, majd öntsd fel ásványvízzel, vagy tisztított csapvízzel, úgy, hogy az a kristályokat ellepje. Néhány óra múlva az oldat eléri a 26%-os töménységet, és a sókristályok oldódása megáll, a sókoncentráció állandó marad. Az oldat telítettségét jelzi a benne levő fel nem oldódott sókristályok jelenléte. Ez az oldat feltölthető vízzel mindaddig, amíg a kristályok teljesen fel nem oldódnak. (Utántöltéskor persze várni kell egy órát, míg az oldat újra telítetté nem válik.)
Ez a sóoldat teljesen steril és csíramentes, így évekig eltartható zárt üvegedényben. Nem csak kiváló fertőtlenítő hatású, de érösszehúzó hatása csökkenti a váladékképződést is.

Szem-, orr- vagy fülcseppként ezt a tömény oldatot kell tovább hígítani.
1 %-os sóoldat = 2,5 dl víz + 10 ml 26%-os sóoldat vagy
1 gr finomszemcséjű természetes kristálysó + 100 ml víz, vagy
1 teáskanál tiszta sót oldani 250 ml tiszta vízben.

Az 1% -os sóoldat megfelel a könnyeink só koncentrációjának, ezért nem csípi a szemet. (A legegyszerűbb a hígított oldatot megkóstolni, és ha nem túl sós, akkor biztosan nem fog csípni sem.)
Nincs benne tartósítószer, sem semmi egyéb kemikália (mint a műkönnyekben), így természetes módon szünteti meg a szemszárazságot.

Mindkét oldatból érdemes mindig frisset készíteni, nehogy időközben kórokozók szaporodjanak el bennük.

Borogatás:
Duzzadt, karikás fáradt szemet nem csak öblíteni, de borogatni is lehet. Ehhez
gyógyszertárakban kapható steril, 100%-os pamut vattát itass át/márts bele a sóoldatba/teába és tedd a csukott szemedre úgy, hogy az szorosan illeszkedjen. Pihenj le 5-15 percre.
- A táskák eltűntetésére régi praktika a ’burgonyás pakolás’. Reszelj le egy szem nyers krumplit, majd gézdarabok közé téve 10 percre tedd a szemeidre.
- Hasonlóan régi és jó megoldás egy-egy a szemekre helyezett uborkaszelet.

Szemszárazság esetén (ami mai, számítógépes/TV nézős világunkban népbetegség) fontos a pihentetés és nagyon-nagyon sok tiszta vizet inni egy nap (ez rendkívül fontos a szemnél, de minden más szerv esetében is).

Megjegyzés: A gyógynövényhasználat nem zárja ki, az esetleges az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazását.

Érdekesség: Sokféle, különböző századokból származó, különböző anyagokból és formákban készült szemöblítő poharat láthatsz és (angolul) olvashatsz a történelmükről a spurgeongeneral.com oldalon.

A szemöblítés módjának képei eredeti formájukban a dr-barbara-hendel.com oldalon találhatók.
 

Lángos, ahogy mi szeretjük

A családom imádja a lángost. Nyáron a budai Római-partra és a Balatoni Dédihez járunk lángost enni, de szezonon kívül én alkotok itthon.
A sok-sok recept közül végül ezt az alábbit szerettük meg nagyon, mert gyorsan elkészül és egy dagasztásnyit akár egy hétig is ehetünk kisebb részletekben; csak elő kell venni a hűtőből és formázni-sütni-kenni-enni.
Az eredeti neve is „Hetes Lángos”, mert egy hétig hűtőben eltartható, de egy-egy fiús sörpartis este persze, lazán elfogy…

HOZZÁVALÓK

  • 7eslangos.jpg150 ml tej + kevés cukorféle
    (én mézet szeretek bele tenni)
  • 50 g (1 egész kocka) friss élesztő
  • 1 kg liszt
    (tapasztalatom szerint a legjobb a 700 g fehér (tönköly)búzaliszt + 300 g rétesliszt)
  • 3 tk só
  • 3 tk őrölt kömény (elhagyható)
  • 3 tk fokhagymapor (elhagyható)
  • 3 kis pohár (450 ml) kefír
  • 3 db tojás

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt elmorzsolom és elkeverem a langyos, édes tejben.
Míg kicsit felfut, egy nagy tálba kimérem a liszteket és hozzákeverem a sót.

A liszt közepére kis mélyedést csinálok és beleöntöm az élesztős tejet.
Egy kis lisztet szórok a tetejére, és konyharuhával letakarva kb. 10 percet hagyom pihenni.

