Mézeskalács Karácsonyra

2011. december 08. - kreativiki

Egy ideje megint hanyagolnom kell a bejegyzéskreálást, mert a Lányaim és hétköznapi teendőim után mézeskalácsolással kell foglalkoznom; hála kedves Barátaim, Rokonaim és Üzletfeleim sok-sok megrendelésének...:)

Íme a most karácsonyra készült alkotásaim (lencsevégre kapott része).
(Ha az egyes képekre kattintasz, nagyban is megnézheted őket.)


Ha szeretnél Te is mézeskalácsot készíteni, korábbi írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:

Láthatsz még általam készített mézeskalácsokat ITT.

Mézeskalács készítés - Díszítés

A megsült mézeskalácsokat többféle módon lehet díszíteni. Már írtam a magos-kirakásról, most jöjjön az úgynevezett 'ájzolás', azaz a cukormázzal való rajzolás.

Cukormáz
Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 tk citromlé, vagy (alma)ecet
  • kb. 180-200 g átszitált porcukor
  • 1 csapott tk étkezési keményítő, vagy átszitált rizsliszt
  • egy csipet finomszemű só

Készítés:
200 g porcukorban elkeverek (maximum!) 1 csapott teáskanál étkezési keményítőt (vagy rizslisztet) (ez összetartja, és egyenletessé teszi a máz folyását) és egy csipet finom szemű sót (hogy szép fehér maradjon a máz, ne legyen idővel fénytelen, áttetsző).
Az egészet fém tésztaszűrőn átszitálom, hogy csomómentes legyen. (Ha csomós marad, folyton eldugítja a habzsákot és megakasztja a vonalakat.)

Üvegtálban (így nem folyósodik vissza a felvert tojás) 1 mokkáskanálnyi facsart citromlével (szigorúan gyümölcsből) kemény habbá verek 1 tojásfehérjét.

Kis kézi habverővel (nem géppel) kanalanként keverem a habba a kb. 180-200 g jól átszitált porcukrot.
Addig adagolom a porcukrot, amíg összekavarva igen sűrű anyag nem lesz belőle. Akkor jó vékony vonalak mintázására a máz, ha a felhúzott csúcsok csak nagyon lassan (vagy szinte nem is) süppednek vissza.

Tippek a mázhoz:

  • Ha gyerkőc fog rajzolni a mázzal, akkor érdemesebb jóval hígabbat készíteni (kb. 150 g cukorból), hogy könnyebben kinyomhassa a tubusból.
  • A túl folyós mázat értelem szerűen még több cukorral lehet keményíteni.
  • A túl kemény mázat kevés (tényleg csak pár csepp) vízzel lehet hígítani.
  • Lehet színezni kakaóporral, kurkumával, cékla-, vagy spenótlével is a cukormázat. (Saját véleményem szerint ez, bár „természetes” színezék, mégis természetellenes hatást kelt…)
  • Nagyobb felület befedésére hígabb mázat érdemes készíteni, mert az jobban elterül. (Cukormáz készítéskor, amikor még elég híg egy kis pohárba kiveszek egy keveset a ’satírozáshoz’, vagy a kész mázat hígítom pár csepp vízzel.) Ezt is lehet egy nejlonzacskóba töltve használni, vagy kis ecsettel felvinni a kitöltendő felületre.
  • A cukormáz levegőn is gyorsan szárad, nem kell újra sütőbe tenni miatta a mézeskalácsot.
  • A kész mázkrémet nem szabad hűtőbe tenni, mert elfolyósodik, ha felenged!
  • A bekevert máz jól lezárt edényben, tubusban kb. 2-3 napig használható fel, utána kiválik belőle a fehérje, vagy elszíntelenedik, áttetszővé válik.

Íróeszközök az ájzoláshoz:

  • A legegyszerűbb egy nejlonzacskó, aminek egyik sarkát körömvágó ollóval lecsippentem, így egy kicsi lyukat kapok. Sajnos ennek hátrány, hogy a lyuk idővel kitágul és egyre vastagabb vonalakat rajzol.
  • Kifejezetten erre a célra (is) kapható műanyag habzsák, amihez több lyukméretű „fej” is tartozik.
    Hátránya, hogy a kiszereléstől függően előfordulhat, hogy a legkisebb lyuk is túl nagy, valamint, hogy a zsák a forrasztásnál rendszerint elpattan az igénybevételtől.
  • Mézeskalács rajzoló tubus, Habtubus
    Ez a szerkezet tényleg arra a célra készült, hogy mézeskalácsokra írókázzon vele az ember.
    Ez egy műanyag tubus, aminek a vége „le van vágva” (itt tölthető bele a máz), de el van látva egy zárószerkezettel.
    A csőrén pici a lyuk és még „kupakja" is van, hogy használat után le lehessen zárni és ne száradjon ki a cukormáz.
    Imádom!

    Ma már nagyon sok helyen be lehet szerezni (nagyáruházakban, régi 1eurós boltokban).
    Elég egyszer megvenni; könnyen elmosható és nagyon strapabíró.

Egyéb díszítő módok:

  • Magokat (dió, mogyoró, mandula, mazsola, szezámmag, napraforgómag…stb.) is lehet sütés előtt a nyers tésztába nyomkodni díszítés gyanánt.
  • Különböző színű ételszínezékekkel be lehet festeni a kisült kalácsokat, így az ájzolás színes alapra is készülhet.

    Érdemes a festést a még forró, a sütőből kivett süteményekre egyenletesen felvinni. A nem kellően beszívódott színezék elszínezheti a cukormázat. A túl híg cukormáz feloldhatja a festéket, ami megint csak elszíneződést okoz.

    (Ételszínezékeket többféle színben az élelmiszerboltok sütnivaló alapanyagos részlegében találod.)
  • Friss cukormázpöttyel különböző színű és méretű étkezési dekorgyöngyöket, hópelyhet, szivecskét is lehet „ragasztani” a mézeskalácsokra.
    (Ezeket is az élelmiszerboltok sütnivaló alapanyagos részlegében találod.)

Ajánló:
Egyéb mézeskalács-készítésről szóló írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:

Láthatsz általam készített mézeskalácsokat ITT.

Mézeskalács készítés - A sütés

Az előző bejegyzésben írtam a mézeskalács-tészta összeállításáról, pihentetéséről, jöjjön hát a szaggatás és a sütés.

A tészta nyújtása, szaggatás:
Annál puhább lesz a kisült tészta, minél jobban átgyúrjuk sütés előtt is.

A teljes mennyiségű tésztából mindig csak egy kisebb adagot nyújtok, hogy elférjen a deszkán.

Alaposan belisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtom.

Először mindkét oldalát, a tetejét is (vagy a nyújtófát) lisztezem, később már csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán.

Ha mégis letapadna, a kiszaggatott formát egy széles pengéjű késsel „alávágva” fel lehet venni sérülés nélkül az alapról.

Előkészítés:
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a kiszaggatott formákat szellősen, egymástól kb. 2 cm távolságra, hogy ha a sütőben „megnőnek”, se érjenek össze.

A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak.

Amelyiket magokkal akarom díszíteni, annak a tésztájába ilyenkor nyomkodom bele a diót, mogyorót, mandulát, tökmagot, szezámmagot, napraforgómagot, mazsolát…stb.

Az akasztásra, dísznek szánt darabok tetejét átszúrom egy egyszerű szívószállal. Ez a lyuk sütéskor, ahogy a tészta dagad, kicsit összébb szűkül.

A tészta tetejét sütőbe helyezés előtt vízzel le lehet ecsetelni, hogy a felesleges liszt lemosódjon róla és szép matt felülete legyen.
Ha fényes megjelenésűeket szeretnél, akkor tojásfehérjét használj a kenéshez.

Sütés:
Jól, kb. 180°Cra előmelegített, sütőben kb. 8-10 perc alatt szép aranybarnára sülnek.

Tippek:

  • A kisült mézeseket érdemes egy kis időre a tepsiben hagyni, majd lapáttal tálcára átemelni, mert a frissen kisült tészta nagyon sérülékeny, de a forró tepsin tovább sül!
  • Még a sütés után jó puha mézesek is kis idő után megkeményednek, de párás térben, vagy dobozban újra szépen felpuhulnak.
  • Ha nagyon kiszáradtak, megkeményedtek a mézesek, akkor tegyél a dobozukba egy fólián, vagy papír muffinkapszliba 1-2 gerezd almát, vagy kis tálban vizet; 1-2 nap alatt újra felpuhulnak. (A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget is tenni.)

    Vigyázz, hogy ez a „nedvesítő anyag” ne érjen közvetlenül a mézeskalácsokhoz, mert átáztatja őket!
    Az almát ne hagyd 3-4 napnál tovább a dobozban, mert, ha megpenészedik, a kalácsok átveszik a szagot.