Ezután hozzáadom a kefireket, és az előre felvert tojásokat, majd jól összedolgozom a tésztát.

Tapasztalatom szerint így készítve nem ragad, hamar elválik az edény falától és a kéztől; a végeredmény egy lágy, homogén tészta lesz.
Dagasztás közben nem szabad (és nem is kell) sokat lisztezni, nehogy végül kemény legyen a tészta.

Végül egy frissentartó fóliával letakarom az edényt és hűtőben (vagy ősszel már kinn az erkélyen) egy éjszakát pihentetem.

Sütés előtt kb. fél órával előveszem a hidegről a tésztát, majd kb. pingponglabdányi golyókat tépkedek belőle és lelapítom (vagy kis sodrófával kinyújtom) kör alakúra, de még ne a teljes méretre.

Amíg így is kicsit kel a tészta előkészítek egy serpenyőt, amibe bőven öntök olajat (így a lángos nem szívja majd vele tele magát) és felforrósítom.

Egy tálat is előkészítek papírtörlővel kibélelve, hogy majd arra szedhessem ki az elkészült lángosokat.

Ha már forró az olaj (serceg benne a próbatésztadarab) a kezembe veszek egy kis tésztakorongot és laza mozdulatokkal körkörösen széthúzogatom a megfelelő méretűre, így teszem az olajba.

Mindkét oldalát kb. 1-1 percig sütöm, majd kiszedem és a papírtörlővel kibélelt tálba állítom, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen róla.
Jöhet a következő, és így haladok, míg telnek a bendők.


Tejföllel, sajttal, fokhagymakrémmel tálalom, ki hogy szereti.

Tanács

  • Fontos, hogy nagy tálban legyen megdagasztva és kelesztve a lángostészta, hogy legyen helye a duplájára dagadni.
  • Réteslisztet pedig azért jó beletenni, mert így formázáskor könnyebben nyújtható lesz majd, nem szakad el a tészta.
  • A tönkölyliszt pedig egyszerűen csak egészségesebb, mint a sima búzaliszt.

Tipp
Az esetleg megmaradt lángostésztát lefóliázott tálban ismét hidegre teszem, vagy lefagyasztom. Ez utóbbi esetben felhasználás előtt jó pár órával (egy éjszakára) elő kell venni, hogy jól felengedhessen, felkelhessen, majd a fent leírtak szerint lehet formázni-sütni-kenni-enni.

RÁADÁS RECEPT

Fokhagymakrém házilag
1 fej fokhagymát egészem apró darabokra zúzok, vagy leturmixolom némi olívaolajjal, egy kis sóval és egy kevés vízzel. Ha nem fogyna el a lángoshoz, hűtőben pár hétig eltartható (bár kicsit be fog barnulni), vagy remekül felhasználható fűszervaj készítésére, vagy bármibe, amibe fokhagymát tennénk.

A recept eredetijének forrása a Lángosok könyve, amit regisztráció után több más receptkönyvvel együtt le lehet tölteni a Drótpostagalamb Recepttárából.

Útmutató az illóolajok kozmetikai felhasználásához

Jöjjön most az illóolajos összefoglaló...részletesen pedig itt olvashatsz az egyes illóolajok (nem csak kozmetikai jelentőségű) tulajdonságairól.

Bőrtípus szerint:
Mindannapi krémekbe pár csepp ezek közül erősíti a szövetek védelmét.

Normál bőrre: geránium, jázmin, levendula, narancsvirág
Száraz bőrre: cickafark, geránium, jázmin, kamilla, szantálfa, ylang-ylang, rózsa
Érzékeny bőrre: grapefruit, jázmin, kamilla, narancsvirág, rózsa.
Normál bőrre: geránium, jázmin, levendula.
Zsíros, pattanásos bőrre: bergamott, boróka, cédrus, ciprus, citrom, citromfű, édeskömény, geránium, grapefruit, kakukkfű, levendula, rózsa, teafa, zsálya.
Vegyes bőrre: geránium, levendula, szantálfa, ylang-ylang.
Öregedő bőrre: citromfű, jázmin, levendula, mirha, pacsuli, rózsa, szantál, (fenyő)tömjén.

Cél szerint:
Hidratáló hatású illóolajak: geránium, jázmin, levendula, rózsa, rózsafa, szantál.
Szemkörnyék bőrére: bergamott, citrom, édeskömény, jázmin, kamilla, levendula, pálmarózsa, rózsa.
Száj és fogápolásra: borsmenta, fodormenta, kamilla, mirha, narancs, zsálya.
Körömápoláshoz: citrom, citromfű, tömjén, mirha.
Gőzöléshez (arcisztításra): kamilla, levendula, borsmenta, citromfű, rozmaring, rózsa.
Napvédő krémben bátran használható olajak: levendula, rózsa, rózsafa, jázmin, szantál.