     

Ajánló:
Egyéb mézeskalács-készítésről szóló írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:

Láthatsz általam készített mézeskalácsokat ITT.

Mézeskalács készítés - A Tészta

Kislánykorom óta a karácsonyi és húsvéti készülődés egyik fontos feladata a mézeskalács készítés. Míg otthon laktam az én feladatom a díszítés volt, ma már persze az egész előállítás rám hárul, a gyúrástól a csomagolásig. Szerénytelenség nélkül elmondhatom talán, hogy van gyakorlatom a dologban…Sokféle receptet kipróbáltam, néhány tepsit leégettem, csináltam túl híg és szörnyen kemény cukormázat, sőt egyszer penészes mézest is. Mindezekből sokat tanultam és büszkén mondhatom, sokan lelkesen várják az ünnepi mézeskalácsaimat.

Megosztom Veled a tapasztalataimat és a kulisszatitkokat, amiket nem nagyon lehet könyvekből megtudni a jó, szép és finom mézeskalácsokról.

A TÉSZTA RECEPT
(ami nekem bevált, mert szépre sül, finom és sokáig puha marad)

Hozzávalók:

  • 500 g méz (a legjobb a vegyes virág)
  • 100 g vaj, vagy margarin
  • 800 g fehér búzaliszt
  • 200 g teljes őrlésű rozsliszt
  • 1-1 ek őrölt fahéj és szegfűszeg vagy 2 ek mézeskalácsfűszer
  • 1 csapott teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 150 g átszitált porcukor
  • 2 felvert tojás

Elkészítés:
Egy lábasba vizet öntök és erre egy kicsit kisebb lábast teszek, amiben felmelegítem az 500 g mézet (egyszóval vízfürdőn).
A 100 g vajat felolvasztom és a mézbe keverem. Addig hagyom a vízfürdőn, amíg könnyen keverhető, kellemesen folyós nem lesz.

Míg a mézes vaj hűl, addig a lisztben elkeverem a fűszereket, a szódabikarbónát és a jól átszitált porcukrot. (A lisztet is át lehet szitálni, hogy semmiképpen ne legyenek csomók majd a tésztában, szép homogénre sülhessen.)

Középen egy kis mélyedést csinálok a lisztben, és ebbe öntöm a folyadékot.

Fakanállal elkezdem összekeverni a szárazanyagokat a mézes vajjal, és közben hozzáadom az előre felvert tojásokat is.

Ha már áll össze a tészta, félreteszem a fakanalat és kézzel tovább gyúrom a masszát, amíg a liszt fehérsége el nem tűnik. (Ha száraznak érzed, tegyél hozzá egy kevéske langyos vizet, de tapasztalatom szerint anélkül is remekül gyúrható.)

Nem szabad spórolni sem az idővel, sem az erővel, jó alaposan meg kell dolgozni a tésztát, hogy finom puha, lágy legyen. Ez a munka a sütésnél meghálálja magát.

Egy életlen késsel levakarom a kezemről a ráragadványokat és cipót formázok a tésztából. Alaposan becsomagolom frissentartó fóliába, majd legalább 1 napra hűtőbe teszem, piheni.

Tippek a jó tésztához:

  • Nem győzöm hangsúlyozni, hogy érdemes időt szánni a tészta elkészítésére, mert a végeredmény annál szebb és finomabb lesz.
  • Minél jobban össze van dolgozva a tészta, annál szebb, homogénebb és puhább lesz, ha kisül.
  • Nem baj, sőt kifejezettem jót tesz a tésztának, ha napokat (akár egy hetet is) hagyjuk állni sütés előtt. Minél tovább hagyjuk pihenni, annál szebbre sül majd.
  • Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" akarsz készíteni, akkor egy kicsit keményebb tésztát gyúrj, több liszttel.
     

Ajánló:
Egyéb mézeskalács-készítésről szóló írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:

Láthatsz általam készített mézeskalácsokat ITT.

A mi 2011-es Adventi naptárunk

Szerintem remek ötlet volt az első Adventi naptár elkészítése. A gyerekeknek amúgy is nehéz várni egy konkrét, jókis izgalmakat ígérő, majd bekövetkező eseményt, hiszen nincsenek még igazán tisztában az idő mérésével és múlásával és a türelem sem épült még be igazán a személyiségükbe. Ha a napok fogyatkozását láthatják is az egyre több kinyitott ablakocskában, kibontogatott csomagocskákban, és még meglepi is van hozzá nap, mint nap; a játék még izgalmasabb számukra.

Idén olyan adventi naptárat akartam készíteni, amiben a Lányaim is tudnak ilyen-olyan formában segíteni, így maradtunk a kivágós, ragasztgatós megoldásnál. Kicsi, színes zacskókat készítettünk, amiket még később is, másra is remekül fel lehet használni.

Így csináltuk:

  • Összeszedtünk sok-sok, különböző színű csomagolópapírt és csipeszeket, egy vonalzót, ollót, ragasztót, simító eszközt (könyvkötőcsontot).
  • Egy vastagabb kartonból elkészítettük a zsákocskák sablonját, hogy ne kelljen folyton méricskélni.
  • A sablont 24szer rajzoltuk körbe a színes papírokon, amiket a vonalak mentén kivágtunk.
  • Középen összehajtottuk a kiszabott zsákformákat és a fülecskéket visszahajtva, jól lesimítva ráragasztottuk.
  • Számítógépen anya megalkotta 1-24ig a számozott csillagokat, amiket nyomtatás után kivagdostunk.
  • A könyvespolc két végére felkötöttünk egy szalagot és a csipeszekkel hozzárögzítettük szépen sorban a tasakokat és a csillagokat.

December 1-én reggel pedig alig vártuk, hogy megnézhessük, mit hoztak a Téltündérek az első zsákocskába.



Mikor is kezdődik a visszaszámlálás?

Úgy tapasztaltam, hogy a legtöbben - a „felnőtt adventtől” némileg eltérően - 24 napra osztják a meglepetéseket, ami így december 1-től Szentestéig számolódik. Feltételezem, ez az Adventtől kicsit eltérő, ám minden évben egyforma kivitelezés a „gyári” készítmények könnyebb előállathatósága miatt történik.
Egy-két helyen láttam csak, hogy a kis ajándékok Advent első vasárnapjától Karácsony első napjáig sorakoznak a „házinaptárban”, így minden évben eltérő számban, de igazodva az Advent időszakához.
Bevallom, most idén még én is a klasszikus számolást követem, de jövőre időben fel fogok készülni és a teljes Adventre elkészítem a Lányok naptárát.

Kulisszatitok:
Nálunk minden nap reggelére csak a soron következő csomagba kerül ajándék (kis, téli hangulatú (Trixi) mesekönyvek, apró játékok, kis puzzle-ok, kövek, ásványok, és természetesen édesség). A Lányaim (leginkább a nagy) annyira kíváncsi természetűek, hogy nem bírnák ki, hogy ne kukkantsanak bele, mi lesz majd holnap-holnapután és azután a meglepi. Így kicsit macerás esténként becsempészni a meglepit, mármint a Téltündéreknek, de így megmarad a varázslat.

Egyéb ötletek:

  • Mikor még nem voltak gyerekeim a páromnak készítettem adventi naptárat; édességek helyett/mellett minden napra 1-1 gondolatébresztő gondolatot, idézetet, vagy közös fotókat rejtettem el.
  • Ha beírod a keresőbe, hogy "adventi naptár készítés", vagy "advent calender" rengeteg ötletet láthatsz.
  • Egy helyen összegyűjtve a legtöbbet talán itt: gyermekszoba.blog.hu, vagy itt: flickr.com.
  • Az általunk készített további gyereknaptárakat ITT nézheted meg.
     

Advent

Ma van Advent első vasárnapja; a karácsonyi készülődés és az egyházi év kezdete.
Fontos kihasználni ténylegesen a Karácsonyra való ráhangolódással, rákészüléssel ezt a néhány hetet, hogy az év legnagyobb ünnepe valóban szép, békés és meghitt lehessen.

  • Készítsünk, vagy vegyünk adventi koszorút az asztalra, hogy mindig eszünkbe juthasson; közeleg a Karácsony.
  • Díszítsük fel, illatosítsuk a lakást, hogy kis melegséget varázsoljunk a hideg mindennapokba.
  • Kezdjük el apránként (minden nap valamit elvégezve) a nagytakarítást, hogy ne az utolsó napok egyre ünnepibb hangulatát áldozzuk erre. Ha az ember körül rend és tisztaság van, a lelkivilágát is könnyebb rendbe szedni.
  • Gondolkozzunk azon, hogy Szeretteinket (rokonainkat, barátainkat, üzletfeleinket) mivel lephetnénk meg, hogy kifejezzük, fontosak számunkra. Ne az utolsó napokban rohangáljunk idegesen plázáról-plázára, és költsünk rengeteg pénzt „valami semmire”.
  • Kezdjünk neki a mézeskalács készítésnek, hogy az illata körbelenghesse az otthonunkat (és, hogy szépen felpuhulhasson a tészta, mire ajándék lesz belőlük).
    Mézeskalács készítésről ITT találod a bejegyzéseimet (tésztarecept, sütés, díszítés, mintaötletek).