Veszélyesek lehetnek:
Várandósság esetén ne: bazsalikom, boróka cédrus, ciprus, édeskömény, izsóp, kakukkfű, kámfor, mirha, majoránna, rozmaring, szurokfű (oregánó), zsálya,
Gyerekeknek ne: bazsalikom, borsmenta és eukaliptusz (5 év alatt), rozmaring (3 év alatt), kámfor.
Magas vérnyomás esetén ne: kakukkfű, rozmaring, zsálya.
Fényérzékeny olajok: angyalgyökér, bazsalikom, bergamott, citrusfélék (pl. a citrom és a narancs is), általában a fűszerolajok (pl. bazsalikom, édeskömény, szurokfű (oregánó), rozmaring), menta.
Homeopátiás kezelés alatt nem javasolt olajak: menta, kamilla, kámfor.

Természetesen keverve, egyszerre több, az adott bőrtípusnak, célnak megfelelő, illóolajat is lehet használni, de nem jó túllépni a receptben ajánlott mennyiséget.
50ml vivőolajhoz általában 8-10 csepp illóolajat adunk.

Váltószámok
20 csepp illóolaj = kb. 1ml

A kép eredetijének forrása atheenergeticconnection.com oldal.
 

Útmutató a növényi vajak-viaszok-olajak felhasználásához

Az otthon készíthető kozmetikai receptekre is igaz, hogy nincsenek kőbe vésve; minden mindennel lecserélhető. Tehát az adott vajat lecserélheted másmilyen vajjal, az olajat másmilyen olajjal, ami jobban megfelel a bőrödnek, vagy könnyebben be tudod szerezni, az illóolajokat olyanokkal, amik jobban megfelelnek az ízlésednek, vagy a bőröd igényeinek.
A lényeg, hogy a receptben megadott arányokat betartsd és figyelj rá, hogy a célodhoz és a bőrödhöz is passzoljanak az összetevők.

Összeállítottam egy kis összefoglalót, ami segítségedre lehet a választásban. Bővebben pedig két másik bejegyzésben olvashatsz a vajakról, viaszokról és az olajokról.

Alapnak valamilyen hidegen sajtolt természetes bázisolaj:
A zsíros olajok többnyire a növények terméseiben és magjaiban megtalálható tápanyagok, amik nagyrészt illatmentes, nem illékony, folyékony, gyógyító hatású zsírok. Különböző mértékben és formában tartalmaznak zsírsavakat, a bőrön különböző gyorsasággal.
Fontos vivőanyagok, de önmagukban is kiválóan alkalmazhatók.
Ne felejtsd, mindig jó minőségű, hidegen sajtolt változatot válassz!

Sűrítőnek vajak, viaszok (telített zsírsavakat tartalmaznak, szobahőmérsékleten többnyire szilárdak. Önmagukban is kiválóan alkalmazhatók):
Kókuszvaj, sheavaj, kakaóvaj, cetzsír, méhviasz. És még a ricinus és jojobaolaj is ide tartozik, bár ezek szobahőmérsékleten folyékony állagúak. (Glicerid, zsíralkohol)

Bőrtípus szerint:
Normál bőrre:
sheavaj, mandula, őszibarackmag-olaj, körömvirág olaj és bármely általános olaj
Érzékeny bőrre: shea, kakaó, mangóvaj, jojoba, avokádó, búzacsíra, makadámia dió, sárgabarackmag, lenmag, tökmag, napraforgóolaj.
Száraz bőrre (egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok): avokádó, búzacsíra, földimogyoró, jojoba, mandula, makadámia dió, olíva, sárgabarackmag, szója(bab), csipkebogyó (vadrózsa), argánfa, borágóolaj és még sheavaj, kakaóvaj.
Zsíros bőrre (többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, szárító olajok): szőlőmag, muskotályrózsa és még jojoba, dió, csipkebogyó, földimogyoró, napraforgó, tökmag, feketekömény, borágó, olíva és bármely általános olaj.
Pattanásos bőrre: szőlőmag, muskotályrózsa, kókusz, búzacsíra, szezám, olíva, dió, ligetszépe, és bármely általános olaj.
Öregedő, Érett bőrre: mandula, ligetszépe, csipkebogyó (vadrózsa), makadámia dió, dió, mogyoró, meggymag, homoktövis, sárgabarackmag, szezámolaj.
Minden bőrtípusra (általános olajak): kókusz, jojoba, mandula, szőlőmag, repce, búzacsíra, ligetszépe, földimogyoró olaj, méhviasz