Én igyekszem így tenni és a következő bejegyzéseimben próbálok majd ötleteket adni Neked is a megvalósításhoz.

No, de jöjjön egy kis háttér-információ is az ünnep eredetéről és főbb kellékeiről:

Advent azaz Adventus Domini ’Az Úr eljövetele’; Jézus Krisztus születése, ami a Karácsony lényege. Az év legfontosabb ünnepe szinte az egész világon, így minden ember készül rá, hite és családi szokásai szerint.
Az Adventi időszak Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnaptól Karácsonyig (december 25-ig) tat.
A Karácsonyi ünnepkör pedig egészen vízkeresztig (január 6-ig) tart.

Az Advent ünneplése valamikor a IV-V. században kezdődött, de az egyre rövidebbé váló nappalok és hosszabbodó, sötét és hideg éjszakák hangulata már korábban is titokzatosságot, rejtelmes gondolatokat ébresztettek az emberekben. A téli napforduló, a Fény születése pedig a reményt adta, hogy hamarosan visszatérnek a világos, meleg napok, ami majd újraéleszti a természetet. A sötétséget, a bűnt, a rosszat legyőzi a világosság, a jóság, az igazság. A keresztény hagyományok szerint az emberiség 4000 évig várta a Fényhozó Megváltó eljövetelét; ezt szimbolizálja az adventi koszorú 4 gyertyája. VII. Gergely pápa határozta meg ennyiben az adventi vasárnapok a számát, amik reggelén, egészen karácsonyig mindig eggyel több gyertyát gyújtunk meg.
Ma az elsőt.

Az adventi koszorú hagyománya is a pogány időkre, a téli napforduló megünneplésének szokásaihoz nyúlik vissza. Növényi szálakból (szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból) fontak koszorút, zöld, vörös és aranyszínű szalagokkal díszítették. Ez volt hivatott védelmezni az otthonokat gonosz szellemektől.
A szimbolikája egyszerű; a kör az örökkévalóság, a zöld szín a termés, a piros az élet, az arany pedig a fény szimbóluma.
A katolikus egyházban az Advent liturgikus színe a lila, ami a bűnbánatot, a keresztényi fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. A koszorú három gyertyája is hagyományosan ilyen színű. Advent harmadik vasárnapja, Örömvasárnap, mert már közeleg az Úr eljövetele. E nap liturgikus színe a rózsaszín, akárcsak a 3. vasárnapi gyertyáé.
Ma már azonban mindennek a szimbolikája elvesztette jelentőségét és bármilyen kialakítású és színvilágú koszorút lehet kapni.

Az adventi naptár a gyerekek számára fontos kelléke a karácsonyi várakozásnak. Ezt a szokást egy anyuka találta ki kisfia számára, aki minden este azt kérdezgette, mennyit kell még aludnia, hogy jöjjön a Jézuska. Az Anyukája egy karton lapra huszonnégy ablakot vágott és az ablakok mindegyikére egy bonbont akasztott, amiből minden nap egyet-egyet ehetett meg. Később a felnőtt fiú adventi kalendáriumok árusításával ő maga is több millió gyermeknek szerzett örömet.
Az internet is tele van adventi naptár ötletekkel.

Az itthon készített adventi naptárainkat ITT találod meg :)

Régebben az adventi időszakot „Kisböjtnek” is nevezték és az ünnep előtti heteket (akárcsak húsvétkor) szigorú böjttel töltötték. Nem csak testileg, lelkileg is meg akartak tisztulni; hajnali misére és gyónni jártak. Így a Karácsonyi ünnepi vacsora és az Éjjeli mise valóban az Advent kiteljesedése lehetett.
Nem véletlenül szerepel minden vallás előírásaiban a böjt. Az ember szervezetének (testileg ÉS lelkileg is) szüksége van időközönként a méregtelenítésre, az elengedésre, tisztulásra. Talán a mai „elmérgesedett” korban leginkább…csak épp már azt sem tudjuk, hogy kell csinálni.
No, de erről majd később bővebben...

Forrás: kulturpont.hu, wikipédia, egyszeruenno.blogspot.com.

Ünnepi Habos Diós-Mandulás szelet

Novemberben egymást érik a családunkban a névnapok. A nosalty oldalon találtam egy receptet, ami szerintem épp ilyen ünnepi alkalmakra való. Már csak a készítés kissé macerás volta és a süti rettentő kalória-szénhidrát tartalma miatt is érdemes tényleg csak jeles napokra készíteni.

HOZZÁVALÓK (kb. 24 szelet süteményhez)
A tésztához:

  • 400 g liszt (150 g rizsliszt + 250 g tönkölybúza liszt)
  • 250 g vaj
  • hmsz.jpg1 cs sütőpor
  • 4 tojás sárgája
  • 100 g cukor
  • 1-1 ek tej, mandulalikőr
    (ez utóbbi elhagyható)

A habhoz:

  • 4 tojás fehérje
  • 1 tk citromlé
  • 50 g cukor
  • 150 g mandula vagy dió

A krémhez:

  • 1 cs vaníliaízű pudingpor
  • 500 ml tej
  • 1-2 ek mandula likőr, és/vagy vanília esszencia (elhagyhatók)
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztben elkeverem a sütőport és elmorzsolom a vajjal.
A tojássárgáját kikeverem a cukorral, kevés tejjel és mandulalikőrrel.

A kettőt (a sütőporos lisztet és a cukros tojást) tésztává gyúrom és legalább 1-2 órára hűtőbe teszem. (A szétválasztott még fel nem vert tojásfehérjét is letakarva beteszem a hűtőbe, hogy majd jó hidegen, jó kemény habot készíthessek belőle.)

A krémhez megfőzöm tejben pudingot.
(1-2 ek cukorral kevés, hideg tejben csomómentesen elkeverem a pudingport és a többi tejjel együtt, folyamatosan kevergetve sűrűre forralom).
Hozzáadom a maradék cukrot, beledarabolom a vajat és addig kevergetem míg el nem olvadnak benne.
Végül ízesítem egy kis mandulalikőrrel, és/vagy vanília esszenciával, majd hagyom kihűlni.

A finishbe érve a tojásfehérjét 1 tk citromlével kemény habbá verem, majd apránként hozzákeverem a cukrot is.

A pihent tésztát három egyenlő részre osztom.

Közepes méretű (az enyém 31x21 cm), bevajazott tepsi(k) hátulján egyenként kinyújtom a tésztadarabokat, majd megkenem a tojáshabbal és megszórom a durvára vágott mandulával.

(Ezt a műveletet három tepsi hátulján végzem egyszerre, hogy a tojáshab ne essen össze, ne folyósodjon el a nagy várakozásban az utolsó lap kenésekor.)


A nyújtott, megkent, megszórt lapokat egyenként 150-180 fokos sütőben, 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm.

Végül a kihűlt a pudingot kettéosztva a kihűlt lapok közé kenem. (A süti tetejére nem megy krém, csak az alsó és középső lapra.)

A kész süti széleit egyenesre vágom és hosszúkásra szeletelem.

MEGJEGYZÉS

Az eredeti receptben rettentő (és szerintem felesleges) mennyiségű cukor és vaj van; így ezt kicsit redukáltam és hozzátettem némi "ízfokozót".
A készítéskor épp nem volt itthon dióm, csak mandulám, de az jobban is passzolt a likőrhöz.

Kalória és szénhidráttartalom szeletenként: 300 kcal, 25 g.

Légfrissítő házilag

November közepén, ahogy egyre hűl kinn a levegő, egyre kevesebbet lehet szellőztetni, azonban tombolnak a meghűléses betegségek (nátha, „ovitakony” és társaik). Így rövid idő alatt teleköhögjük, tüsszögjük a szoba levegőjét.
Az ilyen kórokozókkal telített lakásban lassabb a gyógyulás is.

A levegő fertőtlenítésére, illatosítására találták ki a légfrissítőket, de természetesen most sem a vegyszeres aerosolokra gondolok, amik modern korunk legnagyobb asztmakiváltó légszennyezői, hanem az illóolajokra.

A legtöbb természetes (igazi, jó minőségű) illóolaj jelentős baktériumölő hatással bír, sőt olyan "mellékhatásaik” is vannak, mint a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozása, fájdalomcsillapítás, stresszoldás és a gyógyulás folyamatának segítése, növelve az általános jó közérzetet és a pozitív érzéseket.
Ezek mellett jelentős tulajdonságuk még, hogy nem szabadítanak fel légzőszervi problémákat okozó anyagokat, mint a mesterséges légfrissítők.