Különösen tápláló: szőlőmag, barackmag, avokádó, jojoba, dióolaj.
Különösen jó hidratáló: sheavaj, kókusz, repceolaj.
Különösen jól puhít, rugalmasít (csíkok megelőzésére): shea és mangóvaj, búzacsíra, mandula, mogyoró, lenmagolaj.
Szemkörnyék bőrének ápolására: jojoba, dió, szőlőmag, csipkebogyó (vadrózsa), olívaolaj.
Ajakápoláshoz: jojoba, dióolaj.
Körömápoláshoz: mandula, kukoricacsíra, kókusz, olíva, barackmag, ligetszépe, búzacsíra-olaj.
Hajápoláshoz: jojoba, szezám, olíva, mandula, szőlőmag, kukoricacsíra-olaj.
Sebgyógyításra (hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó olajok): sheavaj, csíraolajok (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj), körömvirágolaj, sárgarépa (karotta) olaj.
Fényvédő hatású olajak: kókusz, jojoba, körömvirág-, makadámia, dió, avokádó, szezámmag-, sárgarépamag-, paradicsommag olaj, kakaóvaj.
Napozás után: sheavaj, az aloe vera olaja, mandula, körömvirág, lenmag, csipkebogyó, makadámia dió-olaj (megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula, vagy kamilla illóolajat is keverünk hozzájuk).
Masszázshoz (50%-nál magasabb telítetlen zsírsav tartalmú, félig száraz olajok): olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámia-olaj.

Krémkeverés szempontjából:
Emulgeáló (lecitin tartalmú): viaszok (a méhviasz is), avokádó, szezám, szója, makadámia, búzacsíraolaj (ezek az olajak magas lecitin tartalmuk miatt kiváló vízmegkötők, azaz hidratálók is) és még természetes emulgeáló szerek a tojás és az epe.
Sűrítő: viaszok, vajak.
Hőérzékeny olajak: olíva, búzacsíra, dió, lenmagolaj, búzacsíraolaj.
Hevíthető: napraforgómag, szőlőmag, mandula, kókusz, jojoba, avokádó, repce.
Gyorsan száradó olajok (általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe) (regenerálnak, öregedő, száraz bőrre): argánfa, borágó, feketekömény, avokádó, búzacsíra

Ezekben a vivőolajokban oldjuk fel az illóolajakat; általában 50ml-enként 8-10 csepp illóolajat. A következő bejegyzésben ezeket is összefoglalom.

Váltószámok
Olajak
kb. 1 ml = 1 gr
1 kk (kávéskanál) = 2,5 ml
1 tk (teáskanál) = 5 ml
1 ek (evőkanál) = kb. 15 ml (méréseim szerint inkább 12 ml).

Méhviasz
1ek reszelt méhviasz = 4 g

Sheavaj
10 g  = kb. 1 púpozott evőkanál, folyékony állapotban 5-6 ek.
100 ml = 85 g

Brahma Dráma

Még régen olvastam Don Miguel Ruiz: A szeretet iskolája című remek könyvében egy nagyon aranyos történetet. Tulajdonképpen ez az indiai teremtéstörténet és egy kicsi valami más is...

"A kezdetek kezdetén semmi sem létezett, csak Brahma és rendkívül unatkozott. Játszani akart, hogy elüsse az időt, és megteremtette Máját, a szép istennőt. Boldogan éltek, ám Brahma egyszer elmesélte kedvesének, miért teremtette.
− Játszunk! − felelte Mája lelkesen. − Nagyon jó játék lesz, de ígérd meg, hogy pontosan azt teszed, amit mondok.
Brahma beleegyezett, és az istennő utasításait követve megteremtette a világegyetemet. Megalkotta a Napot, a Holdat, a bolygókat és a csillagokat, majd megteremtette a földi életet, az állatokat, a növényeket, a légkört és minden egyebet.
− Milyen csodás a káprázat világa! − tapsikolt Mája. − Most szeretném, ha teremtenél egy állatot, amely elég okos ahhoz, hogy mindezt értékelje.
Erre Brahma megteremtette az embert, majd megkérdezte, mikor kezdik a játékot.
− Ebben a pillanatban − felelte az istennő, és több ezer darabra vágta Brahmát, majd minden emberbe tett egy darabkát belőle. − Most kezdődik a játék − jelentette be diadalmasan. − El fogom feledtetni veled, ki vagy, te pedig próbáld megtalálni önmagad.
Azzal létrehozta az álmot, Brahma meg azóta is próbálja felidézni, ki is ő valójában. Brahma ott van mindnyájunkban, csak Mája mindig megakadályozza, hogy felismerje önmagát. Amikor „felébredünk”, ismét Brahmává leszünk, visszanyerjük isteni mivoltunkat."

A folytatásért és sok más hasznos gondolatért érdemes elolvasni magát a könyvet is.

A kép eredetijének forrása: authenticselfyoga.blogspot.com
 

Mézes Ajakír házilag

Most, hogy vége van a vénasszonyok nyarának, hűvös szelek járnak, egyre inkább szükség van tápláló, hatásos ajakírra. Tapasztalatom szerint a könnyen beszerezhető, jónevű stiftes ajakápolók csak rövid időre jelentenek gyógyírt a kiszáradt, cserepesedő, szélfútta ajkakra, folyamatosan újra és újra kenni kell őket.
Jöjjön hát egy számomra jól bevált ajakbalzsam recept, amit könnyen, percek alatt el lehet készíteni és hosszú időre kellemesen puhává varázsolja az ember ajkait, hacsak le nem nyalogatja…

Hozzávalók:

  • 4 g (1 ek) reszelt méhviasz
  • 10 ml (1 ek) jojoba, vagy mandula, esetleg olívaolaj
  • 10 ml (1 ek) kókuszolaj vagy shea vaj
  • 5 ml (1 tk) méz (nem szabad többet tenni bele, mert a sok méz szárító hatású!)

Esetleg még

  • 1 E-vitamin kapszula
  • 1-2 csepp citrusos (vagy ízlés szerinti) illóolaj
  • színezéshez a kívánt árnyalatnak megfelelő (1-2 kávéskanál) cékla- vagy áfonyalé.

Elkészítés:
A méhviaszt lereszelem és egy kis üvegtálba mérem a jojoba, vagy mandulaolajjal. (Ha olívaolajat használsz, azt csak később, a mézzel együtt keverd hozzá, mert hőérzékeny!) A kókusz vagy shea vajat is a tálba teszem.
Ezt a tálat egy kevés vizet tartalmazó lábaskába állítom és meggyújtom alatta a gázt. Szóval vízfürdőn folyamatos kevergetéssel felolvasztom a méhviaszt a vajjal és a (nem hőérzékeny) olajjal.
Ha teljesen összeolvadtak (pár perc után), kiveszem a tálat a forró vízből és kicsit hagyom hűlni.
Végül hozzákeverem a mézet is és esetleg a többi hozzávalót (az olíva olajat, E-vitamint és az illót).
Ha nem csak csillogó fényt, hanem vöröses színt is szeretnél, tegyél bele egy kevés (frissen préselt, vagy 100%os bioital) cékla- vagy áfonyalét.
Az egészet (egy hurkapálcával) jól elkeverem, míg sűrű krémes nem lesz. Jó alaposan kell keverni, különben kicsapódhat a méhviasz!
Praktikusan inkább több kisebb (4db 10 ml-es) tégelykébe öntöm, hogy a család minden tagja vihesse magával a táskájában.

Használata:
Egyszerűen csak egy keveset a tiszta ujjammal kiveszek a tégelyből és az ajkaimba masszírozom, mielőtt kilépnék az ajtón, vagy, ha éppen szükségét érzem.

Tárolása:
Nincs benne víz, sem avasodásra hajlamos olaj, így nem szükséges hűtőben tárolni. A méz, a kókuszolaj és az E-vitamin kapszula is garantálják az eltarthatóságot. A növénylével színezett változatot jó, ha minél előbb elhasználod.

Tipp:

  • Krém kéveréshez, tároláshoz használható különböző méretű műanyag tégelyt fodrászkellék boltban lehet vásárolni, vagy internetes áruházból rendelni. De jó szolgálatot tehetnek a kiürült ajakápolós stiftek is.
  • Ezt a krémet kézkrémként is jó használni, igaz egy kis idő kell, míg a bőr beszívja.
  • Ha nem akarsz kutyulni, használj az ajkaidra natúr shea vajat, vagy dióolajat, csak úgy önmagában.
     

Ajánló:
Egy másik, shea- és kókuszvaj tartalmú ajakír receptemet ITT találod.

süti beállítások módosítása
Mobil