Az illóolaj gyártó cégek is előállítanak különböző illatkeverékekből, kifejezetten levegőfertőtlenítésre alkalmas "természetes sprayket". Ezeket leginkább drogériákban lehet beszerezni, de láttam már nagyáruház polcán is. 10 ml kb. 1.500,-Ft.

Hasonló módon, percek alatt, házilag is készíthetünk légfrissítőt; így:

HOZZÁVALÓK

  • 1 ek (10-15 ml) 70%-os (gyógyszertári) alkohol
  • 20-30 csepp illóolaj
  • 100 ml meleg víz
  • szórófejes flakon

ELKÉSZÍTÉS

Az alkoholban elkeverem a kiválasztott illóolajakat. A megfázásos, téli időszakban én 10-10 csepp levendula és citrom, 5-5 csepp szegfűszeg és fahéj olajokból készítem az oldatot. Beleöntöm egy kis (30 mles) szórófejes flakonba, felöntöm meleg vízzel és az egészet jól összerázom.
Mindjárt dupla mennyiséget kotyvasztok, ami néhány napra elég.

A legjobb légfrissítő, fertőtlenítő hatású illóolajok: citrom, mirtuszfélék (mirtusz, cajeput, niaouli), eukaliptusz, és a borsmenta.
Hasonló hatásúak még a levendula, szegfűszeg, fahéj, bergamott citrusok (narancsok, grapefruit, mandarin) vagy a fenyőfélék.

Az illóolajok önmagukban vagy egymással kombinálva is használhatók.

Az összetevők kiválasztásánál figyelni kell, hogy bizonyos illók veszélyesek lehetnek
gyerekeknek: bazsalikom, borsmenta, eukaliptusz, rozmaring.
kismamáknak és epilepsziás betegeknek: bazsalikom, boróka, borsmenta, cédrus, ciprus, édeskömény, eukaliptusz, geránium, kakukkfű, kámfor, mirha, majoránna, rozmaring, szurokfű (oregánó), zsálya.
magas vérnyomásúaknak: fenyő, kakukkfű, rozmaring, zsálya.
alacsony vérnyomásúaknak: geránium.

HASZNÁLAT

3-4 fújásnyi permet a levegőben eloszlatva hosszú ideig kellemes, friss illatot biztosít. Textildarabra vagy papírzsebkendőre fújva és a szekrénybe helyezve, illetve potpourrira permetezve is használható.
A tiszta, természetes illóolaj (sem a víz, sem az alkohol) nem hagy foltot maga után.

Nem csak ilyenkor, náthaszezonban, de füstös, nehezen szellőztethető helyiségek (WC, autó) levegőjének frissítésére, szekrények illatosítására az év bármely szakában jól használhatók.
Nem csak fertőtlenítésre, illatosításra, hanem, hogy meleg, barátságos légkört teremtsünk az otthonunkban.
Nem csak flakonból permetezve, hanem aromalámpában elpárologtatva is elérhetjük a kívánt hatást. (Ilyenkor természetesen a hozzávalókból kimarad az alkohol.)

KEVERÉK-TIPPEK

Fűszeres fertőtlenítők:
- citrom, fahéj és ánizsolaj
- citrom, teafa, szegfűszeg, kakukkfű, citromfűolaj
- mandarin, grapefruit, szegfűszeg, fahéjolaj

Légúttisztító felnőtteknek:
- eukaliptusz, niaouli, borsosmenta, kakukkfű, citromolaj
- eukaliptusz, borsosmenta és kakukkfűolaj

A legjobb rossz szagok ellen: citrom, kubebabors
Friss citrusos: grapefruit, bergamott és édesnarancs olaj
Karácsonyi: édesnarancs, fahéj és szegfűszegolaj
Nyugtató: mandarin és levendulaolaj
Érzéki: ylang-ylang, édesnarancs, petitgrain olaj és vanília kivonat
Egzotikus: cédrusfa, jázmin, shiu olaj
Erős virágos, nőies:
- rózsafa, jázmin és ylang-ylang olaj
- bergamott, ylang-ylang, narancs és pacsuliolaj
Mentolos férfias, lendületet adó: rozmaring, borsosmenta és eukaliptuszolaj
Nyáron is, mert szúnyogot riaszt: borsosmenta, indiai citromfű és szegfűszegolaj

Őszi Fa

termesek.jpgAz oviban a gyerekek alkottak közösen egy „őszi fát” mindenféle termésekből, ami aztán sokáig kint lógott a faliújságon. Nagyon megtetszett az ötlet, így itthon mi is alkottunk magunknak egyet, kicsit továbbgondolva az alapötletet.

Így csináltuk:

  • Családi kirándulásokon, közös sétákon, nagyik, dédik kertjében nyitott szemmel jártunk és begyűjtöttünk minél többféle és minél többféle színű termést, magot, bogyót, falevelet, csigát, kavicsot, fakérget.
  • Előhalásztunk egy élénk színű kartonpapírt (a miénk 35 x 50 cm).
  • Erre a kartonra előrajzoltam ceruzával a fa körvonalait, hogy majd ezen belülre kerüljenek a bogyók, bigyók.
  • Egy egyszerű Sulifix tubusos ragasztóval (ami egy veszélyes oldószert nem tartalmazó egész jó, erős ragasztó) alaposan bekentük a fa koronáját.
  • A begyűjtött terméseket „rádobáltuk” a ragasztófoltra.
  • A nagyobb darabokat (tobozt, diót, kérget és a kavicsokat) egy „Folyékony szög” nevű univerzális, nagy szilárdságú ragasztóval rögzítettük, hogy ne potyogjanak majd le a kollázsunkról. (Ezt barkácsáruházban szoktuk beszerezni; az 50gos kb.500,- Ft.)
  • Végül szereztünk két lécet a karton tetejére és aljára, amiket szintén folyékony felszögeltünk a papírra, majd ünnepélyesen felakasztottuk a művet az előszoba falára, hogy minden hozzánk belépő látogató azonnal meg is csodálhassa.

hozzavalok.jpg
Azon túl, hogy egy mutatós kis faldíszünk lett, a gyerekek és én is nagy örömünket leltük a bogyóvadászatban, kincsgyűjtögetésben; ami egy újabb célt adott a kirándulásoknak, még az egyszerű sétáknak is.
A közös alkotás pedig szintén egy remek délutáni, családi program volt.

fa.jpg

Sütőtökös muffin

Van egy jól bevált Banános muffin receptem, amit egy hirtelen jött ihletre kissé átalakítottam sütőtökösre. Az eredmény isteni finom lett, így gondoltam ezt is felfűzöm a sütőtökös sorba.

Íme:

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 150 g jó puha vaj
  • 100 g cukorféle
  • 4 db tojás
  • 250 g reszelt sütőtök
  • 1 ek citromlé
  • 2 kk szódabikarbóna, vagy ½ csomag sütőpor
  • 50 g kukoricaliszt + 150 g rizsliszt
  • ¼ - ¼ kávéskanálnyi szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, fahéj, gyömbér, vagy ízlés szerinti egyéb fűszerek, de el is hagyhatók

esetleg még a süti tetejére, vagy a tésztába (amitől jó ropogós is lesz) némi durvára vágott, vagy egész tökmag/napraforgómag/mandula/dió/mogyoró,  csoki szintén reszelve, vagy kockázva, és ami még eszedbe jut.

Elkészítés:
A vajat hagyom jól megpuhulni, majd a cukorféléhez adva habosra keverem és egyenként beledolgozom a tojásokat is.
A liszteket elkeverem a szódabikarbónával (vagy sütőporral), a fűszerekkel és a magőrleményt is hozzáadom, ha azt a muffin „belsejébe” szánom.
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és lereszelem, majd meglocsolom a citromlével.
A tojásos masszába apránként belekeverem a lisztet, majd a sütőtököt is.
A muffinformákat lespriccelem és bekenem szőlőmag-olajjal és feltöltöm a tésztával.
Kedvem szerint a sütemények tetejét díszítem egész, vagy durvára őrölt magokkal, esetleg 1-1 kocka csokoládéval.
A sütő középső rácsára tolva, előmelegített 200˚Con 20-30 perc alatt megsütöm.
A formában hagyom kihűlni, aztán tálalom.

Megjegyzés:
Tojást már evő (10 hónapos kor fölötti) gyerekeknek kitűnő uzsonna. Természetesen, az esetleg használt olajos magok csak nagyobb, és arra nem érzékeny csemetéknek adhatók.
Rizsliszttel készítve lisztérzékenyek is ehetik.

Tápérték (darabonként, a javasolt „feltétek” nélkül):
Energia : 215 kcal és Szénhidrát : 24 g

Ajánló:
A sütőtök egészségességéről EBBEN az írásomban olvashatsz.

ITT pedig találhatsz több receptet, leírást a sütőtök házi felhasználhatóságáról.
Mégtöbb muffin receptet ITT pedig talász.

süti beállítások módosítása
Mobil